Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25-27.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.19 Кб
Скачать

Volume id: Це перший сектор розділу, на який показує вказівник початку з mbr.В ньому міститься інформація про файлову систему, форматування, і іншу інформацію про розділ. Порядок розміщення даних

Розділ FAT32 починається сектором Volume ID. Далі знаходиться вільний простір, названий зарезервованими секторами. Після них знаходяться дві копії таблиці розміщення файлів. І вже нарешті після них знаходиться простір, який використовується для зберігання файлів. В самому кінці може знаходитись невикористаний кусочок диска, який може з'явитись через те, що розмір диска не ділиться на розмір кластера.

Нумерація кластерів починаєтся з 2.

2. Основні принципи побудови операційних систем.

1. Принцип модульності

Способи відокремлення складових частин ОС в окремі модулі можуть суттєво відрізнятися, але частіше всього розподіл відбувається, за функціональною ознакою.

2. Принцип функціональної вибірковості

В ОС виділяється деяка важлива частина модулів, які мають постійно знаходитися в операційні пам’яті для більш ефективної організації обчислювального процесу.

3. Принцип генерованості ОС

Основне положення цього принципу визначає такий спосіб вихідного представлення центральної системної керуючої програми ОС (її ядра і основних компонентів, які мають постійно знаходитися в оперативній пам’яті), який дозволив би настроювати цю систему супервізорну частину, виходячи із конкретної конфігурації конкретного обчислювального комплексу і кола вирішуваних задач

4.Принцип функціональної надлишковості

Наявність кількох типів моніторів, кількох систем керування файлами дозволяє користувачам швидко і найбільш адекватно адаптувати ОС до визначеної конфігурації обчислювальної системи, забезпечити максимальне завантаження технічних засобів при рішенні конкретного класу задач, отримати максимальну продуктивність при рішенні заданих класу задач.

5. Принцип віртуалізації

Цей принцип дозволяє представити структуру системи у вигляді певного набору планувальників процесорів і розподілювачів ресурсів (моніторів) і використовувати єдину централізовану схему розподілу ресурсів.

  1. Принцип незалежності програм від зовнішніх пристроїв

Принцип полягає в тому, що зв'язок програм з конкретними пристроями виконується не на рівні трансляції програми, а в період планування її виконанняПринцип сумісності

Для цього необхідні: сумісність на рівні команд процесора, сумісність на рівні системних викликів і навіть на рівні бібліотечних викликів, якщо вони є динамічно зв'язуваними.

  1. Принцип відкритої і нарощуваної ОС

Відкрита ОС доступна для аналізу як користувачам, так і спеціалістам, що обслуговують обчислювальну систему. Нарощувана (яка модифікується і розвивається) ОС дозволяє використовувати не тільки можливості генерації, а і вводити до її складу нові модулі, вдосконалювати існуючі і т.д.

  1. Принцип мобільності (переносимості)

Операційна система повинна відносно легко переноситися з процесора одного типу на процесор іншого типу і з апаратної платформи (яка включає наряду з типом процесора і спосіб організації всієї апаратури комп'ютера, інакше кажучи, архітектуру обчислювальної системи) одного типу на апаратну платформу іншого типу

10. Принцип забезпечення безпеки обчислень.

Правила безпеки визначають такі властивості, як захист ресурсів одного користувача від інших і встановлення квот по ресурсах для попередження захоплення одним користувачем всіх системних ресурсів (таких, як пам'ять).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]