Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т 3.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
77.21 Кб
Скачать

Питання 3. Проведення і оформлення результатів раптової інвентаризації каси

Ревізія касових операцій починається з раптової інвентаризації готівки каси, що дозволяє ліквідовати можливість приховати недостачу, надлишки або інші зловживання.

Основною метою проведення інвентаризації каси під час ревізії є контроль за дотриманням умов схоронності коштів та встановлення відповідності наявності грошових коштів у касі даним обліку і в свою чергу повязано з підтвердженням своєчасності відображення готівкових операцій в обліку підприємства.

До основних завдань інвентаризації каси під час контролю відносяться:

Інвентаризація касової готівки проводиться комісією у складі ревізора, головного бухгалтера і касира.

Інвентаризація каси проводиться в наступній послідовності:

  1. Призупинення касових операцій.

  2. Касир повинен дати підписку про те, що всі операції проведені.

  3. Фактична перевірка (інвентаризація касової готівки).

  4. Документальна перевірка.

  5. Оформлення результатів інвентаризації, складання акта.

Звертають окрему увагу

До початку перевірки має бути складений касовий звіт. У звіт включаються всі прибуткові і витратні касові документи. Всі приватні розписки в увагу не беруться і в звіт не включаються. Проте фіксуються в акті ревізії з вказівкою осіб і отриманих сум.

Гроші, грошові документи і інші цінності надаються касиром для перевірки і перераховуються їм особисто у присутності членів інвентаризаційної комісії і ревізора.

Ревізор повинен ретельно перевірити правильність касового звіту і виведення залишку готівки в касі на момент інвентаризації.

При встановленні відхилень в обліку необхідно взяти пояснення про їх причини.

Врегулювання інвентаризаційних різниць. Виявлені в ході інвентаризації надлишки підлягають оприбутковуванню, шляхом складання прибуткового касового ордера. Сума нестачі оформляється видатковим касовим ордером і відноситься в нарахування касирові.

Оформлення результатів

Після перевірки грошей і інших цінностей, що зберігаються в касі, складається акт інвентаризації каси. Акт інвентаризації наявності грошових коштів складається у трьох екземплярах, перший додається до акту ревізії, другої передається в бухгалтерію, третій залишається у касира.

Увага при проведенні контролю ревізор може звернути увагу на дотримання підприємством вимог проведення внутрішніх інвентаризацій касової готівки, а саме: проведення планових інвентаризацій; проведення непланових інвентаризацій у випадках: 1) порушення фінансової дисципліни з боку касира; 2) при заміні касира.

Несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризації грошових коштів, порушення правил ведення касових операцій, перешкоджання працівникам державної фінансової інспекції у проведенні ревізій та перевірок, невжиття заходів щодо відшкодування винними особами збитків від недостач, розтрат, крадіжок і безгосподарності, тягнуть за собою накладення штрафу.

Питання 4. Контроль правильності проведення і відображення в обліку касових операцій, дотримання касової дисципліни

При перевірці касових операцій з'ясовується:

  • дотримання умов збереження касової готівки;

  • коло посадових осіб, які мають право підписувати касові документи;

  • повнота та своєчасність оприбутковування готівки ;

  • наявність встановленого ліміту залишку каси і забезпечення його дотримання (дотримання термінів і порядку здачі грошової виручки, своєчасність повернення в банк не виплачених у встановлений термін сум заробітної плати, стипендій, сплати лікарняних і інших виплат);

  • правильність витрачання готівки, отриманої в банку;

  • правильність ведення касової книги, своєчасність і повнота обліку в ній надходження і видачі готівки;

  • наявність та правильність оформлення документального забезпечення касових операцій;

  • аналізуються операції одержання підприємством значних сум готівки;

  • дотримання граничних обмежень на здійснення готівкових розрахунків;

  • вивчаються матеріали попередніх ревізій, акти інвентаризацій касової готівки і грошових цінностей;

  • дотримання порядку видачі готівки під звіт, її використання та звітування підзвітних осіб;

  • встановлюються порушення порядку ведення касових операцій, їх причини, наслідки, винні особи;

  • визначаються штрафи за встановленими фактами порушень;

  • визначаються заходи щодо запобігання встановлених порушень.

До об’єктів контролю касових операцій відносяться :

Схема контролю касових операцій

Увага. Перевірки щодо дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій згідно підпункту 75.1.3 пункту 75.1 статті 75 Податкового Кодексу відносяться до так званих «фактичних перевірок». Фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків. Загальні вимоги до порядку організації і проведення фактичних перевірок передбачені нормами статті 80 Кодексу. Така перевірка відповідно до пункту 80.7 статті 80 Кодексу проводиться двома і більш посадовими особами органу державної податкової служби у присутності посадових осіб суб'єкта господарювання або його представника і особи, що фактично здійснює розрахункові операції. Одночасно згідно пункту 80.4 статей 80 Кодексу перед початком фактичної перевірки по питаннях дотримання порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій може бути проведена контрольна розрахункова операція. Тривалість фактичної перевірки не повинна перевищувати 10 діб, з правом продовження на строк до 5 діб при підставах, визначених підпунктами 82.3.1 і 82.3.2 Кодексу. Право припиняти фактичну перевірку на відміну від інших видів виїзних перевірок не передбачено.