Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Groshova_masa_ta_yiyi_struktura.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
51.28 Кб
Скачать
  1. Рівновага на грошовому ринку.

Модель грошового ринку об'єднує попит і пропозицію грошей. Спочатку для спрощення можна припустити, що пропозиція грошей контролюється Центральним банком і фіксовано на рівні М. рівень цін також приймемо стабільними, що є допустимим для короткострокової моделі. Годі реальна пропозиція грошей буде на рівні М/Р і на графіку представлено вертикальною прямою.

Попит на гроші розглядається як спадна функція ставки процента для заданого рівня доходу (за незмінного рівня цін номінальні і реальні ставки однакові). У точці рівноваги попит на гроші дорівнює їхній пропозиції.

Рис (слайд)

м5 м0 Ке

Рухома процентна ставка утримує у рівновазі грошовий ринок. Коригування ситуації з метою досягнення рівноваги можлива том. що економічні агенти змінюють структуру своїх активів в залежності від руху процентної ставки. Так, якщо ставка висока, то пропозиція грошей перевищує попит на них. Економічні агенти, у яких накопичилась грошова готівка, будуть намагатися позбавитися її, трансформувавши в інші види фінансових активів: акції, облігації і т.ін.). Висока процентна ставка, як вже говорилося, відповідає низькому курсу облігації, тому вигідно буде скуповувати дешеві облігації у розрахунку на дохід від підвищення їхнього курсу у майбутньому внаслідок зниження ставки процента. Банки ті інші фінансові установи в умовах перевищення пропозиції грошей над попитом почнуть знижувати процентні ставки. Поступово через зміну економічними агентами структури свої активів і зниження банками свої процентних ставок рівновага на ринку відновиться. За низької ставки процента процеси підуть у зворотному порядку.

Коливання рівноважних значень % і грошової маси можуть бути пов’язані зі зміною екзогенних змінних грошового ринку: рівня доходу, пропозиції грошей. Графічно це

відображається зсувом, відповідно, кривих попиту і пропозиції грошей.

На дошці намалювати рисунки

]) зміна доходу

  1. зміна пропозиції грошей.

  1. Банківська система та ефект мультиплікатора.

У попередньому питанні для спрощення ми припускали, що пропозиція грошей контролюється Центральним банком і фіксовано на рівні М.

В, 263

При ретельнішому розгляді стає очевидним, що у формуванні пропозиції грошей беруть участь три суб'єкта - центральний банк, комерційні банки та небанківський сектор.

Загалом на пропозицію грошей 1 впливають чинникЬ:

величина грошової бази (II);

норми резервування депозитів у центральному банку (г);

співвідношення між готівкою та депозитами (сі).

Спочатку, що включає в себе пропозиція грошей?. Це готівка поза банківською системою і депозити, які економічні агенти за необхідності можуть використовувати для здійснення угод (фактично, це агрегат М 1)

Грошова база (Н) - це та частина пропозиції грошей, яка створюється центральним банком і забезпечується його активами у формах валютних резервів, цінних паперів та кредитів, що надаються центральним банком.

Загальний обсяг грошової бази в будь-який момент можна визначити за балансом центрального банкую

Грошова база є сумою готівки (С), яка перебуває за межами банківської системи (готівка в обігу та в касах), та сумою загальних резервів банків (Я) (сума обов'язкових резервів в ЦБ та позанормативних резервів готівки в касах).

Баланс центрального банку

Активи

Пасиви

  1. Золотовалютні резерви (ЗВР).

  2. Цінні папери (ЦП).

  3. Кредити комерційним банкам (ККБ).

  4. Кредити уряду (КУ).

  5. Інші активи (!А).

  1. Готівка в обігу (ГО).

  2. Депозити банків у центральному банку (ДБ).

  3. Депозити уряду в центральному банку (ДУ).

6. Інші пасиви (ІП).

Всього

Всього

Активи повинні дорівнювати пасивам.

Пасиви показують джерела формування грошової бази, права частина показує, шо грошова база розподіляється в будь-який момент між готівкою, яка перебуває в обігу, та депозитами банків і уряду, які зберігаються в центральному банку.

Депозити - це кошти, або цінні папери, віддані на зберігання банкам або іншим фінансово- кредитним установам.

Депозити банків, які зберігаються в центральному банку, набувають форму резервів банківської системі і в цьому значенні перестають бути грошима.

Та частина банкнот, яка вийшла за межі ЦБ, розподіляється на дві частини. Одна із них залишається в користуванні домогосподарств, підприємств, установ і організацій, інша - спрямовується на зберігання в комерційні банки, набуває форми депозитів банків, які с головним джерелом банківських кредитів.

Інше джерело

Сучасна банківська система - це система з частковим резервним покриттям: тільки частину своїх депозитів банки зберігають у вигляді резервів, а інші використовуються для надання кредитів та інших активних операцій. Наслідком цього є те. що. на відміну від інших фінансових інститутів, банки мають здатність збільшувати пропозицію грошей ("створювати гроші") Кредитна мультиплікація - процес емісії платіжних засобів в межах системи комерційних банків

Припустимо, що депозити банку №1 зросли на 1000 грн. Норма обов'язкового резерву - 20%. У грошовому виразі - це 200 грн., а інші надаються в кредит. Таким чином банк збільшив пропозицію на 800грн і тепер воно дорівнює 1000 + 800 = 1800грн. Вкладники як і раніше мають депозити на суму 1000. але й позичальники тримають на руках 800 грн Тобто банківська система з частковим резервним покриттям здатна збільшити пропозицію грошей.

Далі, якщо ці 800 грн знову попадають в банк, процес поновлюється: 20%, тобто 160 грн банк № 2 залишає в резерві, а інші 640 грн використовує для надання кредитів, збільшуючи пропозицію грошей ще на 640 грн. Банк №3. куди можуть попасти ці гроші, додасть ще 512 грн і так далі.

Б. 268

Як видно із-наведеного прикладу, одна й та сама грошова сума в результаті мультиплікації депозитів багато разів використовується як кредитний ресурс, постійно переходячи з форми депозиту у форму кредиту, і навпаки - це по-перше. По-друге, приклад свідчить про тенденцію мультиплікативного ефекту до затухання. Припинення мультиплікації банківських депозитів відбудеться тоді, коли всі нові резерви будуть використані як обов'язкові резерви.

Формалізуємо цей приклад. Для цього позначимо обсяг депозитів через Д. Частку депозитів, що зберігається в обов'язкових резервах (норма мінімальних резервних вимог) через г. а частку депозитів, що надасться в кредит - через (1-г). Годі введення в банк депозитів в результаті мультиплікативного ефекту' забезпечить пропозицію грошей в обсязі

а!

г

Де 1/г = m - простий грошовий мультиплікатор, який перебуває у зворотні залежності від норми обов'язкових резервів. Його ще називають коефіцієнтом депозитних вкладів. Він показує максимальну кількість нових кредитних грошей, яку може утворити кожна гривня (інша грошова одиниця) надлишкових резервів за певної величини обов'язкових резервів.

У нашому прикладі m - -100% = —' 100% = 5.

г 20%

Це означає, що при новому депозиті у 1000 грн і обов'язкових резервах 20% надлишкові резерви, які становлять 800 грн. створять максимальну кількість грошей в обігу - 4000 грн. тобто (800 грн. х 5).

Б. 269

Це максимально можлива експансія грошей. Як правило, вона буває меншою. Однією з причин, що зумовлює зменшення мультиплікативного ефекту, є "втеча" готівки в обіг, яка пояснюється тим, що на відміну від попереднього прикладу, де кредитні гроші переказуються з рахунка одного банку на рахунок іншого у безготівковій формі, клієнти банку бажають частину кредиту отримати у формі готівки. Для урахування цього фактора щодо впливу на мультиплікатор введемо співвідношення готівки до депозитів і позначимо його буквою d Отже її = С/Д

Годі грошовий мультиплікатор буде мати вигляд

1 +d

m =

r + d

Депозитний мультиплікатор, який враховує вплив усіх трьох суб'єктів (центральний банк, банк, небанківський сектор) на пропозицію грошей, має такий вигляд:

1

r + ß(l — к) + к(І - г)

Центральний банк впливає на обсяг грошової бази (Н) та норми обов'язкових резервів (г). Норма надлишкових резервів банків (ß) та частка готівки в загальному обсязі платіжних засобів населення (к) визначаються нормою процентної ставки і перебувають у зворотній залежності від останньої.

Отже, функція пропозиції грошей може бути зображена так:

M

Функція пропозиції грошей у найзагальнішому і; 11 г і Я І. і може бути зображена *гак: Ms = m(i, г, Ті)

Із графіка видно, що пропозиція грошей прямо залежить від процентної ставки при заданій грошовій базі та незмінній нормі мінімальних резервних вимог. При зміні грошової бази та норми резервних вимог функція М8 буде зміщуватися праворуч або ліворуч.

Т7_тасго_2011 _2012

s = m(r. (З, і. к)Н, або у найзагальнішому вигляді Ms = пі(і. r. Н)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]