Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция_2009_укр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
4.39 Mб
Скачать

Вставка розривів розділів.

Розриви розділів завжди видні на екрані в режимі перегляду Обычный. Якщо потрібно побачити в режимі Разметка страницы, клацніть на кнопці Непечатаемые знаки. Розрив розділу указує місце в документі, звідки починається нове форматування і може ставитися в будь-якому місці документа. Виберіть команду ВставкаРазрыв. На екрані з'явиться діалогове вікно Разрыв. Після вставки розриву розділів попередній текст буде відформатований відповідно до формату, що зберігається в скопійованому маркері розриву розділів.

Робота з колонками.

С творюються колонки двома способами: Формат Колонки (різної або однакової ширини) або кнопки Колонки стандартної панелі інструментів (колонки однакової ширини).

Для видалення колонки, клацніть на кнопці Колонки і виберіть одну колонку.

Розрив колонки. При створенні колонок Word автоматично розбиває текст на колонки. Вставивши розрив колонки (Вставка Разрыв Новая колонка) безпосередньо перед текстом, можна перенести його в наступну колонку.

Якщо хочете, щоб текст колонки продовжувався на новій сторінці, вставте розрив сторінок, натискуйте комбінацію клавіш <Ctrl+Enter>.

Форматування сторінок.

Формат сторінок визначає параметри форматування полів, верхніх і нижніх колонтитулів. Word дозволяє застосовувати параметри форматування сторінок до виділеного фрагмента тексту, розділу, декільком розділам або до всього документа. Область застосування формату сторінок залежить від того, в якій позиції встановлений курсор, і від того, який фрагмент тексту виділений до виконання команди Параметри сторінки. В списку, що розкривається, Застосувати діалогового вікна Параметри сторінки міститься набір областей застосування формату сторінок, відповідний поточній позиції курсора або виділеному фрагменту тексту. За умовчанням як одиниці вимірювання при форматуванні сторінок використовуються сантиметри.

Створення верхніх і нижніх колонтитулів.

Верхні і нижні колонтитули містять інформацію, що повторюється вгорі або внизу на всіх сторінках документів. Найпростішим верхнім або нижнім колонтитулом є номер сторінки.

В иберіть команду Вид Колонтитулы. Відкриється панель інструментів колонтитулів. Області верхнього і нижнього колонтитулів відділяються пунктирною лінією, яка не з'являється на друці. Текст і графіка в документі відображені, але недоступні для внесення змін. Для переключення між верхнім і нижнім колонтитулом клацніть на кнопці Верхиій/нижний колонтитул.

Якщо верхній або нижній колонтитул перевищує розміри верхнього або нижнього поля, Word змінює розміри області тексту документа так, щоб залишилося достатньо місця для них. Все, що можна робити із звичайним текстом, можна робити і з колонтитулами.

Робота з таблицями.

Таблиці – це структури типу сітки, що складаються з комірок, розташованих по рядках і стовпцях. комірки – це місце перетину рядка і стовпця.

В комірку можна ввести текст, число і графічний елемент. Щоб текст, який переноситься в комірку, помістився в ній, рядки таблиці розтягуються по вертикалі. У разі потреби ширину комірки можна змінити, але комірки не розширяються автоматично при введенні тексту або вставці графічних об'єктів.

Можна створити нову структуру таблиці і ввести в неї відповідний текст, а може перетворити в таблицю вже існуючий текст.

Створивши таблицю, можна форматувати її:

  • можна об'єднувати і розбивати комірки,

  • управляти процесом друку всіх або тільки деяких ліній сітки,

  • додавати заливку у виділені комірки,

  • регулювати ширину стовпців і висоту рядків,

  • додавати або видаляти рядки і стовпці.

Можна додати формули для виконання обчислень з даними таблиці.

Якщо таблиця не уміщається на одній сторінці, можна вказати, чи допускається поява розриву сторінок в комірках. Крім того, одну або декілька рядків можна виділити для заголовка таблиці, і вони з'являтимуться на кожній новій сторінці у верхній частині таблиці.

Якщо таблиця нескладна, зручно використовувати для її створіння кнопку Вставить таблицу стандартної п анелі інструментів (до 8 стовпців і 13 рядків)

Або команду Таблиця Вставить таблицу (не більше 63 стовпця, число рядків необмежено).

Якщо таблиця складніша і містить різне число стовпців в рядках і різне число рядків в стовпцях, можна використовувати команду ТаблицаНарисовать таблицу або кнопку Таблицы и границы стандартної панелі інструментів.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]