Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплкс Маркет 08 на печ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
889.34 Кб
Скачать

IV. Методичні вказівки до виконання індивідуальної роботи

4.1. Індивідуальні завдання для студентів денної фолрми навчання

Навчальним планом підготовки фахівців зі спеціальності „Маркетинг” передбачено виконання індивідуального завдання, метою якого є закріплення теоретичних знань з курсу „Маркетинг” та їх практичне застосування.

В процесі виконання індивідуального завдання студенти повинні проявити уміння у застосуванні теоретичних основ курсу „Маркетинг” для вирішення практичних завдань щодо кон’юнктурного аналізу окремо взятого ринку.

Студенту необхідно проявити вміння здійснювати аналіз кон’юнктури ринку як важливої складової маркетингового аналізу, оскільки позиція фірми на ринку в значному ступені залежить від зовнішнього маркетингового середовища, зокрема від ринкової кон’юнктури.

Кожне індивідуальне завдання виконується у відповідності із методичними вказівками, оформлюється у вигляді звіту за допомогою ПЕОМ.

Загальні вимоги щодо індивідуальної роботи.

Індивідуальна робота виконується студентом самостійно під керівництвом викладача. Робота складається з наступних розділів:

Вступ.

Розділ 1. Аналіз масштабу і потенціалу ринку.

Розділ 2. Аналіз пропорційності ринку.

Розділ 3. Аналіз сталості розвитку ринкової кон’юнктури.

Розділ 4. Прогнозування кон’юнктури ринку.

Висновки.

Обсяг кожного розділу не повинен перевищувати 5 сторінок, загальний обсяг виконаної роботи не повинен перевищувати 25 сторінок.

Рекомендації щодо виконання окремих розділів індивідуальної роботи.

Будь-який ринок, як об’єкт дослідження, студент обирає самостійно і в обов’язковому порядку узгоджує свій вибір із викладачем.

Вступ. Обґрунтовується необхідність та доцільність аналізу кон’юнктури обраного студентом ринку, визначаються мета та завдання індивідуальної роботи.

Розділ 1 Аналіз масштабу і потенціалу ринку.

Даний розділ включає характеристику масштабу і типу ринку. Масштаб ринку визначається обсягом продажі товарів, а також числом і розміром фірм, що виступають на ньому в якості продавців ( як виробників, так і торговельних посередників). Підприємства ран жуються за розміром, а також частці, яку займають на ринку.

Обсяг продажу визначається розміром збуту виробленої продукції, оптово-посередницьким товарообігом, роздрібним товарообігом.

Оцінка масштабу і типу ринку доповнюється характеристикою потенціалу, який виявляє можливості товарної пропозиції і попиту покупців. Споживчий потенціал характеризується показником ємності ринку.

Розділ 2. Аналіз пропорційності ринку.

Найважливішою ознакою кон’юнктури є його збалансованість – співвідношення попиту й пропозиції.

В якості інструментів виміру і оцінки кон’юнктури ринку можуть бути застосовані наступні індикатори – індекс продажу та індекс цін. Вихідні дані для проведення аналізу про розвиток товарообігу за певний проміжок часу заносяться в таблицю ( таблиця 1).

Таблиця 1.

Динаміка продажу і цін товару „Х”.

Період

Товарообіг, тис. грн.

Обсяг продажу, тис. од.

Ціна, грн.. за од.

Ланцюгові темпи зростання, %

товарообігу

продажу

ціни

При написання даного розділу застосовується стандартний пакет прикладних програм „Аналіз рядів динаміки”, який дозволить визначитися із величинами середніх темпів зміни досліджуваних величин та рівнянь, якими моделюються тенденції попиту та цін.

Розділ 3. Аналіз сталості розвитку ринкової кон’юнктури.

Тенденції розвитку ринку визначаються на основі аналізу зміни основних параметрів ( поставки, продаж, ціни, товарні запаси). На основі даних таблиці 1. необхідно побудувати графічні зображення ( діаграми) динаміки основних кон’юнктуроутворюючих індикаторів і на основі цього здійснити характеристику основних тенденцій. Більш надійним способом визначення основної тенденції розвитку ринку є побудова трендових моделей, які дозволяють визначити не тільки вектор, а й швидкість розвитку. До числа найбільш застосовуваних трендових моделей відносяться: лінійна, парабола 2-го порядку, експонента, логарифмічна функція, гіпербола.

Ринкові коливання мають два вектори: динамічний ( коливання в часі) і просторовий ( коливання по підприємствах, територіях). У першому випадку має місце відхилення від основної тенденції розвитку, в другому – від середнього рівня стану ринку. Чим меншим є розмах коливань, тим надійнішими є його оцінки і прогнози, і відповідно тим меншим є ризик маркетингових заходів. Показником, за допомогою якого визначається сталість розвитку ринку в часі є коефіцієнт апроксимації. Саме цей показник, який варіюється в межах від 100% та 0% і віддзеркалює ступінь сталості розвитку ринку.

При написанні даного розділу доцільно використовувати стандартний пакет прикладних програм „Прогнозування на основі лінії тренду”.

Розділ 4. Прогнозування кон’юнктури ринку

Кон’юнктурний аналіз повинен завершуватися прогнозами подальшого розвитку ринку, в першу чергу попиту і пропозиції. Прогнози ринкової кон’юнктури розподіляються на наступні види:

Оперативний ( на декаду, квартал, місяць, півріччя);

Короткостроковий ( на рік);

Середньостроковий ( до 5 років);

Довгостроковий ( від 5 років).

Використовуючи пакети прикладних програм „Прогнозування на основі рядів динаміки”, „Прогнозування на основі лінії тренду”, або методів прогнозування програми „Stat graphics plus” здійснити прогнозування основних кон’юнктуроутворюючих індикаторів – попиту, пропозиції, цін.

Висновки формуються як підсумок виконаної роботи щодо існуючого стану кон’юнктури ринку, тенденцій розвитку та прогнозів розвитку, обраного в якості об’єкту дослідження, ринку.