Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byudzhetny_menedzhment.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Вищий навчальний заклад укоопспілки

«ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ»

Кафедра фінансів

О.І. КОМАРІСТ, Г.М. ЯРОВА

БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою організації навчального процесу для студентів за напрямом

«Фінанси і кредит»

2011

ЗМІСТ

230_282

ЗМІСТ

ВСТУП

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ «БЮДЖЕТ­НИЙ МЕНЕДЖ­МЕНТ»

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «БЮДЖЕТ­НИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

ТЕСТИ ВИХІДНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

КАРТА АУДИТОРНОЇ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ФОРМИ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ ЗА ЗМІСТОВИМИ МОДУЛЯМИ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ДО ПОТОЧНОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ДО СКЛАДАННЯ ЕКЗАМЕНУ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

[До змісту] [Наступне] вступ

У сучасних економічних умовах, що склались в Україні над­звичайно важливою є роль держави у вартісних розподільчих процесах. Основним засобом реалізації згаданих процесів для держави виступає бюджет. Від ефективності функціонування бюджету значною мірою залежить як економічний стан краї­ни, так і соціальна стабільність у суспільстві. Це зумовлює важливе значення адекватного управління бюджетом: плану­вання та організації бюджетних відносин, їх якісного контролю тощо.

Система управління бюджетом повинна відповідати фор­мам та методам господарювання, соціально-економічним зав­данням, що виникають перед суспільством. Вирішення згаданих завдань можливе лише за наявності висококваліфікованих спеці­алістів у галузі фінансів взагалі і бюджетних відносин зокрема. Тому відповідне значення має надаватись підготовці спеціа­ліс­тів, що мають глибокі теоретичні знання та практичні навич­ки, можуть узагальнити напрацьований вітчизняний та зару­біж­ний досвід і творчо підходити до розв’язання складних завдань сьогодення в галузі управління бюджетними відносинами.

Навчальна дисципліна «Бюджетний менеджмент» є норма­тивною для підготовки спеціалістів за фахом «Фінанси». Її вивчення базується на знанні блоку економічних дисциплін («По­літекономія», «Економічна історія») та профілюючих дисцип­лін («Фінанси», «Бюджетна система», «Податкова система»).

Дисципліна має теоретично-прикладний характер. Це визна­чає її мету: у теоретичному плані вона покликана поглибити знання стосовно організації бюджетного процесу та управління ним; у прикладному сформувати навички проведення операцій із формуванням та виконанням бюджету. Визначена мета дося­гається через вирішення наступних завдань дисципліни:

  • вивчення суті та структури бюджету держави як об’єк­ту управління, сутності бюджетного менеджменту;

  • визначення та вивчення окремих складових бюджетного менеджменту: планування, виконання обліку та звітності про виконання бюджету контролю за його виконанням;

  • визначення системи органів бюджетного менеджменту та вивчення їх функцій;

  • вивчення світового досвіду бюджетного менеджменту.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

  • суть та структуру бюджету держави;

  • сутність та складові елементи бюджетного менеджменту;

  • склад органів управління бюджетом та основні їх функції;

  • методи бюджетного планування, порядок виконання бю­джету, порядок ведення обліку, звітності та контролю за вико­нанням бюджету;

  • особливості бюджетного менеджменту у економічно розвинених країнах.

Студент повинен уміти:

  • розраховувати планові та прогнозні бюджетні показники;

  • здійснювати облікові операції з бюджетних надходжень та видатків;

  • складати бюджетну звітність за встановленими органами;

  • здійснювати контрольні операції з виконання бюджету.

Викладання дисципліни «Бюджетний менеджмент» базу­ється на Законах України, Указах Президента, Постановах Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з фінансових питань, нормативних та інструктивних документах Міністер­ства фінансів України.

У зв’язку з цим, поряд з вивченням теоретичних аспектів дисципліни, передбачається виконання розрахункових задач та індивідуальних завдань, зміст та умови яких запропоновано студентам у окремому виданні «Завдання для практичних та індивідуальних занять з дисципліни «Бюджетний менедж­мент». Для більш глибокого вивчення проблемних питань дис­ципліни рекомендовано теми для виконання рефератів з кож­ного розділу дисципліни. Для залучення студентів до наукової роботи за­пропоновані теми наукових доповідей.

Сучасною тенденцією у вищій школі є планування усе біль­шого обсягу навчального матеріалу на самостійне вивчення. У зв’язку з цим великого значення набуває методичне забезпечення самостійної роботи студентів. Дані методичні рекомендації покликані сприяти кращій систематизації при засвоєнні сту­дентами тем дисципліни, і, як результат, – вищій якості знань.

На вивчення дисципліни навчальним планом передбачено для магістрів 90 годин, у тому числі: лекцій 26 годин; семінарських занять 22 години; на індивідуальні заняття відведено 6 годин; на самостійну роботу – 36 годин. Дисципліна вивчається у Х се­местрі, форма підсумкового контролю – екзамен.

На вивчення дисципліни навчальним планом передбачено для спеціалістів 108 годин, у тому числі: лекцій 26 годин; семі­нар­ських занять 22 години; на індивідуальні заняття відведено 14 годин; на самостійну роботу – 46 годин. Дисципліна вивча­ється у Х семестрі, форма підсумкового контролю – екзамен.

Навчально-методичний посібник із дисципліни «Бюджетний менеджмент» розроблено відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістрів та спеціалістів за напрямом «Фінанси і кредит» за програмою професійного спрямування «Фінанси підприємств».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]