Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП (семінари).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Тема № 1. Конституційно-процесуальне право як галузь права, наука і навчальна дисципліна

  1. Поняття, предмет і метод конституційно-процесуального права.

  2. Конституційно-процесуальні норми.

  3. Конституційно-процесуальні відносини.

  4. Конституційно-процесуальне право як наука і навчальна дисципліна.

  5. Поняття, зміст і стадії конституційного процесу.

  6. Конституційно-процесуальні строки.

Запитання для самоконтролю:

  1. Визначте поняття конституційно-процесуального права і встановіть, де проходить межа між його предметом регулювання і предметом правового регулювання конституційного матеріального права.

  2. Дайте перелік джерел конституційно-процесуального права і доведіть або спростуйте твердження про те, що повнозначним елементом системи цих джерел є судові прецеденти, створювані органами конституційної юрисдикції.

  3. В чому полягає особливість конституційно-процесуальних норм та чи можуть передбачені ними санкції тягнути за собою наслідки формально-юридичного характеру?

  4. Чому держава і народ України не можуть вважатися безпосередніми суб’єктами конституційно-процесуальних відносин попри те, що прямо згадуються у нормах Конституції і звичайних законів?

  5. В чому полягає відмінність «широкого» і «вузького» розуміння поняття конституційного процесу та на яких основних принципах будується конституційно-процесуальна діяльність?

Дайте визначення наступним поняттям: джерела конституційно-процесуального права, інститут конституційно-процесуального права, конституційний процес, конституційні процедури, конституційно-правотворчий процес, конституційно-процесуальне право, конституційно-процесуальні відносини, конституційно-процесуальні норми, метод конституційно-процесуального регулювання, наука конституційно-процесуального права, об’єкти конституційно-процесуальних відносин, правореалізаційний процес, правотлумачний процес, предмет правового регулювання, процесуальні строки, санкція конституційно-процесуальних норм, стадія конституційного процесу, суб’єкти конституційно-процесуальних відносин.

Тема № 2. Конституційно-процесуальні засади утворення і діяльності Конституційного Суду України.

  1. Конституційний Суд України – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні.

  2. Порядок призначення та дострокового припинення повноважень суддів КСУ.

  3. Основні засади конституційного провадження, організація роботи КСУ.

  4. Особливості конституційного провадження по окремим категоріям справ.

  5. Процедура прийняття та оприлюднення рішень КСУ, забезпечення виконання його рішень і висновків.

Запитання для самоконтролю:

  1. Що включає в себе поняття «конституційна юрисдикція»? Які моделі конституційного контролю Ви знаєте?

  2. Здійснення яких функцій є завданням Конституційного Суду України? Зіставте ці функції і повноваження, якими він наділений для їх виконання, і встановіть, наскільки відповідає існуючий обсяг компетенції Конституційного Суду тим завданням, які призначені йому законом.

  3. Який передбачено порядок призначення кандидатів на посади суддів Конституційного Суду України? Як і на яких підставах відбувається їх звільнення?

  4. Що таке конституційне провадження? Назвіть та охарактеризуйте його основні етапи.

  5. Прийняття яких актів стає результатом розгляду справ Конституційним Судом України? Як відбувається процедура їх ухвалення

Дайте визначення наступним поняттям: конституційна юрисдикція, конституційне провадження, конституційне звернення, конституційне подання, конституційне судочинство, конституційний контроль, правовий акт Конституційного Суду, преюдиціальність, функції Конституційного Суду.