Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 20 Комерційна діяльність у роздрібній то...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
27.08 Кб
Скачать

Лекція 19

Тема: «Комерційна діяльність у роздрібній торгівлі».

ПЛАН

1. Поняття та функції роздрібної торгівлі.

2. Цілі і завдання роздрібної торгівлі на сучасному етапі.

Література:

  • Апопій В.В. «Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг», Підручник. К.: НМЦ «Укоопосвіта», 2002 – С. 435-446.

  • Криковцева Н.О. та ін. «Комерційна діяльність». – К.: Центр учбової літератури, 2007 – С. 218-225.

1. Поняття та функції роздрібної торгівлі.

Роздрібна торгівля відіграє важливу роль в особистому та суспільному житті людини.

Роздрібна торгівля - це торгівля товарами і надання послуг покупцям для особистого, сімейного, домашнього використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю.

Роздрібна торгівля являє собою виробничу діяльність з продажу товарів або послуг кінцевому споживачеві для їх особистого некомерційного використання, виконуючи функції торговельного посередника на споживчому ринку.

Мета роздрібної торгівлі полягає в задоволенні різноманітних потреб покупців.

У каналі розподілу роздрібні фірми відіграють важливу роль сполучної ланки між виробниками, оптовими торговцями та іншими постачальниками, з одного боку, і кінцевим споживачем - з іншого.

За рахунок великого числа підприємств роздрібної торгівлі відбувається задоволення потреб кінцевого покупця за місцем його проживання або роботи. При цьому великі обсяги поставок від постачальника діляться на дрібні партії товару, відповідні бажанням і потребам кінцевого покупця;

Через роздрібну торгівлю виробник отримує інформацію про попит на товар, тому що саме роздрібна торгівля є найбільш чутливим індикатором регулювання обсягів виробництва;

Через роздрібну торгівлю відбувається освоєння нових ринків та здійснюється просування нових товарів;

Роздрібна торгівля виконує рекламні функції товару виробника.

Роздрібні підприємства виконують ряд дій, що збільшують цінність товарів і послуг, що продаються ними. Всі ці дії становлять від 20 до 50% вартості товарів, що продаються в роздріб. Настільки високий показник ще раз підкреслює необхідність розуміння діяльності роздрібних торгових підприємств, важливості їх ролі в ринковій економіці.

Розглянемо більш детально функції підприємств роздрібної торгівлі.

Забезпечення товарного асортименту. Середній супермаркет пропонує близько 15 тис. найменувань товарів від більш ніж 500 виробників. Пропонуючи такий широкий асортимент, торговець надає своїм покупцям можливість придбати товари найрізноманітніших марок, фасонів, розмірів, забарвлень і цін в одному і тому ж місці.

Дроблення партій товарів, що надходять. Щоб знизити витрати на збут та перевезення, виробники, як правило, відправляють роздрібним підприємствам великі партії товарів у відповідній упаковці і тарі. А роздрібні підприємства, у свою чергу, пропонують продукти в невеликій кількості, що відповідають запитам окремих споживачів і домогосподарств. У цьому і полягає функція дроблення партій товарів, що надходять в роздрібні торговельні підприємства.

Зберігання запасів. Зберігання запасів необхідно для того, щоб у разі, якщо споживачі захочуть придбати в магазині будь-який товар з звичайно пропонованого асортименту, ніщо не завадило б їм здійснити це бажання. Завдяки даній функції споживачі зберігають вдома лише невелику кількість товарів, знаючи, що їх завжди можна придбати в магазині. Підтримуючи певний обсяг запасів, роздрібні підприємства створюють додаткову перевагу для споживачів, тому що витрати останніх на зберігання скорочуються.

Забезпечення сервісного обслуговування. Роздрібні підприємства надають покупцям послуги, що полегшують процес купівлі і використання товарів (наприклад, вони пропонують купівлю товарів в кредит, що дозволяє отримувати товар сьогодні, а оплатити його пізніше). Торгівля демонструє наявні в неї товари так, що споживачі мають можливість розглянути їх, потримати в руках, а часто і спробувати ще до того, як вони зроблять покупку.

Збільшення цінності товарів і послуг. Пропонуючи певний товарний асортимент, розбиваючи великі партії продукції на більш дрібні, зберігаючи запаси і надаючи послуги, роздрібні підприємства збільшують цінність товарів і послуг для покупців.

Ще однією функцією роздрібної торгівлі є передача інформації споживачам, виробникам і оптовим торговцям (цей процес також називають комунікаціями).

З рекламних оголошень, від продавців і при огляді викладок товарів покупці отримують інформацію про наявність та характеристики товарів і послуг, годинах роботи магазину, про розпродажі і т.п. З іншого боку, виробники, оптові торговці та інші учасники каналу розподілу дізнаються про прогноз обсягів продажів, затримках постачань, скаргах споживачів, бракованої продукції, швидкості обороту запасів товарів (за стилем, кольором і розміром) і т.п. Багато товарів і послуги було певним змінено саме внаслідок відгуків (зворотного зв'язку), одержуваних постачальниками.

Магазини знайомлять нас з новими товарами і нагадують про старі. Якби не вони, нам би довелося дізнаватися про пропоновані товари та їх споживчі властивості, покладаючись на інші, нерідко набагато менш надійні джерела інформації.

Дрібні виробники і оптові підприємства досить часто користуються послугами роздрібних підприємств, які допомагають їм у транспортуванні, зберіганні, маркуванню, рекламі товарів чи передоплати за них. Але в той же час дрібні роздрібні підприємства часто самі потребують подібної допомоги з боку своїх постачальників.

Допомога в прийнятті рішень про покупку. Багато працівників магазинів відмінно знають свій товар і, як правило, надають неупереджені поради і рекомендації, пропонуючи саме той товар, який найкращим чином відповідає конкретним потребам споживача.

Ведення переговорів та укладення договорів. Магазини беруть на себе ризик, пов'язаний із споживчими властивостями товарів, що продають, і з тим, що вони практикують таку форму оплати, як обмін з доплатою. Таким чином, вони позбавляють усіх, хто «вилучений» від споживача в ланцюжку поставок, від можливих проблем, що стосуються якості, цінності товарів і правових норм торгівлі. Наприклад, власник магазину сам визначає, чи виповнилося вже тому, хто купує у нього спиртний напій, 18 років.

Організація платежів. Магазини організують надійну систему передачі платіжних засобів і вирішують, який спосіб платежу забезпечить необхідну впевненість у завершенні угод.

Обробка гарантійних претензій та здійснення післяпродажного обслуговування. У разі виникнення у споживачів будь-яких претензій персонал магазинів розглядає їх і виконує конкретні зобов'язання, що стосуються гарантійного ремонту і технічного обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]