Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на тест 1 - ст. ст. развития.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

1. Внесок п. Тейяр де Шарден і е. Леруа в поняття «ноосфера»?

Взагалі слово «ноосфера» було вигадано у 1925 р. французьким філософом і природознавцем П'єром Тейяром де Шарденом. Французький математик і філософ Едуард Леруа у 1927 р. запропонував поняття «ноосфера» і трактував його як «мислячу» оболонку, що формується людською свідомістю. Розглянувши закономірності еволюції життя, Е. Леруа дійшов висновку, що в людині біологічна еволюція себе вичерпала. Подальша еволюція живого на нашій планеті, за його твердженням, здійснюватиметься тільки духовними засобами: суспільні взаємини, мова, розум і т. д. І це буде ноосфера, яка може замінити біосферу. Під ноосферою Е. Леруа розумів закономірний етап розвитку органічного світу, коли домінантна роль в еволюції належатиме духовній творчості людини та продуктові її праці.

2. Ноосфера за Вернадським в.І.?

Ноосфера – це новий емоційний стан біосфери, при якому розумна діяльність людини стає вирішальним фактором її розвитку. Для ноосфери характерна взаємодія людини й природи: зв'язок законів природи із законами мислення й соціально-економічними законами.

3. Основні ідеї вивчення про ноосферу за Вернадським в.І.?

1. Еволюція біосфери спричинила появу людини, котра відзначається мисленням та рефлексією. Мислення стає самостійним феноменом, що впливає на подальший розвиток навколишнього світу, і це відбувається певною мірою спрямовано. Останнє є сутністю поняття ноосфери.

2. Людство повністю заселило біосферу. Його тиск здійснюється повсюди, має глобальний характер. Потужність впливу людини на довкілля зрівнялась із наймогутнішими природними процесами.

3. Людина завжди залишається складником природи.

4. Завдання науки - свідоме формування ноосфери, регулювання за допомогою людської діяльності доцільного розподілу природних благ.

4. Проект «Біосфера і». В чому полягають недоліки.

Стабілізувати екологічні умови, привівши їх до запланованих показників за допомогою найсучаснішого на той час обладнання (автоматизований контроль і регулювання температури, вологості, тиску, використання спеціальних технологій вирощування рослин та тварин) так і не вдалось, хоча, без сумнів, цей експеримент приніс науці велику кількість важливих результатів. Це була перша серйозна спроба досягти гармонії у стосунках техносфери і біосфери.

5. Соціально-економічний розвиток.

За сучасних умов соціально-економічний розвиток набув глобального характеру, виходячи за межі окремих країн і регіонів, що потребує внесення коректив у функціонування світової соціально-економічної системи. Щоб економічний розвиток мав сталу тенденцію і визначені перспективи, він повинен бути збалансованим, врівноваженим у системі «економіка – природа – соціум» та самопідтримуваним. Збалансованість і рівновага повинні підтримуватись постійними змінами, які породжуються самою економікою.

6. Навіщо потрібні індикатори?

а) Індикатори використовуються для обґрунтування рішення, яке приймається на основі кількісної оцінки та спрощення.

б) Індикатори допомагають інтерпретувати (пояснювати) зміни.

в) Використання індикаторів допомагає виявити недоліки у природокористуванні та розвитку.

г) Індикатори дозволяють полегшити доступ до інформації для різних категорій споживачів.

д) Індикатори полегшують обмін науково-технічною інформацією.