Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теоретична частина.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
50.72 Кб
Скачать

- Текстові джерела і фотографії

Дані текстових джерел і фотографій служать в основному для створення тематичних карт туристичного спрямування. Ці дані дають змогу донести до користувача всю необхідну інформацію про необхідний об’єкт на карті, а також візуальне його сприйняття.

Отримати дані можна безпосередньо на місці робіт, тобто зібрати всю необхідну інформацію про об’єкти дослідження, а також їх візуалізація фотографуванням. Ще одним допоміжним джерелом може стати розміщена інформація про місцевість в середовищі Internet.

    1. Програмне забезпечення реалізації завдань тематичного картографування

Відносно недавно з'явилася цифрова (комп'ютерна) картографія, що займається комп'ютерною обробкою картографічних даних. Цифрова картографія є не стільки самостійним розділом картографії, скільки її інструментом, обумовленим сучасним рівнем розвитку технології

Так, якщо раніше авторський оригінал карти рисували тушшю, то тепер він викреслюється на екрані монітора комп'ютера. Для цього використовують автоматизовані картографічні системи (АКС), створені на базі спеціального класу програмного забезпечення (ПО). Наприклад, Digitals, ESRI ArcGIS, Панорама, Mapinfo та ін[3].

ArcGIS – сімейство програмних продуктів для створення і підтримки ГІС різного рівня і призначення, яке побудоване на основі стандартів комп'ютерної галузі, включаючи об'єктну архітектуру COM .NET, Java, XML, SOAP, що забезпечує підтримку загальноприйнятих стандартів, гнучкість пропонованих рішень, широкі можливості взаємодії. ArcGIS грунтується на:

- базі геоданих, що має свою структуру і правила зберігання різних видів даних - векторних і растрових, даних геодезичних вимірювань, і багато інших.

- засобах обробки і аналізу географічної інформації (більше 450 інструментів для конвертування, управління даними, геокодування, динамічною сегметації, картографії, роботи з растрами; від оверлейних операцій, побудови буферних зон, інструментів для виявлення просторових закономірностей і управління даними до розширених можливостей обробки растрів, методів інтерполяції і оцінки якості даних, зональної фільтрації, аналізу багаточинника, побудови і перевірки топології, побудови графічних схем.

- інструментах публікації і представлення інформації в різних видах зі всіма необхідними елементами позарамкового оформлення, використанням прозорості, власних або вже готових стандартних умовних знаків, штрихувань, градуйованих символів, картограм і діаграм. Автоматична генерація схем мережевих об'єктів, представлення даних, що змінюються в часі, а також можливість 3D візуалізації[4].

Digitals - програмний продукт групи українських компаній Геосистема/Аналитика, розроблений спільно з Цниигаик, м. Москва, призначений для створення цифрових карт та виконання робіт із землеустрою. Digitals дозволяє створювати растрово-векторні цифрові карти і плани будь-яких масштабів самої різної тематичної спрямованості: топографічні, землевпорядні, архітектурні, кадастрові, спеціальні і т.д[3]

MapInfo Professional - призначена для збору, зберігання, відображення, редагування та аналізу просторових даних. Перша версія ГІС MapInfo Professional була розроблена в 1987 році компанією MapInfo Corp. і стала однією з найпопулярніших ГІС у світі. MapInfo - високоефективний засіб для візуалізації та аналізу просторових даних. Сфери застосування ГІС MapInfo: бізнес і наука, освіта і управління, соціологічні, демографічні та політичні дослідження, промисловість і екологія, транспорт і нафтогазова індустрія, землекористування та кадастр, служби комунального господарства та швидкого реагування, армія і органи правопорядку, а також багато інших галузей господарства[5].

ГІС Панорама - універсальна геоінформаційна система, що має засоби створення та редагування електронних карт, виконання різних вимірювань і розрахунків, оверлейних операцій, побудови 3D моделей, обробки растрових даних, засоби підготовки графічних документів в електронному та друкованому вигляді, а також інструментальні засоби для роботи з базами даних. ГІС Панорама підтримує функції побудови тривимірної моделі, побудови мозаїки, побудови ортофотопланів, виконання логічних і математичних операцій над списками об’єктів, створення мережевих моделей виконання і мережевого аналізу. Містить комплекс геодезичних розрахунків, комплекс геологічних задач, підтримує конвертування даних, створення тематичних карт, побудова і аналіз поверхонь, навігація, робота з просторовими даними з інтернет джерел, містить комплекс аналізу мультиспектральних знімків[6].

Для роботи над проектом створення туристичної карти смт Солотвино я буду користуватись програмним продуктом ГІС Карта 2005 через наявність ліцензійного ключа до даного програмного забезпечення.