Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломатия последняя новіе требования.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
68.23 Кб
Скачать

Тема 4. Сучасна система міжнародних відносин та європейської безпеки.

Сутність нового міжнародного порядку. Розпад біполярної структури та зміна у співвідношенні сил на європейському континенті. Реорганізація глобальных структур світо управління. Посилення неформальних суб’єктів прийняття рішень.

Нові центри сили. Роль США, Китаю, Європи та Росії в сучасних міжнародних відносинах. Питання трансформації державного суверенітету, актуалізоване посиленням ЄС на міжнародній арені.

Глобалізація і переростання міжнародних відносин між державами в систему світополітичних відносин. Трансформація нейтралітету в умовах глобалізації.

Реідеологізація міжнародних відносин. Посилення ліберально-демократичної догматики.

Криза режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Проведення ядерних випробувань Індією та Пакистаном (травень 1998). Поширення нових видів зброї масового знищення.

Вересневі події 2001 р. в США і виникнення транснаціональної загрози тероризму. Залучення терористичних організацій до виготовлення ядерної зброї. Феномен «державного тероризму» (state-sponsored terrorism)

Гуманітарні операції як форма регулювання міжнародних відносин.  

Тема 5. Роль і місце міжнародних міжурядових організацій у становленні і розвитку європейської системи безпеки

Діяльність ООН. Формування загальної колективної безпеки.  Міжнародно-правові акти ООН, що безпосередньо регламентують відносини, пов’язані з підтриманням міжнародної безпеки і які можна розглядати в якості джерел права міжнародної безпеки. Трансформація ролі ООН на початку ХХІ ст. Дискусія щодо реформування ООН. Претензії Індії та Японії щодо отримання постійного членства в ООН.

Організація Північноатлантичного договору (НАТО). Основні положеннями Північноатлантичного договору (ст.. 4,5,7). Трансформація ролі НАТО в 1990-ті – на початку 2000-х років. Розширення НАТО на Схід.

ОБСЄ як регіональний механізм в системі європейської безпеки. Гельсінський Заключний акт Наради по безпеці і співробітництву в Європі (НБСЄ) 1975 р. Будапештська нарада НБСЄ. Трансформація в ОБСЄ. Система мирного врегулювання ОБСЄ. Сучасна діяльність ОБСЄ. Інституції ОБСЄ. Діяльність  Центру по запобіганню конфліктам ОБСЄ.

Роль Європейського Союзу в системі європейської безпеки. Механізм Европейської політичної співпраці. Інтеграція Західно-європейського союзу до ЄС. Оформлення Європейської політики безпеки та оборони.

Діяльність СНД. Підписання договору про колективну безпеку. Роль СНД при регулюванні регіональних конфліктів.

Змістовний модуль 2. Роль європейської дипломатії в урегулюванні сучасних міжнародних конфліктів

Тема 6. Дипломатія європейських країн на Балканському півострові

Дезінтеграційні тенденції в СФРЮ. Доктрина Ноува-Хоу. Початок війни в Югославії. Міжетнічний конфлікт в Боснії та перша інтервенція НАТО на Балкани. Резолюція СБ ООН № 836. Позиція Європейських країн щодо урегулювання конфлікту. Підписання Дейтонських угод 1995 р.

Конфлікт в Косово 1998р. (автономія у складі Сербії). Позиції албанської влади: Проект Великої Албанії. Ініціативи європейських країн щодо урегулювання конфлікту. Конференція в м. Рамбує 1999 р. Провал переговорів. Початок бомбардувань НАТО. Резолюція СБ ООН № 1244.

Конфлікт в Македонії 2011. Претензії представників албанського населення щодо розширення їх політичних прав. Втручання США та європейських країн в конфлікт. Підписання Охридської угоди.

Сучасний розвиток подій в регіоні. Нові прецеденти в міжнародному праві: проблема міжнародного визнання Косово.