Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_13.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
29.8 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Гідравліка і теплотехніка»

Факультет АТЕ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ

з навчальної дисципліни «Гідрологія»

ЗА ТЕМОЮ:

«Вивчення будови приладів для взяття проб наносів та визначення їх вагової кількості у пробах»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ «ЕКОЛОГІЯ» ОКР

«БАКАЛАВР»

Мелітополь, 2011

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ АГРОТЕХНОЛОГІЙ ТА ЕКОЛОГІЇ

Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи з навчальної дисципліни «Гідрологія» розроблена під загальною редакцією завідуючого кафедрою «Гідравліка і теплотехніка» академіка АН ВШУ, д.т.н., професора Дідур В. А.

Методичні вказівки до виконання лабораторної робот з навчальної дисципліни «Гідрологія» передбачає вивчення будови приладів для взяття проб наносів та визначення їх вагової кількості у пробах

вивчення будови приладів для взяття проб наносів та визначення їх вагової кількості у пробах: метод. вказівки до виконання лабор. роботи / Укладач М.Ф.Стоєв – Мелітополь: ТДАТУ, 2011. – 71 с.

Розглянуто на засіданні кафедри «Гідравліка і теплотехніка» Протокол № 1 від 30 серпня 2011 року

Рецензент: ст. викл. кафедри «Екологія та охорона навколишнього середовища», канд. біол. наук Демченко В. О.

Розглянуто та рекомендовано для використання, в обсязі виконання лабораторних занять, методичною радою АТЕ факультету ТДАТУ для студентів денної форми навчання за напряму підготовки 6. 040 106 - «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» зі спеціальності 6. 070 801 – «Екологія та охорона навколишнього середовища»

ПРОТОКОЛ № 1 від 29 вересня 2011 р.

Ó Таврійський державний агротехнологічний університет, 2011 р.Стоєв М.Ф.

Рекомендації 3 питань безпечного виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни: «Гідрологія»

Розгляд питань техніки безпеки та охорони праці, при виконання робіт в лабораторіях гідравліки кафедри „Гідравліка і теплотехніка”, обумовлений особливістю використання технологічного діючого обладнання (стаціонарні діючі установки) і його макетних зразків, які знаходяться в вищеназваних лабораторіях кафедри.

Ці особливості полягають в тому, що окремі конструкції і вузли розташовані в лабораторіях мають часто велику масу і відповідно при падінні можуть викликати травми кінцівок людини. Ці великовагові зразки насосного обладнання до того ж розташовані, як правило, на високих столах-стелажах.

Другою особливістю при проведенні робіт в лабораторіях, яку необхідно враховувати, це наявність в приміщеннях технологічного електрообладнання, яке безпосередньо використовується при виконанні лабораторних робіт.

Особливістю є й те, що в стендових системах при виконанні лабораторних робіт використовується реальна забруднена вода.

В зв'язку з вищевикладеним при проходженні лабораторного практикуму в приміщеннях кафедри слід дотримуватись застережень, які викладені нижче.

1.В лабораторіях кафедри забороняється знаходитись в верхньому (зимовому) одязі, або в одязі який заважає проведенню лабораторних робіт.

2.При виконанні робіт без розпорядження ведучого викладача, який веде це заняття, забороняється самовільно користуватись макетними зразками обладнання.

3.Якщо названа в пункті 2 робота і виконується то важке обладнання слід тримати міцно, додержуючись обережності при цьому.

4.Забороняється студентам включати яке б не було електромеханічне обладнання, що знаходиться в лабораторіях гідравліки.

5.Не Припустимо використання обладнання, яке не відповідає технологічним умовам проведення лабораторних робіт. Не допускати можливості попадання забрудненої води із системи на тіло та одяг студентів.

6.При знятті показань приладів на висоті з використанням підставки бути обережним, ставати на підставку впевнено, відлік робити тільки після того як студент впевниться в стійкій постановці на підставку.

7.Після відповіді у дошки з використанням крейди студент має можливість в кожній лабораторії вимити руки, що є складовою частиною гігієни людини.

8.Під час перебуванні в лабораторіях гідравліки, без викладача, не допускається застосування силових прийомів в стосунках між студентами, так як це може викликати падіння важких деталей і як наслідок травмування людей.

9.В лабораторіях кафедри забороняється знаходитись в верхньому (зимовому) одязі, або в одязі який заважає проведенню лабораторних робіт.

10.Забороняється студентам включати яке б не було електромеханічне обладнання, що знаходиться в лабораторіях гідравліки.

ЗМІСТ

Рекомендації з питань безпечного виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Гідрологія» ..

1. Теоретичні положення до теми заняття

5

2. Прилади для взяття проб води із завислими наносами

6

2.1.Донні батометри.

10

3. Вимірювання й обчислення витрат та стоку завислих наносів

12

3.1. Взяття проб води на каламутність при вимірюванні витрат наносів.

13

3.2. Взяття одиничних проб на каламутність і проб для визначення крупності наносів.

14

3.3.Обчислення витрат завислих наносів.

15

4. Приклади розрахунків з визначення втрати завислих наносів.

23

5.Контрольні запитання

28

6.Список литературних джерел

29

7.Додаток

34

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]