Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по турдеятельности.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
44.71 Кб
Скачать

ІІ. Методичні рекомендації до вивчення тем

Тема 1. Виникнення в Україні перших туристських організацій

Основні терміни: перші туристичні фірми і агентства, «Підприємство для громадських подорожей в усі країни світу», «Екскурсійний вісник», «Шкільні екскурсії і шкільний музей», «Російський екскурсант»,

Студентам належить усвідомити, що розширення торговельних та культурних зв'язків, географічні відкрит­тя зумовили подальше зростання мобільності населення, що, в свою чергу, сприяло пізнанню людством навколишнього світу.

З розвитком у XIX ст. індустріального суспільства, появою залізнич­ного транспорту та пароплавства створюються сприятливі умови для перетворення стихійного мандрівництва на організований туризм.

Студенти повинні знати, що:

У 1816 р. на Рейн вийшов перший пароплав - «Принц Орлеанський». Перший поїзд на паровій тязі з'явився у Великій Британії в 1825 р.

Уже в 1854 р. у Великій Британії вийшов у світ перший довідник, що містив відомості про 8 тисяч готелів. У 1855 р. Т. Кук організував першу закордонну поїздку туристів на Всесвітню виставку в Парижі, а з наступного року - до інших європейських держав, 3 1866 р. він почав відправляти на круїзних суднах групи англійських туристів до США, а в 1882 р. відбулася перша навколосвітня подорож.

Слідом за Куком туристичні фірми й агентства почали з'являтися у Франції, Італії, Швейцарії та інших європейських країнах.

Виникнення перших туристських організацій в Україні також при­пало на цей період.

У 1885 р. в Петербурзі організовується перше в Росії «Підприємство для громадських подорожей в усі країни світу». У 1890 р. в Одесі було створено Кримський гірський клуб з філіями в Ялті та Севастополі.

З'явилися перші спеціалізовані журнали «Екскурсійний вісник», «Шкільні екскурсії і шкільний музей», «Російський екскурсант», які можна було придбати в Києві, Одесі, Харкові та інших містах України. Виходили вони, природно, російською мовою, оскільки видавалися в столиці Російської імперії.

Під час вивчення теми належить звернути увагу на те, що у 1895 р. в Петербурзі організовується Російський туринг-клуб (то­вариство велосипедистів-туристів), який у 1901 р. був перетворений на Російське товариство туристів (РТТ), що мало свої відділення і на тери­торії України - у Києві, Харкові, Полтаві, Катеринославі, Кам'янці-Подільському, Одесі та деяких інших містах. У перші ж роки своєї діяльності РТТ вступило до Міжнародної ліги туристських товариств.

Того ж 1901 р. у Росії створюється Російське гірське товариство. Воно мало свої відділення в Петербурзі, Москві, Владикавказі, П'яти­горську, Сочі, Алма-Аті. Засновниками товариства були всесвітньо відомі вчені Д. І. Анучин, В. І. Вернадський, І. В. Мушкетов, П. П. Семенов-Тян-Шанський, Б. Ш. Федченко.

Література: 1,2,3

Питання для самоконтролю

  1. Чому перша туристська організація виникла саме у Великій Британії?

  2. Назвіть перші туристські організації в Російській імперії.

  3. З яких причин у другій половині XIX ст. Крим став привабливим ку­рортним регіоном?

  4. Поясніть, чому Кримсько-Кавказький гірський клуб називають першим бюро подорожей і екскурсій.

  5. Схарактеризуйте передумови зародження туристсько-екскурсійного руху на західноукраїнських землях.

  6. Назвіть організаторів туристсько-екскурсійних заходів у Галичині і на Волині.

  7. Чому І. Я. Франко посідає особливе місце в історії вітчизняного ту­ризму?