Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сх. загальні правила виконання ДІПОпром.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
590.34 Кб
Скачать

23

Міністерство освіти і науки України

МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ПІДГОТОВКИ І ПЕРЕПІДГОТОВКИ КАДРІВ ПРОМИСЛОВОСТІ

_____________________________

МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

для самостійної роботи студентів

за дисципліною Інженерна графіка

за темою: Загальні правила виконання схем

за спеціальністю 92501

Автоматизоване управління технологічними процесами.

Кривий Ріг

2005

Методичний посібник за дисципліною „Інженерна графіка” (тема „Загальні правила виконання схем”) для студентів спеціальності 92501 Автоматизоване управління технологічними процесами.

Методичний посібник містить основні відомості про електричні схеми їх позначення, загальні правила побудови і оформлення схем.

Призначений для студентів ДІПОпром

Укладач: ст. викладач О.І.Баранова

ЗМІСТ

  1. Правила виконання схем. Загальні

положеннЯ………………………………………………….4

2 Загальні правила побудови схеми……………... 8

3 Текстова інформація……………………………… …12

4 Груповий спосіб оформлення схем…………..... 15

5 Виконання схем різних типів……………..……….16

5.1 Схеми структурні………………………………………….16

5.2 Схеми функціональні……………………………………..18

5.3 Схеми принципові………………………………………...19

Питання для самоперевірки…………………………...22

Література…………………………………………………..…23

1 Правила виконання схем. Загальні положеня

Схема — конструкторський документ, в якому у вигляді умовних зображень або позначень показані складові частини виробу а також зв'язки між ними. При виконанні схем використовують слідуючи терміни.

Елемент схеми — складова частина схеми, що виконує визначену функцію у виробі і не може бути поділена на частини, що мають самостійне призначення (резистори, трансформатори, діоди, транзистори і т.п.).

Пристрій — сукупність елементів, що представляє єдину конструкцію (блок, плата, шафа, панель і т.п.). Пристрій може не мати у виробі визначеного функціонального призначення.

Функціональна група — сукупність елементів, що виконують у виробі визначену функцію і не об'єднаних у єдину конструкцію (панель синхронізації головного каналу і ін.).

Функціональна частинаелемент, функціональна група, а також пристрій, що виконує визначену функцію (підсилювач, фільтр).

Функціональний ланцюг — лінія, канал, тракт визначеного призначення (канал звуку, відео канал, тракт СВЧ і т.п.).

Лінія взаємозв'язку — відрізок прямої, що вказує на наявність електричного зв'язку між елементами і пристроями.

Класифікацію схем по видах і типам встановлює ГОСТ 2.701-84. Види схем визначаються в залежності від видів елементів і зв'язків, які входять до складу виробу, і позначаються буквами російського алфавіту. Розрізняють одинадцять видів схем.

Таблиця 1- Види схем

Вид схем

Шифр виду

Вид схем

Шифр виду

Електрична

Е

Вакуумна

В

Гідравлічна

Г

Газова

Х

Пневматична

П

Автоматизація

А

Кінематична

К

Енергетичні

Р

Оптична

Л

Комбінована

С

Ділення

Є

Схеми ділення виробу на складові частини (літерне позначення Є) розробляють для визначення складу виробу. Комбіновані схеми виконують, якщо до складу виробу входять елементи різних видів.

Схеми в залежності від призначення поділяють на типи і позначають арабськими цифрами. Встановлено вісім типів схем.

Таблиця 2 – Типи схем

Тип схеми

Шифр типу

Призначення схеми

Структурна

1

Визначає основні функціональні частини виробу, їх призначення і взаємозв’язок

Функціональна

2

Пояснює процеси, які відбува-

ються в окремихфункціональ-

них колах виробу, а також у виробі в цілому

Принципова

3

Визначає повний склад елементів та зв’язків між ними і дає детальне уявлення про принцип роботи виробу

З’єднань (монтажна)

4

Визначає з’єднання складових частин виробу і показує з’єднувальні дроти, джгути, кабелі, а також місця їх приєднання та вводу

Підключення

5

Показує зовнішні підключення виробу

Загальна

6

Визначає складові частини комплексу і їх з’єднання між собою

Розташування

7

Визначає відносне розташуван-

ня складових частин виробу, а також дротів, джгутів та кабелів, які їх з’єднують

Об’єднана

0

Сполучає різні типи схем одного виду (напр. схема електрична з’єднань підключення

Найменування і код схеми визначаються її видом і типом. Код схеми повинний складатися з буквеної частини, що визначає вид схеми, і цифрової частини, що визначає тип схеми. Наприклад, схема електрична принципова — ЭЗ, схема гідравлічна з'єднань — Г4 і т.д.

Найменування комбінованої схеми визначається видами схем, що входять у її склад, і відповідним типом, наприклад схема електрогідравлічна принципова – С3.

Найменування об'єднаної схеми визначається видом схеми і типами схем, що входять у її склад, наприклад схема електрична з'єднань і підключення — ЭО. При виконанні комбінованих і об'єднаних схем повинні дотримуватися правила, установлені для відповідних видів і типів схем.

У технічних документах, які розробляють при проектуванні, експлуатації і дослідженні електротехнічних пристроїв, застосовують усі типи схем, зазначені вище, при цьому на стадіях ескізного і технічного проектування розробляють структурні і функціональні схеми, на стадії робочого проектування — принципові, з'єднань, підключення, загальні і розташування. Загальна кількість схем, що входять в комплект конструкторської документації на виріб, вибирається мінімальним, але в сукупності вони повинні містити зведення в обсязі, достатньому для проектування, експлуатації, контролю і ремонту виробу. Між схемами одного комплекту здійснюється однозначний зв'язок за допомогою буквено-цифрових позиційних позначень. Такий зв'язок необхідний для швидкого відшукання тих самих чи елементів пристроїв, що входять у схеми різного типу.

Загальні правила виконання схем встановлюють ГОСТ 2.701-84 і ГОСТ 2.702-75. Схеми виконують без дотримання масштабу, дійсне просторове розташування складових частин не враховується, або враховується приблизно. Електричні елементи і пристрої на схемі зображують у стані, що відповідає знеструмленому. Елементи і пристрої, що приводяться в дію механічно, зображують у нульовому чи відключеному положення. При відхиленні від цього правила на полі схеми необхідно давати відповідні вказівки.

Формати аркушів для виконання схем варто вибирати з основного ряду форматів відповідно ГОСТ 2.301-68 і ГОСТ 2.004-79. При виборі форматів схеми варто враховувати обсяг і складність схеми, умови збереження і використання схем, можливість внесення змін, особливості техніки виконання схем. Обраний формат повинний забезпечувати компактне виконання схем без збитку для її наочності і зручності використання.

Схеми можуть виконуватися на декількох аркушах, при цьому формат аркушів повинний бути по можливості однаковим. При виконанні схеми на декількох аркушах чи у виді сукупності схем одного типу рекомендується:

для схем, що пояснюють принцип роботи виробу (принципова, функціональна), зображувати на кожнім листі визначений функціональний ланцюг, наприклад ланцюг керування, блокувань, сигналізації, силові й ін.;

для схем з'єднань зображувати на кожнім листі частина виробу, розташований у визначеному місці простору (конструкція, посада, приміщення і т.п.).

Лінії на схемах усіх типів виконують відповідно до вимог ГОСТ 2.303-68. Товщини ліній вибираються в межах від 0,2 до 1 мм і витримувати постійними у всьому комплекті схем. Графічні позначення елементів і лінії взаємозв'язку виконують лініями однакової товщини. Допускається потовщенням ліній при необхідності виділяти окремі електричні ланцюги, наприклад, силові ланцюги. На одній схемі рекомендується застосовувати не більш трьох типорозмірів ліній по товщині. Призначення, застосування і накреслення ліній в електричних схемах представлені в табл.3

Таблиця 3

Призначення

Найменування

Викреслювання

Електричні зв’язки, графічні позначення елементів

Суцільна

Механічні зв’язки, екрани

Штрихова

Умовні границі пристроїв, функціональних груп

Штрих-пунктирна

На електричній схемі зображують елементи і пристрої у виді графічних позначень, лінії взаємозв'язку, буквено-цифрові позначення, таблиці, поміщають текстову інформацію, основний напис.