Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП 2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

2.3 Структура графічної частини курсового проекту

Структура графічної частини проекту повинна мати логічний зв’язок і відображати основні розділи розрахунково-пояснювальної записки.

Аркуш формату А1 має:

  • план положень механізму в масштабі довжин (дванадцять положень);

  • графік переміщень вихідної ланки;

  • графік швидкостей вихідної ланки;

  • графік прискорень вихідної ланки;

  • плани швидкостей (для дванадцяти положень);

  • плани прискорень (для дванадцяти положень).

3 Оформлення курсового проекту

3.1 Розрахунково-пояснювальна записка курсового проекту

Розрахунково-пояснювальну записку виконують на одній сторінці аркуша паперу формату А4(210297) за формами 5 та 5а (ГОСТ2.106-68). Ці форми передбачають рамку на відстані 5мм від краю аркуша зверху, знизу і справа і на відстані 20мм на підшивку зліва. У нижній частині форма має основний напис за ГОСТ 2.104-68 розмірами 18540 для першого аркуша та 18515 - для наступних аркушів.

Відстань від рамки до межі тексту зліва – не менше 5мм, справа не менше 3мм, зверху і знизу – не менше 10мм. Текст виконують машинописним або рукописним способом – основним креслярським шрифтом з висотою літер і цифр не менше 2,5мм чорними чорнилами. При виконанні проекту за допомогою ЕВМ рекомендовано використовувати шрифт Arial курсив розміром 14 з полуторним інтервалом.

Текст документа розділяють на розділи й підрозділи. Номери розділів позначають арабськими цифрами відокремлених крапкою. Назву розділів записують у вигляді заголовка (з абзацу) великими літерами. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Переноси слів не дозволяються.

Підрозділи повинні мати нумерацію в межах кожного розділу. Номери підрозділів складаються з номерів розділу і підрозділу, відокремлених крапкою. Назви підрозділів записують у вигляді заголовка (з абзацу) малими літерами (крім першої великої).

Відстань між заголовками і текстом – 15мм. Якщо в тексті є який-небудь перелік, його позначають арабськими цифрами з дужкою, наприклад: 1), 2) і тому подібне.

У формулах слід використовувати позначення, встановлені стандартами. Значення символів і коефіцієнтів, що входять до неї , повинні бути наведені безпосередньо під формулою після слова «де» без двох крапок після нього.

Всі формули нумерують арабськими цифрами в межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули, які відокремлюються крапкою. Номер вказують справа від формули в круглих дужках, наприклад

VA= 2 LОА, (3.1)

де 2 - кутова швидкість ланки 2, 1/с;

LОА – довжина ланки ОА, м.

VA= 80,2 = 1,6 м/с

Якщо в тексті посилаються на формулу, її номер записують у дужках, наприклад,

«… у формулі (3.1)».

Ілюстрації (рисунки) нумерують у межах розділу арабськими цифрами. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад: Рисунок 3.1. Ілюстрації можуть мати назву і пояснювальні данні. Назву рисунка розміщують під ілюстрацією, пояснювальні данні – перед нею.

Таблиці складаються з головки, рядків, боковика та граф. Заголовок таблиці записують малими літерами (крім першої великої) і розміщують над таблицею посередині. Таблиці нумерують у межах розділу арабськими цифрами. Номер таблиці складається з номера розділу та порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад:« Таблиця 2.1 ». Цей напис розміщують над лівим нижнім кутом таблиці вище заголовка. При переносі частини таблиці слово «Таблиця » з порядковим її номером записують так: «Продовження таблиці 3.1». Графу «№ п/п» у таблицю не вносять. Приклад оформлення таблиці наданий на рисунку 3.1.

Таблиця 3.1

Абсолютні та відносні швидкості ланок механізму

Номер положення механізму

РVа,

мм

VA1,

м/с

РVв,

мм

VB,

м/с

ав,

мм

VBA,

м/с

0

50

0,4

24

0,24

50

0,5

4

50

0,4

75

0,75

65

0,65

Рисунок 3.1

Усі сторінки розрахунково-пояснювальної записки крім титульної, мають бути пронумеровані арабськими цифрами; першою сторінкою є титульна сторінка, другою - завдання на проектування. Номер сторінки проставляється у нижньому правому кутку основного напису.

Текстова частина розрахунково-пояснювальної записки повинна виконуватися від першої особи множини теперішнього часу, наприклад "визначаємо", "беремо", "підставляємо".

У разі використання в розрахунках довідникових та інших даних необхідно давати посилання на номер джерела із списку літератури. У список включаються джерела, якими користувався студент при виконанні курсового проекту або давав на них у тексті посилання.

При розрахунках слід користуватися Міжнародною системою одиниць СІ, а також іншою системою одиниць наприклад, МКС, але в кінці треба подати результат в одиницях СІ.

Якщо виконується серія розрахунків із використанням одних й тих самих розрахункових рівнянь, але з різними значеннями величин, що входять у рівняння, після запису рівнянь у буквеному вигляді числові значення й результати розрахунку можна подати у вигляді таблиць.

Розрахункову – пояснювальну записку студент повинен підписати і проставити дату.

Оскільки розрахункову й графічну частини курсового проекту виконують паралельно й у взаємозв’язку, чорновий варіант розрахунково-пояснювальної записки доцільно виконувати олівцем у зошиті, що полегшує внесення, при необхідності, відповідних виправлянь.