Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бжд2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
42.62 Кб
Скачать

2 7 .3. Вплив шкідливих речовин на організм людини

Для створення нормальних умов виробничої діяльності необхідно забезпечити не лише комфортні метеорологічні умови, а й необхідну чистоту повітря. Внаслідок виробничої діяльності у повітряне середовище приміщень можуть надходити різноманітні шкідливі речовини, що використовуються в технологічних процесах. Шкідливі речовини можуть проникати в організм людини через органи дихання, органи травлення, а також шкіру та слизові оболонки. Через дихальні шляхи потрапляють пари, газо- та пилоподібні речовини, через шкіру переважно рідкі речовини. Через шлунково–кишкові шляхи потрапляють речовини під час ковтання, або при внесенні їх в рот забрудненими руками. Основним шляхом надходження промислових шкідливих речовин в організм людини є дихальні шляхи. За величиною ГДК (або за ступенем дії на організм людини) в повітрі робочої зони шкідливі речовини поділяються на чотири класи небезпеки (ГОСТ 12.1.007-76): 1-й — речовини надзвичайно небезпечні, ГДК менше 0,1 мг/м3 (свинець, ртуть, озон); 2-й — речовини високонебезпечні, ГДК 0,1...1,0 мг/м3 (кислоти сірчана та соляна, хлор, фенол, їдкі луги); 3-й — речовини помірно небезпечні, ГДК 1,1...10,0 мг/м3 (вінілацетат, толуол, ксилол, спирт метиловий); 4-й — речовини малонебезпечні, ГДК більше 10,0 мг/м3 (аміак, бензин, ацетон, гас). За характером дії на організм людини шкідливі речовини поділяються на: загально токсичні (викликають отруєння організму); подразнюючі (викликають подразнювання слизових оболонок і шкіри); сенсибілізуючі (викликають алергічні захворювання); канцерогенні (викликають ракові захворювання); мутагенні (викликають зміни у генетичному коді клітин організму); впливають на дітородну функцію.

2 24 .4. Іонізуючі випромінювання

Іонізуючі випромінювання (ІВ), діючи на організм людини, викликають в ньому зворотні та незворотні зміни. Внаслідок іонізації та збудження складних молекул відбувається їх дисоціація, викликана розриванням хімічних зв'язків. Такі зміни є ознакою безпосередньої дії радіації. Опосередкована дія зумовлюється радіаційно-хімічними змінами, зумовленими продуктами радіолізу води. Вільні радикали Н- та ОН-, маючи більш високу активність, реагують з молекулами білка, ферментів та інших елементів біологічної тканини. Це призводить до порушення біохімічних процесів в організмі. При цьому порушуються обмінні процеси, сповільнюється та припиняється ріст тканин, виникають нові хімічні з'єднання, невластиві організму токсини.

2.5. Ультрафіолетове випромінювання

Ультрафіолетове випромінювання (УФ) — це невидиме оком електромагнітне випромінювання з довжиною хвилі від 0,0136 до 0,4 мкм. Біологічно активна частина УФ – випромінювання поділяється на три частини: випромінювання з довжиною хвилі 0,4—0,315 мкм має слабку біологічну дію; випромінювання з довжиною хвилі 0,315—0,28 мкм справляють сильну дію на шкіру і мають антирахітну дію; випромінювання з довжиною хвилі 0,28—0,2 мкм має бактерицидну дію. Захворювання проявляється як відчуття стороннього тіла або піску в очах, погіршення зору, страх світла, сльозотеча, біль голови. Однак, електроофтальмія швидко минає (через день-два), якщо не продовжується вплив УФ – випромінювання. Часто спостерігається еритема шкіри обличчя та повік. До хронічних уражень відносяться хронічний кон’юнктивіт та блефартит, катаракта кришталика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]