Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Житомирський військовий інститут імені С.П.Корольова

Національного авіаційного університету

Реферат на тему:

«Особливості системи виховної роботи в Збройних силах Великобританії»

Виконала

студентка 12 взводу

Палащук Ольга

Житомир, 2012

Зміст

  1. Вступ...............................................................................................................3

  2. Патріотичне виховання військовослужбовців в Великобританії.............4

  3. Служба військових капеланів......................................................................6

  4. Висновок........................................................................................................8

  5. Список використаної літератури.................................................................9

Вступ

Головною метою виховного процесу у збройних силах Великобританії є доведення до свідомості кожного військовослужбовця, що інтереси країни завжди мають бути надійно захищені, а також акцентування уваги на пропаганді “миротворчої ролі” британських збройних сил, їх “особливої місії” в Західній Європі.

Спираючись на таку рису характеру англійців, як глибока повага до історії, армійське керівництво прагне закласти у свідомість особового складу віру у перевагу “англійського способу життя”, британської нації в цілому. З цією метою поширюється ідея про колишню “велич Англії”, робляться спроби поєднати романтику колоніальних походів минулого з перспективою служби на заморських територіях. Пропаганда традицій військ колишньої колоніальної імперії проводиться досить активно. У пресі їх називають “фундаментальною основою англійської армії”. Виховання на військово-історичних традиціях, формування так званого “полкового духу”, прагнення бути схожими на героїчних предків накладають глибокий відбиток на патріотичні почуття та світогляд військовослужбовців. Основу становить культ монарха, вірно служити якому зобов’язує присяга. Відданість королеві вважається головним критерієм патріотизму та моральності військовослужбовця.

Патріотичне виховання військовослужбовців в Великобританії

Основною метою виховної роботи у збройних силах Великобританії є доведення до свідомості кожного військовослужбовця ідеї, що інтереси країни завжди мають перебувати під надійним збройним захистом. Тому у виховній роботі значне місце займає пропаганда, націлена на підвищення рівня бойової підготовки, формування у військовослужбовців якостей, необхідних для відстоювання інтересів Великої Британії.

Основну відповідальність за виховну роботу і моральний стан військовослужбовців покладено на командирів. Разом із тим, існує спеціальний апарат, який містить у собі служби освіти, військових священиків (капеланів), організації дозвілля та побуту, суспільної інформації.

У цілому слід відмітити, що патріотичне виховання британських військовослужбовців засновується на християнських заповідях, особлива увага приділяється пропаганді понять патріотизму, обов’язку та честі, вірності традиціям, під якими розуміється служіння монарху та беззаперечне виконання наказів командування.

Важливе значення приділяється знанню військовослужбовцями історичних фактів і дат, національних свят, полкових традицій, оскільки все це позитивно впливає на формування патріотичних почуттів військовослужбовців британських збройних сил.

Велике значення приділяється службі капеланів. В інтересах підтримки високого морального духу особового складу та його стійкості на полі бою функціонує королівська служба капеланів, яку очолює головний капелан збройних сил у званні генерал-майора. Він має декілька заступників з питань взаємодії міністерства оборони з керівництвом церкви. Основним завданням капеланів, окрім духовного наставництва і моральної підтримки військовослужбовців, є запобігання стресовим ситуаціям. Крім того, вони зобов’язані звершувати церковні обряди, брати участь у проведенні військових свят та урочистостей, надавати товаришам по службі допомогу в підборі і вивченні релігійної літератури, організовувати групові та індивідуальні бесіди на релігійні теми, відвідувати госпіталі і гауптвахти з метою втішання стражденних, брати участь у виховній роботі з членами сімей солдатів та офіцерів.

Богослужіння в британській армії проводяться у військових церквах. За організацію відвідування богослужінь військовослужбовцями та членами їх сімей відповідає особисто командир, до чого його зобов’язують статути. Для піднесення у військовослужбовців патріотичного настрою будь-яка служба після виконання релігійних пісень, молитов та читання Біблії обов’язково закінчується виконанням державного гімну, а в оформленні військової церкви обов’язково присутні державний прапор та прапори частин британської армії.

Останнім часом до педагогічного апарату було висунуто підвищені вимоги у справі популяризації військової служби. Основна мета – залучити більше добровольців, а також сприяти продовженню контракту військовослужбовцями. Пропаганда армійської служби забезпечується не просто рекламою, а, насамперед, підвищенням добробуту військовослужбовців і членів їх сімей, поліпшенням умов служби та побуту, удосконаленням організації дозвілля тощо.

Основна мета виховної роботи спрямована на те, щоб довести до свідомості військовослужбовця те, що народ країни, уряд, командування надзвичайно цінять його працю, поважають професію. Від військовослужбовця вимагається повага до командирів і додержання всіх норм та законів, які встановлені у збройних силах. Разом із вірою в командира у нього формується впевненість у своїй зброї. У пресі регулярно пропагується думка, що британська бойова техніка є найкращою. Отже, виховання патріотизму в особового складу збройних сил Великобританії є пріоритетним напрямком діяльності посадових осіб.