Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Індивідуальна робота_МТП_1 семестр

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
758.27 Кб
Скачать

8

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ БІЗНЕС-КОЛЕДЖ

Кафедра економіки та підприємництва

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних робіт

з дисципліни: «Маркетингова товарна політика»

Черкаси

Індивідуальні завдання на І семестр 2012 – 2013 н.р.

Індивідуальне завдання № 1. Аналіз товарної політики

підприємства) – 10 балів

  1. Коротка характеристика обраного підприємства (дата створення, структура, цілі діяльності, функції, процес створення реклами, досвід роботи на ринку).

  2. Характеристика асортименту товарів/послуг (перелік товарів/послуг, аналіз показників асортименту, опис стратегій диференціації та диверсифікації).

  3. Цінова політика підприємства (цінове позиціювання, рівень цін на основні послуги у порівнянні з конкурентами, методи ціноутворення, цінова стратегія, надання знижок).

  4. Якість товарів/послуг, які надає рекламне агентство (методика оцінки якості товарів/послуг, перелік головних та постійних клієнтів, дотримання стандартів).

  5. Напрямки формування попиту (стратегія діяльності, заходи зі стимулювання збуту).

  6. Маркетингові дослідження ринку у визначеному регіоні (дослідження місткості ринку, дослідження конкурентів та споживачів).

  7. Визначення цільового ринку (сегментування ринку, вибір цільової аудиторії).

  8. Організація управління послугами (діяльність служби маркетингу, організація роботи менеджерів з реклами).

  9. Інноваційна політика підприємства (генерування ідей, розробка нових видів послуг, пошук нових ідей, креативні товари, попередній аналіз з надання нових послуг, здійснення пробного маркетингу).

  10. Оцінка рівня обслуговування клієнтів.

Критерії оцінювання

Оцінка

Характеристика

9-10 балів

Робота є бездоганною: має практичне значення, доповідь логічна і коротка, проголошена вільно, зі знанням справи, відповіді на запитання викладача правильні і стислі. Студент має всі описати пункти, здійснити певні розрахунки. Робота має бути виконана у форматі Power Point.

7-8 бали

Робота виконана повністю, але мають місце окремі недоліки непринципового характеру: недостатньо використана інформація, частина інформації поданої в роботі є загальною, вимоги до оформлення роботи несуттєво порушені, доповідь логічна, проголошена вільно, відповіді на викладача не повні. Студент має описати 7-8 пунктів, здійснити певні розрахунки. Робота має бути виконана у форматі Power Point.

5-6 балів

Нечітко сформульована мета роботи. Аналіз виконаний поверхово, переважає описовість на шкоду системності і глибині. Оформлення роботи не відповідає вимогам. Відповіді на запитання викладача неточні або неповні. Студент має описати 5-6 пунктів, здійснити певні розрахунки. Робота має бути виконана у форматі Power Point.

0-4 балів

Аналіз виконаний поверхово, переважає описовість на шкоду системності і глибині. Оформлення роботи не відповідає вимогам. Відповіді на запитання викладача неточні або неповні. Студент має детально описати 4-5 пунктів, здійснити певні розрахунки. Робота може бути не виконана у форматі Power Point, а лише в друкованому форматі.

Індивідуальне завдання № 2. Аналіз товарного ринку– 10 балів.

1. Оберіть ринок певного товару чи послуги та охарактеризуйте його за такими основними параметрами:

  1. ємністю ринку;

  2. основним споживачем;

  3. потенційним покупцем;

  4. географічним охопленням;

  5. основними конкурентами;

  6. основними постачальниками.

2 Розрахувати необхідні показники. Якщо потрібно, доповнити важливими, на ваш погляд, характеристиками.

Критерії оцінювання

Оцінка

Характеристика

9-10 балів

Робота є бездоганною: містить конкретні чіткі показники, які характеризують товарний ринок, тенденції його розвитку, має практичне значення, доповідь логічна і коротка, проголошена вільно, зі знанням справи, відповіді на запитання викладача правильні і стислі. Повністю виконане все завдання з використанням слайд-шоу в програмі Power Point та захищене в присутності студентів групи.

7-8 балів

Робота виконана повністю, але мають місце окремі недоліки непринципового характеру: в роботі поверхово описані тенденції розвитку товарного ринку, не описані 1-2 параметри ринку, відсутні власні висновки щодо виконаного аналізу, недостатньо використані інформаційні матеріали, доповідь логічна, проголошена вільно, відповіді на запитання викладача в основному правильні, оформлення роботи в межах вимог. Завдання виконане з використанням слайд-шоу в програмі Power Point та захищене в присутності студентів групи.

4-6 балів

Робота виконана повністю, але мають місце окремі недоліки непринципового характеру: в роботі поверхово описані тенденції розвитку товарного ринку, відсутні власні висновки щодо виконаного аналізу, недостатньо використані інформаційні матеріали, частина інформації поданої в роботі не відповідає суті питання та не висвітлює її, не описані 2-3 параметри ринку, вимоги до оформлення роботи несуттєво порушені, доповідь логічна, проголошена вільно, відповіді на викладача не повні. Завдання виконане з використанням слайд-шоу в програмі Power Point та захищене лише викладачу.

0-5 балів

Нечітко сформульована мета роботи. Розділи погано пов’язані між собою. Відсутній розрахунок та описання половини параметрів ринку. Аналіз виконаний поверхово, переважає описовість на шкоду системності і глибині. Оформлення роботи не відповідає вимогам. Відповіді на запитання викладача неточні або неповні. Без використання слайд-шоу в програмі Power Point.

Приклад аналізу ринку товару «Мінеральні води»

Слайд № 1. Загальний стан ринку мінеральних вод в Україні

Коментар.

Ринок мінеральних вод України майже повністю забезпечений товарами українського виробництва, лише незначна частка є імпортованими.

Слайд № 2. Динаміка виробництва мінеральних вод в Україні

Коментар.

Зростання виробництва: 2006 до 2005 р. – на 14%, 2007 до 2006 р. – на 26%.

Скорочення виробництва: 2008 до 2007 р. – на 0,7%. 2009 до 2008 р. – на 15%.

Слайд № 3. Динаміка поставок мінеральної води з України

Коментар.

Найбільшим обсяг експорту мінеральної води був в першій половині 2008 року, потім спостерігався значний спад обсягів експортованої продукції, з другої половини 2009 року відбувається стрімке зростання обсягів поставок українських мінеральних вод.

Слайд № 4. Поставки мінеральної води в Україну

Коментар.

Найбільші обсяги імпорту мінеральної води в Україну спостерігались у 2008 році. Ріст обсягів імпорту знову значно зростає у 2010 році.

Слайд № 5. Країни-постачальники мін вод в Україну

Коментар.

Найбільші країни-імпортери мінеральних вод – Грузія та Росія.

Слайд № 6. Місткість ринку мінеральних вод України

у 2006-2008 pp.

Коментар.

Середньорічний темп зростання ринку у 2007-2008 pp. у вартісному вираженні становить 17,6%, - 2429 млн. грн., а у натуральному — 12,2%. - 1241 млн. літр.

С лайд № 7. Регіональна структура ринку мінеральних вод України

Слайд № 8. Ринкові позиції компаній на ринку мінеральних вод у 2008 році

Коментар.

Конкурентна ситуація на ринку мінерально-столових вод України свідчить про домінування двох компаній – холдингу «IDS Group» та ТНК «Coca Cola Beverages», а також про спробу компаній «Оболонь» та концерну «Ерлан» наблизитися до двох лідерів.

Слайд № 9. Ключові чинники споживчого вибору на ринку мінерально-столових вод України

Слайд № 10. Ринкові частки основних брендів мінерально-столових вод у 2008 р.

Слайд № 11. Частки ринку лідерів-виробників мінерально-столових вод в Україні

Coca Cola» («БонАква») – 15%;

«IDS Group» («Миргородська») – 14%;

т а «Моршинська» – 13%.

Слайд № 12. Бренди мінеральної води які імпортуються в Україну

- з Грузії – “Боржомі” «IDS Group»

- з Росії – “Нарзан” «НАРЗАН, ОАО»

Слайд № 13. Причини, за яких споживач купує мінеральну воду

Індивідуальне завдання № 3. Опрацювання нормативних матеріалів –

10 балів

Прочитати та проаналізувати зміст законодавчих актів:

1. Вивчити основні терміни та положення законодавчого документу. Сформувати окремий файл.

2. Зробити висновки що Ви нового дізнались в цих нормативних документах і які положення даного документу не виконуються.

Закони та законодавчі акти:

  1. Закон України «Про захист прав споживачів».

  2. Державні стандарти України.

  3. Галузеві стандарти України.

  4. Система стандартів ISO 9000.

  5. Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

  6. Закон України «Про рекламу».

  7. Закон України «Про захист прав на знаки для товарів та послуг».

  8. Закон України «Про стандартизацію» та ін.

Критерії оцінювання

Оцінка

Характеристика

9-10 балів

Робота є бездоганною: має практичне значення, доповідь логічна і коротка, проголошена вільно, зі знанням справи, відповіді на запитання викладача правильні і стислі. Студент має описати сферу дії закону, знати 10 термінів, знати та чітко пояснити близько 10-ти аспектів закону, які він вважає важливими або новими для себе.

7-8 бали

Робота виконана повністю, але мають місце окремі недоліки непринципового характеру: недостатньо використана інформація, частина інформації поданої в роботі є загальною, вимоги до оформлення роботи несуттєво порушені, доповідь логічна, проголошена вільно, відповіді на викладача не повні. Студент має описати сферу дії закону, знати 8-9 термінів, знати та чітко пояснити близько 7-9-ти аспектів закону, які він вважає важливими або новими для себе.

5-6 балів

Нечітко сформульована мета роботи. Аналіз виконаний поверхово, переважає описовість на шкоду системності і глибині. Оформлення роботи не відповідає вимогам. Відповіді на запитання викладача неточні або неповні. Студент не описав сферу дії закону, знає лише 5-7 термінів, близько 5-6-ти аспектів закону, які він вважає важливими або новими для себе, але не пояснив.

0-4 балів

Аналіз виконаний поверхово, переважає описовість на шкоду системності і глибині. Оформлення роботи не відповідає вимогам. Відповіді на запитання викладача неточні або неповні. Студент не описав сферу дії закону, знає лише до 5-ти термінів, близько 5-ти аспектів закону, які він вважає важливими або новими для себе, але не пояснив.