Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №3 нотариат.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
88.11 Кб
Скачать

1. Державні нотаріальні контори.

Державні нотаріальні контори відкриваються і ліквідуються Міністерством юстиції України. Штати державних нотаріальних контор затверджуються управлінням юстиції в межах установленої для державних нотаріальних контор штатної чисельності й фонду заробітної плати. На чолі державної нотаріальної контори стоїть завідуючий, який призначається із числа осіб, які мають свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Призначення на посаду державного нотаріуса провадиться відповідними управліннями юстиції. Особа, якій вперше надано право займатися нотаріальною діяльністю при призначенні на посаду державного нотаріуса, в управлінні юстиції вона в урочистій обстановці приносить присягу.

Державні нотаріуси в частині оплати праці та пенсійного забезпечення прирівнюються до державних службовців відповідних категорій. Державний нотаріус має печатку з зображенням Державного герба України, найменуванням державної нотаріальної контори і відповідним номером.

У разі відсутності державного нотаріуса державної нотаріальної контори (відпустка, хвороба, відрядження тощо) та покладення обов'язків по обслуговуванню населення, на державного нотаріуса іншої державної нотаріальної контори, нотаріус, що заміщує, веде окремий реєстр.

Реєстри мають бути прошнуровані, аркуші пронумеровані. Кількість аркушів у реєстрі засвідчується підписом начальника управління юстиції або уповноваженої посадової особи. Підпис начальника управління юстиції або уповноваженої посадової особи скріплюється печаткою відповідного управління юстиції. Місцем вчинення нотаріальних дій у порядку заміщення є державна нотаріальна контора, де працює нотаріус, якого заміщують.

Державний нотаріус, що заміщує іншого державного нотаріуса, вчиняє нотаріальні дії від свого імені, використовує спеціальні бланки нотаріальних документів, отримані ним особисто, та прикладає свою особисту печатку. Усі нотаріальні дії, учинені державним нотаріусом, який заміщує, підлягають реєстрації ним у Реєстрі з відміткою про їх вчинення в порядку заміщення у посвідчувальному написі на оформлених ним документах. Реєстр, який ведеться державним нотаріусом при заміщенні, може використовуватись протягом одного діловодного року. Після закінчення строку виконання нотаріусом обов'язків по заміщенню Реєстр закривається підсумковим записом, про що робиться запис у графах журналу обліку реєстрів для реєстрації нотаріальних дій, який ведеться управліннями юстиції.

Після припинення повноважень державним нотаріусом, який заміщує, складається акт приймання-передавання, в якому зазначаються кількість справ нотаріальних документів у нотаріальному діловодстві, переданих у зв'язку із заміщенням і повернутих державному нотаріусу, якого заміщують, відомості про зміни у складі та обсязі фонду, причини такої зміни. Реєстр та напрацьовані документи зберігаються в державній нотаріальній конторі за місцем заміщення.

Керівництво державними нотаріальними конторами здійснюється Міністерством юстиції України, яке здійснює державне регулювання нотаріальної діяльності, зокрема встановлює порядок допуску громадян до її провадження.