Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ЦБ 1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Тема 5. Іпотечні цінні папери (12 год.)

Лекція 6. Іпотечні цінни папери (4 год.)

Загальна характеристика іпотечних цінних паперів. Випуск та обіг іпотечних цінних паперів.

Заставна: поняття, форма і зміст, порядок передачі, реалізація прав за заставною.

Іпотечна облігація: поняття, порядок емісії, обіг та погашення. Види іпотечних облігацій.

Іпотечний сертифікат: поняття, форма і зміст, порядок емісії, обіг та погашення. Види іпотечних сертифікатів. Відмінність від іпотечних облігацій.

Характеристика сертифіката фонду операцій з нерухомістю (сертифіката ФОН): поняття, форма і зміст, порядок емісії, обіг та погашення.

Опорний конспект.

Іпотечні цінні папери різних видів сьогодні є важливим фінансовим інструментом у міжнародній практиці як на розвинутих ринках, так і на тих, що тільки розвиваються. Іпотечні цінні папери забезпечують, з одного боку, ефективне рефінансування банківських іпотечних кредитів, підтримку житлового будівництва та виробництва, а з іншого – є інструментом надійного довгострокового вкладення коштів пенсійних фондів, страхових компаній та інших інституційних інвесторів.

Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» передбачає, що іпотечні цінні папери - це цінні папери, випуск яких забезпечено іпотечним покриттям (іпотечним пулом) та які посвідчують право власників на отримання від емітента належних їм коштів.

Поява іпотечних цінних паперів в Україні зумовлена початком дії законів «Про іпотеку», «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати» та «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

Згідно цих законодавчих актів право на існування в Україні мають такі види іпотечних цінних паперів як заставні, іпотечні облігації та іпотечні сертифікати. Останні поділяються на три види - іпотечні сертифікати з фіксованою доходністю, іпотечні сертифікати участі та сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

Усю сукупність іпотечних цінних паперів умовно можна поділити на дві групи.

Перша група - це боргові цінні папери двох видів - іпотечні облігації та іпотечний сертифікат з фіксованою доходністю. Відрізняються ці два інструменти тільки механізмом забезпечення (механізмами відокремлення забезпечення від основної маси балансу емітента) та механізмами роботи цього забезпечення.

Іпотечні облігації є досить привабливим об'єктом інвестування. Це обумовлено достатньо високою надійністю та захищеністю даних фінансових інструментів. Їх власники мають певні переваги перед власниками корпоративних облігацій: оскільки виконання зобов'язань за іпотечними облігаціями забезпечується реальними та високоліквідними активами - нерухомістю.

Така доходність іпотечних облігацій не тільки надає більшу привабливість іпотечним облігаціям як об'єкту інвестування у порівнянні з депозитами та корпоративними облігаціями (з урахуванням нижчого рівня їх надійності), але й забезпечує достатню вигідність для емітентів (в першу чергу, для комерційних банків).

Друга група іпотечних цінних паперів - це інструменти продажу кредитів (заставна та іпотечний сертифікат участі).

Заставна засвідчує безумовне право її власника на отримання від боржника виконання за основним зобов'язанням. У разі неможливості виконання зобов'язанні в грошовій формі, власник заставної має право звернути стягнення на предмет іпотеки. Можна сказати, що заставна - це прямий продаж індивідуального кредиту.

Іпотечний сертифікат участі являє собою фінансовий інструмент, який дає право інвесторам на одержання грошових надходжень від визначеного набору (пулу) прав вимог за іпотечними кредитами, забезпечених нерухомістю. Випуск цих фінансових інструментів передбачає об'єднання великого масиву стандартних кредитів у певний іпотечний пул, що стає однорідною масою, яку в свою чергу ділять на одиниці іпотечних сертифікатів участі. Доходність, отримана шляхом купівлі кредиту, як правило, вище доходності, що отримана шляхом придбання боргового цінного паперу. Власники іпотечних сертифікатів участі таким чином можуть мати доходність вищу, ніж від боргових цінних паперів. При тому що ризики мінімізуються, вони не матимуть клопоту, пов'язаного з нерухомістю. Вимоги до іпотечних сертифікатів, етапи та умови їх емісії, умови обігу іпотечних сертифікатів визначаються нормами розділу ІІІ Закону України «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати» та іншими підзаконними нормативно-правовими актами.

При роботі з заставною, як з іпотечним цінним папером, рієлтор, у випадку настання неоплати, має можливість отримати актив, який він може реалізувати з більшою для себе вигодою. Але заставна передбачає досконале володіння інвесторами знаннями в області ринку нерухомості. У той час як іпотечний сертифікат участі не потребує наявності таких знань, чим він зручний для портфельних інвесторів.

Сертифікати фонду операцій з нерухомістю (ФОН) засвідчує право його власника на отримання доходу від інвестування в операції з нерухомістю. По завершенні строку, на який був створений відповідний ФОН, власник сертифікату ФОН має право на отримання частки чистих активів цього фонду у грошовій формі. В свою чергу, під чистими активами ФОН слід розуміти кошти, розмір яких дорівнює різниці між вартістю майна ФОН та вартістю зобов'язань, що виникли внаслідок управління фондом. Вимоги до сертифікатів ФОН, етапи та умови їх емісії, умови обігу сертифікатів ФОН визначаються нормами розділу ІV Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» та іншими підзаконними нормативно-правовими актами.

Іпотечні цінні папери усіх видів покликані, перш за все, рефінансувати довгострокові іпотечні кредити. Це не тільки забезпечить надходження додаткових фінансових ресурсів у реальний сектор економіки, але і сприятиме, в певній мірі, реалізації частини незадоволеного попиту на інвестиційному ринку, який має місце на даний час.

Семінарське заняття 6. Іпотечні цінні папери (4 год.)

  1. Загальна характеристика іпотечних цінних паперів.

  2. Особливі умови випуску та обігу іпотечних цінних паперів.

  1. Характеристика заставної: поняття, форма і зміст, порядок передачі, реалізація прав за заставною.

  1. Характеристика іпотечної облігації: поняття, порядок емісії, обіг та погашення.

  1. Види іпотечних облігацій: звичайні та структуровані.

  1. Характеристика іпотечного сертифіката: поняття, форма і зміст, порядок емісії, обіг та погашення.

  1. Види іпотечних сертифікатів: сертифікат участі та сертифікат із фіксованою дохідністю. Відмінність від іпотечних облігацій.

  1. Характеристика сертифіката фонду операцій з нерухомістю (сертифіката ФОН): поняття, форма і зміст, порядок емісії, обіг та погашення.

Теми рефератів.

  1. Особливості законопроекту України «Про іпотечні цінні папери».

  2. Іпотечні цінні папери як інструмент сек’юритизації іпотечних активів.

  3. Використання заставної для рефінансування.

  4. Випуск та обіг іпотечних цінних паперів: закордонний досвід.

Практичні завдання.

Завдання 1. У 2006 році банк випустив звичайні іпотечні облігації зі строком погашення 5 років, забезпечені власними активами банку. На початку 2008 року щодо цього банку у суді було порушено провадження у справі про банкрутство. Чи вважаються власники випущених облігацій іпотечними кредиторами банку? Чи можливе у данному випадку дострокове виконання зобов’язань за випущеними облігаціями? Які права мають власники звичайних іпотечних облігацій?

Завдання 2. Кредитний портфель комерційного банку складає наступні типи позичок:

  1. іпотечні кредити з середньою строковістю 12 років, середня процентна ставка – 12, 5%. Сума – 100 млн. кредитів;

  2. позички на придбання автомобілів з середньою строковістю 4 роки, середня процентна ставка – 14%. Сума – 300 млн. доларів;

  3. позички за кредитними картами. Середня строковість 1 рік, середня процентна ставка – 17%. Сума – 150 млн. доларів.

Питання:

  1. Яку частину кредитного портфеля можна використати для сек’юритизації в першу чергу і чому?

  2. Чи може сума випуску іпотечних облігацій співпадати розміром з сумою кредитів?

  3. Який має бути строк погашення випущених іпотечних облігацій?

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

  1. Іпотечні цінні папери як інструмент рефінансування довгострокових житлових кредитів.

  1. Способи передачі прав за іпотечними цінними паперами.

  1. Поняття та загальна характеристика фонду операцій з нерухомістю.

Література:

І. Нормативний матеріал.

  1. Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні: закон України від 30.10.1996 // ВВР. – 1996. - № 51. – Ст. 292.

  2. Про іпотеку: закон України від 05.06.2003 // ВВР. – 2003. - №38. – Ст. 313.

  3. Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю: закон України від 19.06.2003 // ВВР. - 2003. - № 52. – Ст. 377.

  4. Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати: закон України від 19.06.2003 // ВВР. - 2004. - № 1. – Ст. 1.

  5. Про іпотечні облігації: Закон України від вiд 22.12.2005 // ВВР. - 2006. - № 16. - С. 615. – Ст. 134.

  6. Деякі питання Державної іпотечної установи: Постанова КМУ від 18.10.2004 № 1330 // Офіційний вісник України. - 2004. - № 41. - С. 17. – Ст. 2709. - Код акту 30335/2004.

  7. Деякі питання Державної іпотечної установи: Постанова КМУ від 23.01.2008 № 23 // Офіційний вісник України. - 2008. - № 6. - С. 14. – Ст. 148. - Код акту 42058/2008.

  8. Про стандартну (типову) форму бланка заставної: Рішення ДКЦПтФР від 04.09.2003 N 363, зареєстроване у Мін’юсті 26.09.2003. за N 857/8178 // Офіційний вісник України. - 2003. - № 40. - С. 99. – Ст. 2119. - Код акту 26468/2003.

  9. Щодо питань обліку та обігу іпотечних сертифікатів у Національній депозитарній системі: Рішення ДКЦПтФР вiд 23.04.2004 №156, зареєстроване у Мін’юсті 03.08.2004 № 959/9558 // Офіційний вісник України. - 2004. - № 31. - С. 216. – Ст. 2096. - Код акту 29696/2004.

  10. Про затвердження Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю: Розпорядження Держфінпослуг вiд 24.06.2004 № 1225, зареєстроване у Мін’юсті 27.07.2004 № 927/9526 // Офіційний вісник України. - 2004. - № 30. – Т. 2. - С. 475. – Ст. 2046. - Код акту 29610/2004.

  11. Про затвердження Положення про видачу небанківській фінансовій установі - управителю дозволу на право прийняття на себе комерційних ризиків при створенні фонду фінансування будівництва виду Б та/або дозволу на право здійснення емісії сертифікатів фонду операцій з нерухомістю: Розпорядження Держфінпослуг вiд 29.07.2004 № 1866, зареєстроване у Мін’юсті 01.09.2004 № 1084/9683 // Офіційний вісник України. - 2004. - № 36. - С. 160. – Ст. 2432. - Код акту 29991/2004.

  12. Щодо затвердження Положення про порядок ведення реєстру забезпечення іпотечних сертифікатів та надання регулярної інформації: Рішення ДКЦПтФР вiд 04.10.2005 № 509, зареєстроване у Мін’юсті 25.10.2005 № 1264/11544 // Офіційний вісник України. - 2005. - № 44. - С. 47. – Ст. 2777. - Код акту 34172/2005.

  13. Щодо затвердження Положення про порядок реєстрації випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, що випускаються в бездокументарній формі, інформації про їх випуск та проспекту емісії: Рішення ДКЦПтФР вiд 04.10.2005 № 511, зареєстроване у Мін’юсті 26.10.2005 № 1271/11551 // Офіційний вісник України. - 2005. - № 44. - С. 50. – Ст. 2778. - Код акту 34247/2005.

  14. Про затвердження Порядку реєстрації звіту про підсумки випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю: Рішення ДКЦПтФР від 14.02.2006 N 106, зареєстроване у Мін’юсті 28.03.2006 № 334/12208 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 13. - С. 356. – Ст. 931. - Код акту 35732/2006.

  15. Про затвердження Положення про порядок погашення та скасування реєстрації випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, що випускаються в бездокументарній формі: Рішення ДКЦПтФР від 14.02.2006 N 107, зареєстроване у Мін’юсті 28.03.2006 № 335/12209 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 13. - С. 361. – Ст. 932. - Код акту 35733/2006.

  16. Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску іпотечних сертифікатів, що випускаються в бездокументарній формі, інформації про їх випуск та звіту про підсумки випуску іпотечних сертифікатів: Рішення ДКЦПтФР вiд 21.03.2006 № 187, зареєстроване у Мін’юсті 18.04.2006 № 451/12325 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 16. - С. 270. – Ст. 1227. - Код акту 36048/2006.

  17. Про затвердження Положення про порядок погашення іпотечних сертифікатів та скасування реєстрації випуску іпотечних сертифікатів, що випускаються в бездокументарній формі: Рішення ДКЦПтФР вiд 31.03.2006 № 208, зареєстроване у Мін’юсті 21.04.2006 № 472/12346 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 17. - С. 122. – Ст. 1287. - Код акту 36092/2006.

  18. Про затвердження Порядку унесення даних щодо реєстрації випусків і проспектів емісії іпотечних облігацій до окремого реєстру випусків іпотечних цінних паперів: Рішення ДКЦПтФР вiд 11.04.2006 № 233, зареєстроване у Мін’юсті 03.05.2006 № 512/12386// Офіційний вісник України. - 2006. - № 19. - С. 56. – Ст. 1384. - Код акту 36199/2006.

  19. Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про результати розміщення іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій: Рішення ДКЦПтФР вiд 11.04.2006 № 234, зареєстроване у Мін’юсті 26.06.2006 № 746/12620// Офіційний вісник України. - 2006. - № 26. - С. 197. – Ст. 1907. - Код акту 36709/2006.

  20. Щодо порядку ведення реєстру власників звичайних та структурованих іпотечних облігацій: Рішення ДКЦПтФР вiд 29.06.2006 № 446, зареєстроване у Мін’юсті 09.08.2006 № 1043/12917// Офіційний вісник України. - 2006. - № 37. - С. 36. – Ст. 2549. - Код акту 37329/2006.

  21. Про затвердження Положення про іпотечне покриття звичайних іпотечних облігацій, порядок ведення реєстру іпотечного покриття та управління іпотечним покриттям звичайних іпотечних облігацій: Рішення ДКЦПтФР від 01.09.2006 N 774, зареєстроване у Мін’юсті 15.11.2006. за N 1205/13079 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 47. - С. 92. – Ст. 3143. - Код акту 37892/2006.

  22. Про затвердження Порядку та умов видачі ліцензії на провадження діяльності з управління іпотечним покриттям та її анулювання: Рішення ДКЦПтФР від 09.10.2007 N 2009, зареєстроване у Мін’юсті 19.11.2007. за N 1285/14552 // Офіційний вісник України. - 2007. - № 89. - С. 108. – Ст. 3289. - Код акту 41541/2007.

  23. Вимоги до іпотечних кредитів: Рішення наглядової ради Державної іпотечної установи КМУ 16.09.2005 р., протокол N 6 // www.rada.kiev.ua

Увага! Законодавство може змінюватись та доповнюватись. Слідкуйте за змінами.

ІІ. Спеціальна література.

  1. Агарков М.М. Учение о ценных бумагах. – М.: Финстатинформ, 1993. – 275 с.

  1. Алексеев М.Ю. Рынок ценных бумаг. - М., 1992. - 349с.

  1. Бэр Х.П. Секьюритизация активов, Пер. с нем. – М.: Волтерс Клувер, 2006. – 154 с.

  1. Серков Е.В. Ипотечные эмиссионные ценные бумаги и их покрытие // Расчеты и операционная работа в коммерческом банке.- 2001.- № 4.- C.48-56

  1. Суворов Г., Санникова Т. Обеспечение высокого кредитного рейтинга ипотечных ценных бумаг // Рынок ценных бумаг.- 2003.- № 11.- C.14-18.

  1. Іпотечні цінні папери: перспективи застосування в Україні // Цінні папери України.- 2003.- № 24.- C.12-14.

  1. Туктаров Ю. Основные идеи ипотечных ценных бумаг // Рынок ценных бумаг.- 2004.- № 5.- C.64-69.

  1. Ясеновец И., Стругацкий И. Кредитный анализ ипотечных ценных бумаг // Рынок ценных бумаг.- 2004.- № 5.- C.69-73.

  1. Борисович В. Гильотина для заложника // Бизнес - комплект.- 2004.- № 16.- C.67-69.

  1. Румянцев С. Перспективи запровадження іпотечних цінних паперів // Цінні папери України.- 2004.- № 17.- C.10-11.

  1. Петров В. Проблемы и перспективы обращения ипотечных ценных бумаг на торговых площадках // Рынок ценных бумаг.- 2004.- № 8.- C.35- 38.

  1. Недбайло А. Рефинансирование коммерческого банка путем ипотечных ценных бумаг // Банковский аудитор.- 2004.- № 5.- C.5-8.

  1. Недбайло А. Проблемные вопросы рефинансирования коммерческого банка путем ипотечных ценных бумаг // Финансовая консультация.- 2004.- № 12.- C.15-21.

  1. Милейко Я., Поплюйко А. Іпотечні цінні папери // Цінні папери України.- 2004.- № 31.- C.6-7.

  1. Шалімова Л.М. Перспективи становлення ринку іпотечних цінних паперів у структурі фінансового ринку сучасної України // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. Т. 9: Збірник наукових праць: Наукове видання.- Суми: Мрія-1 ЛТД; УАБС, 2004.- 374 c.

  1. Смирнов С., Слекеничс А. Качество обеспечения ипотечных ценных бумаг и устойчивость ипотечного рынка // Рынок ценных бумаг.- 2004.- № 17.- C.36-46.

  1. Пономарева Н. Практические аспекты учета долговых ценных бумаг, связанных с ипотечным кредитованием (залоговым) // Бухгалтерский учет и аудит.- 2004.- № 9.- C.19-24.

  1. Коваль О.П. Перспективні інструменти ринку цінних паперів // Формування ринкових відносин в Україні.- 2004.- № 12.- C.15-19.

  1. Валавина А. Рынок ипотечных ценных бумаг США и его влияние на рынок казначейских облигаций // Рынок ценных бумаг (рус.).- 2004.- № 23.- C.22-25.

  1. Мякишевська О. Іпотечні цінні папери - дієвий інструмент рефінансування діяльності кредитора // Ринок цінних паперів. Вісник Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.- 2005.- № 5.- C.41-47.

  1. Дмитренко Е.С., Дмитренко В.Ю. Застава як засіб забезпечення правомірної поведінки суб`єктів цивільного та фінансового права // Адвокат.- 2005.- № 7.- C.12-16.

  1. Андрєєва Г.І., Балацький О.Ф. Сучасні інструменти рефінансування довгострокових іпотечних кредитів // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. Т. 13: Збірник наукових праць: Наукове видання.- Суми: Мрія-1 ЛТД; УАБС, 2005.- 270 c.

  1. Иванов О. Ипотечные ценные бумаги: миф или реальность // Рынок ценных бумаг.- 2005.- № 23.- C.61-64.

  1. Стругацкий И. Обслуживание ипотечных кредитов: "подводные камни" // Рынок ценных бумаг.- 2005.- № 23.- C.74-78.

  1. Приказюк Н. Механізм інвестиційної діяльності комерційних банків на ринку іпотечних цінних паперів // Підприємництво, господарство і право.- 2006.- № 1.- C.95-99.

  1. Бублик Є. Диверсифікація фінансових інструментів на іпотечному ринку України // Ринок цінних паперів. Вісник Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.- 2006.- № 1.- C.73-79.

  1. Осадченко И.В. Особенности рефинансирования вторичного рынка ипотечного кредитования // Финансы и кредит.- 2006.- № 28.- C.27-33.

  1. Кантырев К.А. Налогообложение как фактор привлечения клиентов для ипотечного кредитования // Банковское дело.- 2006.- № 10.- C.42-46.

  1. Павлодский Е. Правовое регулирование закладной// Хозяйство и право. – 2000. – № 6. – С. 24-26.