Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на модуль.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
312.83 Кб
Скачать

13.Назвіть таки ознаки такого явища як внутрішньоособистісний конфлікт.

Внутрішньоособистісний конфлікт є внутрішньоособистісною суперечністю, що сприймається та емоційно переживається людиною як значуща для неї психологічна проблема, що вимагає свого вирішення і що викликає внутрішню роботу свідомості, спрямовану на її подолання.

Такими особливостями є:

  • Незвичність із погляду структури конфлікту. Тут немає суб’єктів конфліктної взаємодії в особі окремих особистостей або груп людей;

  • Специфічність норм протікання прояву. Такий конфлікт протікає у формі важких переживань; супроводиться специфічними станами: страхом, депресією, стресом; часто виливається в невроз;

  • Латентність. Такий конфлікт не завжди легко виявити. Часто людина і сама не усвідомлює, що вона знаходиться у стані конфлікту. Більше того, іноді вона може приховувати свій стан конфлікту під ейфорійним настроєм або за активною діяльністю.

Основні структури внутрішнього світу особистості , що вступають у конфлікт:

  • Мотиви, що відображають прагнення особистості різного рівня (потреби, інтереси, бажання, потяги) – «Я хочу»;

  • Цінності, що втілюють у собі суспільні норми – « Я повинен»;

  • Самооцінка, що визначається як самоцінність себе для себе, оцінка особистістю своїх можливостей, якостей і місця серед інших людей. Будучи виразом рівня домагань, вона є своєрідним джерелом активності особистості – « Я можу».

14.Назвіть таки ознаки такого явища як егоцентризм.

Егоцентризм. Процес міжособистісного пізнання людьми одне одного ускладнюється явищем егоцентризму. Як механізм пізнавальної діяльності, він полягає в нездатності побачити та розуміти пізнавальну позицію іншої людини, невмінні оцінити факти, події, явища з її точки зору як суб’єкта взаємодії та самодостатньої особистості.

Найбільшою мірою егоцентризм проявляється у ранньому дитинстві. У процесі розвитку та навчання особистості сила появу його поступово зменшується.

Різновиди:

  • Пізнавальний – характеризує процеси сприймання та мислення.

  • Моральний – нездатність зрозуміти причини вчинків інших людей.

  • Комунікативний – неповага до смислових понять партнерів по спілкуванню.

Нормальний особистісний розвиток передбачає наявність егоцентричності як закономірного етапу становлення. Відхиленням від норми є застрягання особистості на цьому етапі, відсутність сил і прагнення подолати його. Тому егоцентристи живуть своїми уявленнями про добро, справедливість, любов.

15. Назвіть ознаки такого явища як екстралінгвістична знакова система.

Екстралінгвістична знакова система — це включення в мову пауз, інших нелінгвістичних компонентів (покашлювання, сміх), темп мовлення.

Велике значення має розпізнавання психологічного стану людини на основі "мови тіла". В психології спілкування зібрано дуже багато знань про "мову тіла", або не вербальне спілкування. Важливо показати найрізноманітніші варіанти розпізнавання та використання невербальних засобів спілкування, а також звернути увагу на неповну достовірність таких висновків.

У цьому процесі важливу роль відіграють емоції, манери партнера, його жести. Трапляється, що ваше повідомлення сприймається неправильно з тієї простої причини, що воно супроводжується "суперечними" рухами, позами. Адже вони — як слова в мові. їхня точність, відповідність тому, що ми хочемо виразити, дозволяє зрозуміти, як це сприйнято (із схваленням або вороже), відкриті слухачі чи замкнені, зайняті самоконтролем чи нудьгують. "Безсловесний" зворотний зв'язок може попередити, як потрібно змінити свою поведінку, щоб досягти потрібного результату.