Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД и Зас. Колобок..docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
94.5 Кб
Скачать

11.Аналіз предметної області як перший етап проектування бд.

Першим етапом проектування бази даних будь-якого типу яв-ляється аналiз предметної областi, що закiнчується побудовою iнформацiйної структури (концептуальної схеми). На даному етапi аналiзуються запити користувачiв, вибираються iнформацiйнi об'єкти та їх характеристики i на основi проведеного аналiзу фор-мується структура предметної областi, яка не залежить вiд про-грамного та технiчного середовища, в якому буде реалiзуватися база даних. Аналiз предметної областi доцiльно розбити на три фа-зи:

- аналiз концептуальних вимог та iнформацiйних потреб;

- виявлення iнформацiйних об'єктiв та зв'язкiв мiж ними;

- побудова концептуальної моделi предметноi областi та проектування концептуальноi схеми бази даних.

На етапi аналiзу концептуальних вимог та iнформацiйних по-треб необхiдно вирiшити слiдуючi задачi:

- аналiз вимог користувача до бази даних (концептуальних ви мог);

- виявлення задач, що мають мiсце,при обробцi iнформацiї, яка повинна бути представлена у базi даних (аналiз додаткiв);

- виявлення перспективних задач (перспективних додаткiв);

- документування результатiв аналiзу.

Вимогами користувачiв до розробляємої бази даних є, в загаль-ному випадку, список запитiв з вказанням їх iнтенсивностi та об'ємiв даних. Цi вказiвки опрацьовуються в дiалозi з майбутнiм користува-чем бази даних. Тут же з'ясовуються вимоги до вводу, вiдновлення та корегування iнформацiї. Вимоги користувачiв уточнюються та доповнюються при аналiзi перспективних додаткiв, що мають мiсце.

12. Інфологічна модель даних. Мета інфологічного моделювання

Інфологічна модель даних - це опис предметної області, виконаний природною мовою, за допомогою математичних формул, графіків, таблиць тощо.

Інфологічна модель відображає реальний мир у деякі зрозумілі людині концепції, повністю незалежні від параметрів середовища зберігання даних. Існує безліч підходів до побудови таких моделей: графовые моделі, семантичні мережі, модель " сутність-зв'язок" і т.д. Найбільш популярної з них виявилася модель " сутність-зв'язок".

Мета інфологічного моделювання — забезпечення найприро-дніших для людини способів збору і подання тієї інформації, яку передбачається зберігати в створюваній базі даних. Тому інфоло-гічну модель даних намагаються будувати за аналогією з природ-ною мовою (остання не може бути використана через складність комп’ютерної обробки текстів і неоднозначності будь-якої при-родної мови). Основними конструктивними елементами інфоло-гічних моделей є сутність, зв’язки між ними та їх властивості (атрибути).

Інфологічна модель повинна бути відображена в комп'ютеро-орієнтовану даталогічну модель, "зрозумілу" СУБД. У процесі розвитку теорії й практичного використання баз даних, а також засобів обчислювальної техніки створювалися СУБД, що підтримують різні даталогічні моделі.

Спочатку стали використовувати ієрархічні даталогічні моделі. Простота організації, наявність заздалегідь заданих зв'язків між сутностями, подібність із фізичними моделями даних дозволяли домагатися прийнятної продуктивності ієрархічних СУБД на повільних ЕОМ з досить обмеженими обсягами пам'яті. Але, якщо дані не мали деревоподібної структури, то виникала маса складностей при побудові ієрархічної моделі й бажанні домогтися потрібної продуктивності.