Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОРОТКИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Доходи бюджету: склад і класифікація

Як фінансовий план бюджет являє собою баланс доходів і видатків, але це не просто розпис доходів і видатків держави - це віддзеркалення її економічної і соціальної, міжнародної та оборонної, а головне фінансової (в усіх її напрямах) політики. Бюджетні відносини охоплюють, з одного боку, процес формування основного централізованого фонду грошових коштів держави, а з іншого – процес використання коштів цього фонду. Тому у першому випадку бюджетні відносини виступають у вигляді доходів, а у другому – у вигляді видатків.

Доходи бюджету – це об’єктивне економічне явище, пов’язане з сукупністю економічних відносин з приводу розподілу та перерозподілу ВВП з метою формування основного централізованого фонду грошових коштів держави. За своєю сутністю доходи бюджету, з одного боку, є результатом розподільних процесів, а з іншого – об’єктом дальшого розподілу на окремі цільові фонди відповідно до функцій держави.

У процесі мобілізації дходів держава може використовувати як загальні методи (продуктивна діяльність (підприємницька, державні послуги), надходження від використання майна, угідь, природних ресурсів, позичковий), так і специфічні методи (податковий, емісійний). Основним джерелом формування фінансових ресурсів, акумульованих у державному бюджеті, є податки, суть яких, в першу чергу, полягає у примусовому відчуженні державою частини новоутвореної вартості. Основним джерелом доходів є ВВП, який створюється працею фізичних осіб та діяльністю суб’єктів господарювання у виробничій сфері.

За бюджетною класифікацію доходи бюджету класифікують за такими розділами:

  • податкові надходження – це передбачені податковими законами України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов'язкові платежі;

  • неподаткові надходження - доходи від власності та підприємницької діяльності; адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності, інші неподаткові надходження;

  • доходи від операцій з капіталом - надходження від продажу: основного капіталу, реалізації державних запасів товарів, землі та нематеріальних активів; надходження податків на фінансові операції та операцій з капіталом;

  • трансферти - це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

Крім того, доходи бюджету можна класифікувати й за такими ознаками:

    1. за відношенням до бюджетної системи: доходи Державного бюджету, доходи місцевих бюджетів, змішані доходи;

    2. за методом акумулювання грошових ресурсів: доходи від продуктивної, підприємницької діяльності, від використання ресурсів, майна; податкові, позичкові, емісійні доходи;

    3. за змістом: доходи загального і спеціального фонду бюджету;

    4. за джерелами формування: доходи, отримані від розподілу ВВП, доходи від реалізації національного багатства;

    5. залежно від розподілу доходів між ланками бюджетної системи: закріплені доходи (належать до бюджетів певного рівня на визначений строк), регулюючі доходи (закріплені за бюджетами вищого рівня і передаються до бюджетів нижчого рівня за щорічно змінюваними нормативами відрахувань).

В умовах функціонування ринкової економіки основною податки забезпечують біля 80% всіх доходів бюджету України, що пояснюється їх характером: обов’язковістю, безповоротністю, нееквівалентністю, регулярністю платежів. Планування доходів бюджету здійснюється за допомогою таких методів: прямого розрахунку, нормативного, коефіцієнтного, аналітичного та методу екстраполяції.