Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
район.територ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
95.23 Кб
Скачать

Розділ 3. Районування території

3.1. Фізико-географічне районування

Рельєф, геологічна будова, клімат, води, грунти, рослинність і тваринний світ території країни перебувають у складному взаємозв'язку, утворюють різноманітні природні комплекси, в розташуванні яких існують чіткі закономірності.

На території України виділяють три фізико-географічні зони (мішаних лісів, лісостепову, степову) і дві області (Кримські гори і Українські Карпати).

3.1.1. Зона мішаних лісів.

Зона мішаних лісів займає північну частину України і збігається з південною межею Поліської низовини, тому її також називають Поліссям.

Південна межа зони проходить приблизно на лінії Володимир-Волинський - Луцьк - Рівне - Ковель - Славута - Берестечко - - Кременець - Шепетівка - Житомир - Корнин - Київ - Ніжин - Батурин - Кролевець - Глухів. Полісся займає 19% території України.

За рельєфом Полісся - рівнина, основну частину зони займає Поліська низовина. Заболоченість - характерна риса території зони.

Клімат зони помірно-континентальний. Переважають західні і північно-західні вологі вітри. Влітку вони зменшують спеку, а взимку - холод. Середня температура січня від -4° на заході до -8° на сході, а липня відповідно - від +17° до +19°. Середньорічна температура +6°..+7°. Кількість опадів становить 550...700 мм.

притоки Прип’яті і Дніпра: Стир, Горинь, Уборть, Уж, Снов, Десна. Великі площі вкриті мішаними і хвойними лісами, а в місцях, де нема лісів, розвивається трав’яна рослинність боліт і лук.

Природні ліси вкривають близько 25% території зони. Загальний ландшафт зони мальовничий: ліси змінюються луками, піщані вали і горби з сосновим лісом - широкими річковими долинами.

У зоні мішаних лісів у 1968 р. утворено Поліський заповідник (Житомирська область) загальною площею 20097 га, з них 17087 га вкрито лісами, переважно сосновими і березовими.

Шацький природний національний парк розташований у північно-західній частині Волинської області і займає площу 32500 га. Основна мета утворення у 1983 р. національного парку – збереження унікальних природних комплексів Шацьких озер, проведення наукових досліджень, раціональне використання багатих рекреаційних ресурсів, підтримання екологічного балансу в регіоні, пропаганда природоохоронних знань.

У зоні Полісся обробляється близько 35% земельних угідь.

3.1.2. Лісостепова зона

Лісостепова зона займає близько 34% території України і простягається від Передкарпаття до Середньоросійської височини.

Північна межа лісостепу збігається з південним краєм зони мішаних лісів, а південна - в місцях зміни глибоких чорноземів звичайними. Вона проходить в районі Красних Окнів, Кривого Озера, Піщаного броду, Кіровограда, Кременчука, Краснограда, Тореза, Вовчанська.

Поверхня зони, особливо у Придніпров'ї і східній частині Придніпровської височини, розчленована глибокими долинами річок, ярами і балками, по берегах яких на поверхню часто виходять граніти, іноді - вапняки й пісковики

Клімат зони помірно-континентальний. Середня температура січня на заході -5°, на сході -8°, липня - відповідно від +20° до +21°. Середньорічна температура становить +7°...+8°.

Опадів буває від 600 мм на заході і півночі зони до 450...500 мм на півдні і сході. Це майже стільки, як на Поліссі, але випаровування тут більше, тому й надмірного зволоження немає.

період бездощів'я, що може тривати в західній її частині 20...ЗО, а на сході 50...60 днів.

Ліси лісостепової зони листяні і на Правобережжі в них переважають дуб і граб, на Лівобережжі - дуб і липа.

Канівський заповідник утворений у 1968 р. і займає площу 2000 га переважно на правому березі Дніпра. Рельєф території заповідника характерний підвищеннями (гори Княжа, Мар’їна, Чернеча), розчленованими ярами глибиною 30-40 м і довжиною 2-3 км.

Михайлівська цілина площею 202 га набула заповідного статусу у 1928 р. Тут охороняється єдина в Україні цілинна ділянка лучного степу у лісостеповій зоні.

У Яворівському районі Львівської області у долині річки Верещиці на берегах Янівського ставу у 1984 р. утворено заповідник “Розточчя” площею 2080 га. Більша частина території заповідника вкрита широколистими, хвойними і мішаними лісами, серед яких є деревостани віком 100- 200 років.

На території лісостепу 67% земель займають сільськогосподарські угіддя: тут зосереджено понад 37% орних земель України.

В лісостепу зосереджено близько 70% посівів цукрових буряків і майже половина площі садів країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]