Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2_Byudzhet_yak_osnovny_finansovy_plan_derz...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

11

Лекції з дисципліни „Бюджетна система”

Старший викладач – Хандюк Ірина Миколаївна

Тема 2. Бюджет як основний фінансовий план держави

  1. Фінансові плани держави, їх сутність та особливості

  2. Характеристика бюджету як фінансового плану держави

  3. Сутність бюджетного планування

  4. Завдання, принципи та методи бюджетного планування

  5. Організація бюджетного планування

  6. Бюджетне прогнозування і регулювання

1. Фінансові плани держави, їх сутність та особливості

Правова характеристика бюджету пов’язана з розглядом його як фінансового плану.

Фінансовий план дердави – це розпис доходів і видатків основного централізованого фонду грошових коштів держави.

Правове регламентування бюджету здійснюється у загальних рисах основним законом – Конституцією і деталізується у бюджетному законодавстві, яке охоплює три рівні:

Перший – це законодавчий акт, що здійснює загальне регламентування бюджету і бюджетних відносин. До 2001 р. в Україні таку роль виконував Закон України „Про бюджетну систему України” від 05.12.1990 р. № 512–XII (втратив чинність), далі – „Бюджетний кодекс України” від 21.06.2001 р. № 2542–ІІІ, а нині – „Бюджетний кодекс України” від 08.07.2010 р. № 2456–VI. Бюджетний кодекс визначає засади формування бюджету і принципи побудови бюджетної системи, її склад, розмежування доходів і видатків між бюджетами, регламентує бюджетний процес та міжбюджетні відносини.

Другий – ухвалення законів, що регламентують окремі статті доходів і видатків. Стосовно формування доходів основним є Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755–VI, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за

Стосовно видатків таких прямих законів немає, але є закони, які визначають основні пріоритети фінансування, наприклад, Закон України „Про освіту” від 23.05.1991 р. № 1060–XII, Закону України „Основи законодавства України про охорону здоров’я” від 19.11.1992 р. № 2801– XII.

Третій рівень – це щорічне прийняття закону „Про Державний бюджет України на … рік” і відповідних рішень місцевих органів влади про місцеві бюджети. Прийняття цих актів являє собою законодавче затвердження бюджету як основного фінансового плану – плану доходів і видатків держави або місцевих бюджетів.

Розглядаючи бюджет як фінансовий план, слід зазначити, що його вертикальна структура (за рівнями органів влади й управління) відповідає структурі бюджетного устрою. Оскільки нині немає єдиного бюджету країни, то відсутній і відповідний єдиний фінансовий план. Зведений бюджет України як фінансовий план не затверджується, хоча в Бюджетному кодексі України і зазначено, що бюджетна система базується на принципі єдності. Зведений бюджет використовується як аналітико-статистичне узагальнення планових і фактичних показників. Він є довідковим документом, який показує суму ресурсів, що мобілізуються і перерозподіляються через бюджет, роль і місце бюджету в економічній системі.

З позиції фінансового плану Зведений бюджет України розглядається як сукупність Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Державний бюджет України є фінансовим планом центральних органів влади й управління. Він відображає загальнодержавні потреби в грошових коштах, джерела їх формування, розподіл і перерозподіл. Саме Державний бюджет насамперед характеризує економічну й соціальну політику держави. Місцеві бюджети є фінансовими планами регіональних органів представницької та виконавчої влади і відображають їх фінансову діяльність.