Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Формування туристичного іміджу Хорватії.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать

Розділ 1. Географічні основи розвитку туризму в Хорватії

1.1. Географічне положення країни

Хорватія знаходиться в північній частині Балканського півострова. Ця маленька країна є одним з найбільш екологічно чистих місць в світі. Хорватські місцеві жителі дуже доброзичливі і позитивно ставляться до туристів. Побувавши на відпочинку в Хорватії туристи дуже позитивно відгукуються про проведений тут часу і планують приїжджати сюди знову і знову.

Це дивна країна з приголомшливою природою. Прекрасні порізані береги Адріатичного моря, мальовничі бухти і острови, чиста вода і багата підводний фауна і флора, соснові ліси, гаї Магнолійові, кипариси, пальми і різноманітні квітучі чагарники додадуть особливу принадність вашим турах до Хорватії. Мальовнича природа і відмінний клімат приваблюють туристів і роблять тури до Хорватії дивною і цікавою пригодою.

Більшість туристів, що відвідують Хорватію, хочуть забезпечити свій відпочинок комфортом. Численні готелі розташовані на території потопаючих в зелені парків і володіють високим рівнем сервісу, а також власними пляжами. Для людей, що віддають перевагу спокійному і комфортному відпочиноку, готелі Хорватії є кращим рішенням. Вони підходять як для відпочинку з родиною, так і для молоді, яка шукає веселощів і розваг. Переважна більшість готелів є двох- або трьохзірковими мають прекрасну зелену територію. Харчування в готелях організовується за принципом шведського столу.[9, с. 32]

Країна розташована в південній частині Європи, її площа становить 56 691 кв. км. Фактична довжина узбережжя становить 1278 км, а з островами - 5 789 км. Уздовж берегів розташовані 1185 островів (найбільш великі з них Крк, Црес, Паг, Хвар, Брач, Корчула, Мльєт) і маленьких острівців, 66 з яких населені. Із заходу Хорватію омиває Адріатичне море. Хорватія розділена на три регіони: півострів Істрія (а/п Пула), Середня Далмація (а/п Спліт) і Південна Далмація (а/п Дубровнік).

Істрія має горбкуватий ландшафт і середземноморську рослинність, а на вершинах пагорбів середньовічні містечка викликають асоціації з італійською областю Тоскана. Прибережна частина Середньої й Південної Далмації дуже мальовнича завдяки гарним хребтам Динарських гір і незліченних соснових лісів, що тягнуться уздовж морського берега на багато сотень кілометрів. На півострові Істрія він більш сухий і прохолодний. Температура повітря тут у середньому на кілька градусів нижча, ніж у Дубровніку й Спліті. По-третє - пляжі. На півострові Істрія, за рідкісним винятком, це в основному штучні бетонні платформи, природні камені й плато. У Середній Далмації, насамперед у місцях південніше м. Сплит (г.м. Брела, Голова Вода, Тучепі й т.д.) і на острові Брач, вони складаються із дрібної гальки й важаються кращими на всім узбережжі. Причому, сосни тут ростуть буквально в 3 - 4 метрах від лінії прибою. Ці місця особливо привабливі для відпочинку з дітьми. У Південній Далмації є й галькові, і скелясті, і бетонні, а на островах у районі Дубровніка - і піщані пляжі. Тільки врахуйте, будь ласка, що хорватські морські їжаки так само, як і Ви, люблять чисту воду, особливо у відокремлених місцях, тому рекомендується використати для купання спеціальні тапочки, які продаються тут на кожному кроці.

Столиця держави - Загреб.

Переважна релігія: католицька (76,5%), православні (11,1%), мусульмани (1,2%), протестанти (1,4%).

Часовий пояс: київська "мінус" 1 година. Час у польоті становить 2 г. 20 хв.

Офіційна мова - хорватський (відноситься до групи слов'янських мов, латинський алфавіт).

Українська (російська) і хорватська мови мають багато схожих слів. У принципі, порозумітися і зрозуміти якісь елементарні побутові речі можна. Місцеві жителі, особливо на узбережжі, непогано володіють або англійською, або німецькою, або італійською мовою. Багато ресторанів і готелі (але далеко не всі), пропонують для них інформацію російською мовою. [9, с. 34]

Грошова одиниця: хорватська куна. 1 куна (Kn) = 100 липам. Розрахунки скрізь переважно в кунах. Гроші можна обміняти в банку, в обмінних пунктах, на пошті, в отеленні. Приймаються кредитні карти: Visa, American Express, Eurocard, Mastercard.