Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Теми та плани семінарських занять

МОДУЛЬ І

Загальні засади організації проведення наукових досліджень

Заняття 1. Роль правової науки на сучасному етапі розвитку української державності

План

  1. Поняття та значущість науки та наукової політики Української держави.

  2. Види науки. Особливості правової науки, її стан та перспективні напрями розвитку.

  3. Стан упровадження у практику наукових досліджень.

  4. Правове регулювання наукової та науково-технічної діяльності.

Теми рефератів

  1. Основні напрями удосконалення законодавства про наукову та науково-технічну діяльність.

  2. Історія та сучасність правового регулювання, що стосується свободи наукової діяльності.

  3. Перспективні напрями розвитку державно-правових досліджень.

Методичні рекомендації

Перше заняття носить вступний характер та спрямоване на те, щоб розкрити зміст основних понять курсу, ознайомити з процесом модернізації у нашій державі пріоритетних напрямів наукових досліджень.

Розгляд першого питання передбачає висвітлення поняття науки та наукової діяльності, їх змістовного наповнення. Крім того, необхідно вказати на відмінності у напрямах наукових досліджень після проголошення в Україні незалежності, зміни освітньої парадигми, концептуальних засад та цілей, що стоять перед науковою діяльністю.

При вивченні другого питання необхідно пам’ятати, що наука повинна обслуговувати дуже великий спектр різних сфер життя, у зв’язку з цим виділяються різноманітні види науки, які варто розкрити та показати відмінності. Особливу увагу слід приділити саме правовій науці. Вказати на її особливості, призначення, стан розвитку та перспективи актуальних наукових досліджень. Щодо визначення перспективних напрямів розвитку правової науки варто використовувати переліки тем дисертаційних робіт з проблем держави та права розглянуті та схвалені відділеннями Національної академії правових наук України на відповідні роки, а також власне розуміння сучасних потреб у науковій розвідці.

Третє питання вимагає аналізу впровадження у практику різноманітних наукових досліджень, від суто теоретичних до прикладних. Адже завданням науки є удосконалення практики, шляхом впровадження в неї новітніх наукових розробок. Слід проаналізувати та показати наскільки напрацювання, що містяться у дисертаціях, монографіях тощо використовуються у практичній площині.

Розкриваючи четверте питання, необхідно проаналізувати законодавство України, що регламентує наукову та науково-технічну діяльність, визначити основні його проблеми та недосконалості. Варто критично підійти до аналізу відповідного законодавства, вказавши на його недоліки та напрями їх усунення.

Заняття 2. Управління науковою діяльністю, науковими дослідженнями та загальна характеристика суб’єктів наукової діяльності

План

  1. Повноваження органів державної влади щодо управління науковою діяльністю.

  2. Вищий навчальний заклад та науково-дослідний інститут як суб’єкти наукової діяльності.

  3. Статус наукового та науково-педагогічного працівника.

  4. Правові засади забезпечення наукової діяльності державними гарантіями.

Теми рефератів

  1. Статус Вищої атестаційної комісії.

  2. Негативні фактори, які впливають на належне проведення наукових досліджень.

  3. Правовий статус Національної академії наук України.

  4. Досвід управління науковою діяльністю у розвинених зарубіжних країнах.

Методичні рекомендації

Висвітлення першого питання вимагає, перш за все, розкриття особливостей здійснення управління науковою діяльністю шляхом указівки на повноваження відповідних органів державної влади у цьому напрямі. Окремої уваги заслуговує статус Вищої атестаційної комісії в урегулюванні питань проведення наукових досліджень. Слід виявити недоліки в організації проведення наукових досліджень, у функціонуванні органів державної влади у цьому напрямі.

Друге питання вимагає проведення аналізу статусу вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ як суб’єктів наукової діяльності. Що стосується аналізу ВНЗ у цьому напрямі, то варто проаналізувати історію розвитку науки у названих закладах, статус ученої ради ВНЗ, визначити основні наукові підрозділи та їх статус, а також управління науковою діяльністю у ВНЗ. При аналізі науково-дослідних установ, що діють у царині правової науки, варто проаналізувати їх статус, а також назвати провідні установи та інститути, що здійснюють найбільший внесок у розвиток вітчизняної правової науки.

Третє питання передбачає розгляд статусу наукового та науково-педагогічного працівника. При висвітленні цього питання варто особливу увагу приділити статусу аспірата (ад’юнкта) та здобувача як суб’єктів наукової діяльності.

Також на цьому занятті у рамках четвертого питання необхідно з’ясувати зміст та спрямованість законодавства, що встановлює державні гарантії для наукових та науково-педагогічних працівників. Варто вказати на основні проблемні моменти у цій сфері.

Заняття 3. Вимоги, що ставляться до дипломних та дисертаційних робіт

План

  1. Поняття, значимість та терміни підготовки та захисту дипломної роботи.

  2. Основні вимоги до тексту та оформлення дипломної роботи.

  3. Оформлення супровідних документів до дипломної роботи.

Теми рефератів

  1. Основні вимоги, що ставляться ВАК до дисертаційних робіт.

  2. Особистий внесок та новизна дипломних та дисертаційних робіт.

  3. Поняття та значимість підготовки та захисту дисертаційної роботи.

Методичні рекомендації

Висвітлюючи перше питання, необхідно вказати на те, що являє собою дипломна робота, яка мета її написання, розкрити обсяг комплексу питань, що повинні за допомогою такого виду робіт вирішуватися. Особливу увагу слід приділити термінам підготовки дипломної роботи у ВНЗ, порядку складання плану підготовки, порядку взаємодії з науковим керівником під час написання.

Друге питання передбачає аналіз основних вимог до тексту та оформлення роботи. З цього приводу необхідно проаналізувати, яку структуру повинна мати дипломна робота, вказати на доцільну кількість сторінок кожного елементу структури, а також назвати інші вимоги щодо підготовки названої роботи, у тому числі щодо її мови та стилю. Крім того, необхідно розібратися у тому, що передбачає внутрішня єдність та цілісність дипломної роботи.

У третьому питанні необхідно розкрити, які повинні бути супровідні документи, вимоги, що до них ставляться. Вказати умови щодо оформлення автореферату. Зазначити про порядок апробації, вимоги до тез, методологію їх написання, а також виступу на наукових конференціях.

МОДУЛЬ ІІ

Методологія проведення наукових досліджень та захисту наукових робіт

Заняття 4. Основні етапи підготовки дипломної та дисертаційної роботи

План

  1. Основні принципи наукового пізнання.

  2. Вибір та затвердження теми дипломних та дисертаційних робіт. Обґрунтування обраної теми.

  3. Загальна характеристика основних етапів роботи над дисертаційною та дипломною роботою:

    1. етап розробки плану наукової роботи;

    2. етап засвоєння теоретичних знань;

    3. етап вивчення та узагальнення практики;

    4. етап теоретичного пояснення зібраних фактів;

    5. етап аргументування висновків та пропозицій;

    6. етап підготовки тексту наукової роботи, основних публікацій та автореферату.

Теми рефератів

  1. Вимоги щодо результатів наукової діяльності.

  2. Планування наукової діяльності.

  3. Звітність про планові наукові роботи.

Методичні рекомендації

Перше питання передбачає розкриття як мінімум таких основних принципів наукового пізнання як об’єктивності, всебічності, історизму, а також деяких інших. Указати на важливість їх неодмінного дотримання, а також на проблеми, що можуть виникнути у разі нехтування ними.

Висвітлюючи друге питання, необхідно вказати на те, хто повинен мати пріоритет у виборі теми наукової роботи, з’ясувати порядок взаємодії з науковим керівником у цьому питанні. Також варто перелічити вимоги, що ставляться до обґрунтування теми наукової роботи.

Розкриваючи третє питання, необхідно перелічити та дати загальну характеристику основних етапів роботи над дисертаційним або дипломним дослідженням. По-перше, слід указати на порядок розроблення плану роботи, вказати на те, як досягти найоптимальнішої структури плану, з метою максимального розкриття теми роботи, вказати на можливість його корегування під час написання наукової роботи. По-друге, слід розкрити такий етап як засвоєння теоретичних знань: за допомогою чого відбувається таке засвоєння, розкрити методику роботи з науковою літературою. По-третє, характеризуючи етап вивчення та узагальнення практики слід указати на значущість використання здобутків практики для наукової діяльності. Варто вказати на те, яким чином слід узагальнювати та аналізувати практику, формуючи при цьому критичне ставлення до неї. По-четверте, розкриваючи решту етапів, варто вказати на ті проблеми під час роботи у їх рамках.

Заняття 5. Методологія наукових досліджень

План

  1. Поняття та значення методології наукових досліджень.

  2. Особливості збору фактів. Конспектування наукових публікацій. Робота з історичними джерелами.

  3. Доктринальне тлумачення правових норм.

  4. Робота із правозастосовчими актами.

  5. Проведення соціологічних досліджень.

  6. Систематизація зібраних фактів.

  7. Проведення наукової класифікації. Виведення наукових визначень.

  8. Наукова аргументація. Наукова критика. Використання цитат.

Теми рефератів

  1. Проблема плагіату.

  2. Межі запозичення та використання опублікованих робіт.

  3. Особливості проведення державно-правових досліджень.

Методичні рекомендації

Під час розкриття першого питання необхідно розібратися з тим, що являє собою методологія наукових досліджень, значущість оволодіння нею для формування висококваліфікованого фахівця. Варто визначити рівні методологічного аналізу, визначити систему принципів та способів, що наповнюють собою методологію наукового пізнання.

Висвітлюючи друге питання, необхідно дати поняття та встановити завдання конспектування, перелічити та розкрити його форми та методику, а також показати, яким чином можна фіксувати та систематизувати матеріал, що був напрацьований у процесі конспектування. У рамках цього ж питання слід звернути увагу на коректність роботи з історичними джерелами, яким чином їх варто критикувати, як фіксувати.

Третє питання присвячено доктринальному тлумаченню правових норм, а тому необхідно розкрити завдання та стадії такого тлумачення, встановити можливість та коректність критики приписів, що тлумачаться, а також розкрити методологію виявлення правотворчих помилок та надання власних рекомендацій щодо їх усунення. Крім цього, використовуючи доктринальне тлумачення необхідно виявити можливість визначення ефективності норм права, що регламентують досліджувані питання.

У рамках четвертого питання необхідно з’ясувати не тільки важливість використання правозастосовчих актів, але й розібратися з підходами до доктринальної їх критики та методикою виявлення правозастосовчих помилок.

Вивчаючи п’яте питання необхідно розібратися з проведенням соціологічних досліджень, із підготовкою анкет для таких досліджень, як формулювати питання для них.

Розкриваючи шосте питання, необхідно встановити основні правила приведення зібраних фактів до єдиної системи, а також указати на стиль та процедури опису цих фактів.

Сьоме питання присвячено розкриттю основних правил наукової класифікації, порівнянню останньої з систематизацією та типологією. У цьому ж питанні необхідно розібратися з вимогами, що пред’являються до наукових визначень, а також із тим, які існують правила та логічні прийоми формулювання наукових понять та визначень.

Що стосується восьмого питання цього заняття, то воно присвячено науковій аргументації, критиці та використанню цитат. Для того, щоб розібратися з науковою аргументацією необхідно дати її поняття, розкрити структуру, а також вказати на основні правила наукової аргументації. Розкриваючи наукову критику варто дати поняття та розкрити її структуру, також указати на правила, звернувши при цьому увагу на толерантність критики. Крім того, аналізуючи критику, варто звернути увагу на її взаємозв’язок із науковою аргументацією. Приступаючи до розкриття правил використання цитат, слід указати на їх необхідність у наукових роботах, при цьому зробивши застереження щодо використання цитат без посилання на відповідні джерела та їх авторів.

Заняття 6. Захист наукових робіт

План

  1. Підготовка до захисту: організація захисту, підготовка документів, необхідних для захисту, підготовка промови.

  2. Поведінка особи, що захищається під час захисту.

  3. Подання дисертації до Вищої атестаційної комісії.

Теми рефератів

  1. Відзив на рукопис дисертації та автореферату.

  2. Проблема толерантності особи, що захищається.

Методичні рекомендації

При проведенні цього заняття необхідно зробити головний акцент на аналізі практичних моментів, пов’язаних із захистом дисертаційної та дипломної роботи. Варто почати з подання роботи до захисту. У зв’язку з тим, що подання до захисту та захист дипломної роботи є менш формалізованим та набагато простішим у порівнянні з аналогічними процедурами, що передбачені для дисертаційної роботи, необхідно коротко охарактеризувавши їх щодо дипломної роботи зосередити увагу на дисертаційній роботі. З огляду на це, необхідно розкрити умови подання дисертації до захисту, вказати на перелік документів, які подаються з дисертацією, вимоги щодо розсилки автореферату. Переходячи до розкриття процедури захисту, необхідно розкрити процедуру призначення дисертації до захисту, вказати на ті документи, які необхідні для захисту, розкрити особливості організації захисту та підготовки до неї, а також розкрити сам процес захисту. Крім того, на цьому ж занятті необхідно розкрити процедуру подання дисертації до Вищої атестаційної комісії.