Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FIN_UChET.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.46 Mб
Скачать

Тема 1.3 «Облік дебіторської заборгованості»

      1. Дебіторська заборгованість, критерії її визнання та види ( лекція 4/ заняття 7)

      2. Облік розрахунків з покупцями і замовниками( лекція 4/ заняття 7)

      3. Облік розрахунків з підзвітними особами( лекція 4/ заняття 7)

      4. Облік безготівкових розрахунків ( лекція 5 / заняття 8)

      5. Облік резерву сумнівних боргів ( на самостійне вивчення )

      6. Облік розрахунків за претензіями ( на самостійне вивчення)

      1. Дебіторська заборгованість, критерії її визнання та види

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності регламентуються положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість», що затверджено наказом Міністерства фінансів України від 8 жовтня 1999 року № 237.

Дебіторською вважається заборгованість підприємству різних інших підприємств та осіб, що виникла на певну дату, а дебітори — це юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їхніх еквівалентів або інших активів.

За строками погашення дебіторська заборгованість може бути короткострокова і довгострокова.

Короткострокова заборгованість погашається в період до одного року: заборгованість покупців і замовників за відвантажену продукцію або виконані роботи, заборгованість підзвітних осіб.

Довгострокова дебіторська заборгованість не виникає в ході нормального операційного циклу і буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу. До такої дебіторської заборгованості відноситься заборгованість орендаря за фінансовою орендою, за довгостроковими позиками, наданими юридичним та фізичним особам.

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод, а її сума може бути достовірно визначена.

Поточна дебіторська заборгованість за одержані виробничі запаси, виконані роботи та послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, робіт і послуг.

      1. Облік розрахунків з покупцями і замовниками

Форми та порядок розрахунків з покупцями і замовниками за відвантажену їм продукцію та виконані роботи визначаються заздалегідь укладеними договорами. Договір — це юридичний і економічний документ, що визначає номенклатуру і обсяг постав­ки чи роботи, строки, ціни, вид транспортування, форму розрахунків, а також санкції за невиконання умов договору.

Оформляється виникнення дебіторської заборгованості транспортними документами на відвантаження продукції, актами виконаних робіт і платіжними документами.

Для обліку розрахунків із покупцями за відвантажену продукцію і замовниками за виконані роботи (послуги) передбачений рахунок 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками». Рахунок має субрахунки:

361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»

362 «Розрахунки з іноземними покупцями».

На дебет рахунка 36 відноситься відпускна договірна ціна реа­лізованої продукції чи виконаних робіт, включаючи податок на додану вартість і акцизний збір:

Д-т 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

К-т 70 «Дохід від реалізації».

Сума податків, що виникають у процесі реалізації, зменшує дохід підприємства і відображається на рахунках:

Д-т 70 «Дохід від реалізації».

К-т 64 «Розрахунки за податками і платежами».

За кредитом рахунка 36 обліковується оплата покупцями і замовниками заборгованості за продукцію чи роботи. Згідно з виписки банку з поточного рахунка в національній чи іноземній валюті:

Д-т 31 «Рахунки в банках»

К-т 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками».

Дебетове сальдо за рахунком 36 показує дебіторську заборгованість покупців і підрядчиків за відвантажену їм продукцію і виконані роботи.

Аналітичний облік розрахунків за рахунком 36 організується окремо щодо кожної юридичної чи фізичної особи, якій відвантажено продукцію чи виконано роботи.

      1. Облік розрахунків з підзвітними особами

Підзвітні особи — це працівники, які одержали грошовий аванс для оплати витрат, доручених підприємством.

Розрахунки з підзвітними особами виникають в основному при оплаті дрібних господарських витрат і витрат у відрядженнях. Перелік осіб, яким видається аванс під звіт, встановлюється наказом керівника, що служить документом на видачу авансу на господарські потреби, а в разі видачі авансу на відрядження оформ­люється, крім того, і посвідчення про відрядження.

Нормативні документи :

- постанова Кабміна „ Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон „

- Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон.

Службове відрядження – це поїздка працівника по розпорядженню керівника підприємства в інший населений пункт для виконання службового доручення. Видається наказ про відрядження, оформлюється службове посвідчення та працівник отримує аванс для оплати витрат.

Добові складають30 грн ( на території України). Також при наявності документів підприємство відшкодовує такі витрати :

- на проїзд до міста відрядження і назад ( окрім таксі);

- на боронування місця у гостинниці;

- на комісійні в випадку обміну валюти..

Фактичні витрати, оплачені підзвітними особами, підтверджуються товарними і фіскальними чеками магазинів, квитанція­ми відділень зв’язку, актами купівлі-продажу — на підтвердження господарських витрат; проїзними документами, квитанціями готелів тощо — на підтвердження витрат на відрядження. Зведеним документом витрат, оплачених підзвітними особами, є авансовий звіт, який складається не пізніше 5-х робочих днів після повернення з відрядження і на наступну добу після одержання авансу на господарські потреби.

Облік розрахунків із підзвітними особами ведеться на рахунку № 372 «Розрахунки з підзвітними особами». На дебет цього рахунка відноситься сума виданого авансу:

Д-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

К-т 30 «Каса».

За кредитом рахунка 372 обліковуються витрачені суми:

а) на відрядження:

Д-т 91 «Загальновиробничі витрати» — за відрядження цехового персоналу,

Д-т 92 «Адміністративні витратами» — за відрядження загаль­ногосподарського персоналу.

б) на господарські витрати:

Д-т 20 «Виробничі запаси»

Д-т 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» — на вартість придбаних запасів або оплачених витратах на їх перевезення, зберігання

Д-т 15 «Капітальні інвестиції» — при оплаті витрат на капіталь­не будівництво, придбання основних засобів та нематеріальних активів

К-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

Щодо кожного авансового звіту визначається результат використання авансу. Якщо сума авансу перевищує витрати, невикористана сума повертається у касу:

Д-т 30 «Каса»

К-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

Якщо ж сума фактичних витрат перевищує суму авансу, перевитрата повертається підзвітній особі з каси:

Д-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

К-т 30 «Каса».

Аналітичний облік розрахунків із підзвітними особами організується у розрізі особових рахунків і щодо кожної авансової суми окремо.

      1. Облік безготівкових розрахунків ( 3 лекція /2 заняття )

Безготівкові розрахунки здійснюються за допомогою наступних розрахункових документів :

  1. платіжні доручення

  2. платіжні вимоги – доручення

  3. розрахункові чеки

  4. акредитиви

  5. векселя

  6. платіжні вимоги

  7. інкасові доручення.

1.Розрахунки платіжними дорученнями найбільше розповсюджені.

Платіжне доручення - це письмове розпорядження клієнта ( платника) банку щодо перерахування з його рахунку суми на рахунок іншого підприємства ( отримувача). За їх допомогою здійснюються розрахунки з бюджетом, за відвантажену продукцю...

Існують 2 види доручень :

1) гарантовані платіжні доручення – якщо отримувач не має рахунку в банку, здійснюється через підприємствао зв’язку ;

2) інкасові платіжні доручення – для списання коштів з рахунка підприємства без його згоди ( недоїмки в бюджет, за документами судових органів ).

Розрахунки платіжними вимогами – дорученнями

Платіжне доручення - це комбінований документ( верхня частина –вимога сплатити, нижня частина- доручення банку перерахувати кошти). Виписується постачальникомі надсилається покупцеві разом із розрахунковими документами. Платіжні вимоги – доручення приймаються банком до виконання за умови наявності грошових коштів на рахунку платника і письмової згоди.

Розрахунки через акредитиви

Грошові кошти перераховуються на акредитив ( спеціальний рахунок) і призначені для розрахункі з конкретним постачальником. Відкриваються на певний термін. По закінченню терміна акредитив закривається і залишок коштів переводиться на поточний рахунок підприємства.

Види акредитивів :

  • покриті – за рахунок власних коштів,

  • непокриті – за рахунок кредитів банку,

  • відзивні – можуть бути анульовані без згоди з постачальником(в випадку порушення умов договору),

  • безвідзивні – не можуть бути анульовані без згоди постачальника , на користь якого він був відкритий.

Облік акредитивів ведеться на активному рах. 313”Інші рахунки в банку”(субрахунок „ Акредитив”)

Типові проводки :

1. Відкрито акредитив за рахунок власних коштів

Д313 « Інші рахунки в банках» К 311 « Рахунок в банку в нац валюті»

2. Відкрито акредитив за рахунок кредиту банка

Д313 « Інші рахунки в банках» К 60 « Короткострокова позика банку»

3.Оплачени рахунки постачальника за рахунок акредитиву

Д63 « Розрахунки з постачальниками » К 313 « Інші рахунки в банках»

Розрахунки чеками

Чек – це документ, що містить письмове розпорядження власника рахунку установі банку сплатити чекодавцю вказану суму. Чекові книжки брошуруються по 10,20 і 25 сторінок. Термін дії книжки – 1 рік, чеку – 3 місяці.

Чек необхідно пред’явити до оплати не пізніше 10 днів з моменту його виписки. Одночасно з заявою на отримання чекової книжки підприємство доручає банку депонувати ліміт ( тобто резервувати кошти для оплати чеків).

Облік чеків ведеться на активному рах.331” Грошові документи в нац. валюті”(субрах. „Чекові книжки”)

Проводки :

  1. Депонуються кошти на суму придбаних чекових книжок

Д331 « Грошові документи в національній валюті »К 311 « Рахууунки в банку в нац валюті»

  1. Пред’явлені постачальниками до оплати чеки за поставлені товари

Д63 «Розрахунки з постачальниками» К 331 «Грошові документи в національній валюті»

Облік векселів

Вексель – це письмове боргове зобов’язання векселедавця сплатити векселеотримувачу в встановлений термін певну суму, що вказана в векселі. Бувають прості ( 2 сторони ) та перевідні ( утримувач, платник і кредитор). Вексель є видом комерційного кредиту, тобто оплата відбувається не одразу, а через певний час. У випадку ,коли векселедержателю знадобляться кошти раніше терміну оплати векселя, він може звернутися в банк і отримати позику під вексель з уплатою відсотків.

Облік отриманих векселів ведеться на активному рахунку

34 „ Короткострокові векселя одержані „ :

Д34 – отримання векселів за продані товари,

К 34 – отримання коштів у погашення векселів, продаж векселя третій стороні.

Облік векселів ведеться у 1-му розділі журналу – ордеру № 3 та в відомості одержаних та виданих векселів .

Типові операції по рахунку 34 :

1. Отримано векселі від покупців за відвантажену продукцію

Д34 «Короткострокові векселя одержані » К 36 « Розрахунки з покупцями »

2. Отримана оплата за векселем

Д31 « Рахунки в банку » К34 «Короткострокові векселя одержані»

  1. Отримано позику банку під вексель

Д31 « Рахунки в банках» К 60 « Короткострокова позика»

Заборгованість перед постачальниками та іншими кредиторами, що забезпечена виданими векселями, обліковується на пасивному рахунку

62 „ Короткострокові векселя видані”:

Д 62 – погашення заборгованості за виданими векселями, її списання,

К 62 – видача векселів постачальникам в забезпечення поставок .

Типові операції по рахунку 62 :

  1. Виданий короткостроковий вексель за надані в позику матеріальні цінності

Д63 « Розрахунки з постачальниками» К62 «Короткострокові векселя видані»

  1. Погашена заборгованість за виданими векселями

Д62 «Короткострокові векселя видані» К31 « Рахунки в банках»

  1. Оплачений за рахунок позики акцептований банком вексель

Д62 «Короткострокові векселя видані»К60 « Короткострокові кредити »

      1. Облік резерву сумнівних боргів ( на самостійне вивчення)

Наприкінці звітного періоду дебіторська заборгованість аналізується і групується за даними аналітичного обліку на звичайну, сумнівну і безнадійну.

Нормальна дебіторська заборгованість повинна бути сплачена в строк, передбачений договором.

Сумнівна — це прострочена дебіторська заборгованість, щодо якої існує ймовірність непогашення боржником. На фактичну суму цієї заборгованості пропонується в бухгалтерському обліку створювати резерв сумнівних боргів. Створення та використання цього резерву ведеться на рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів». Цей рахунок використовується для корегування оцінки дебіторської заборгованості покупців і замовників за товарних операціями та інших дебіторів за нетоварними операціями.

За кредитом рахунка 38 «Резерв сумнівних боргів» обліковується створення резерву:

Д-т 944 «Сумнівні та безнадійні борги»

К-т 38 «Резерв сумнівних боргів».

Сума резерву, що створюється визначається одним з двох методів: прямим або за коефіцієнтом сумнівності. Перший метод застосовується на невеликих підприємствах, де можна з даних аналітичного обліку визначити тих дебіторів, відносно яких існує ймовірність непогашення. На підприємствах з великою кількістю дебіторів резерв сумнівних боргів визначається на основі класифікації заборгованості за товари і послуги за строками її непогашення. Коефіцієнт сумнівності встановлюється за даними попереднього періоду.

Якщо резерв створено, прострочена сумнівна дебіторська заборгованість списується на дебет рахунка 38 «Резерв сумнівних боргів»:

Д-т 38 «Резерв сумнівних боргів»

К-т 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

К-т 37 «Розрахунки з різними дебіторами».

Безнадійна дебіторська заборгованість в кінці звітного періоду відноситься на дебет рахунка 944 «Сумнівні та безнадійні борги» і врешті-решт впливає на зменшення доходів.

      1. Облік розрахунків за претензіями ( на самостійне вивчення)

На підприємстві може виникнути необхідність обліку розрахунків претензійного характеру:

  1. за виявлені при перевірці рахунків постачальників , транспортних організацій невідповідність цін і тарифів, що передбачені договорами, арифметичні помилки;

  2. за виявлену невідповідність якості матеріалів, товарів умоам, передбаченим договором;

  3. за нестачу вантажу постачальників, трансп – них організацій;

  4. за брак та простій за виною постачальників;

  5. за штрафи, пені, неустойки, що взимаються з постачальників, покупців.

Облік розрахунків за претензіями ведеться на активному субрахунку

374 „ Розрахунки за претензіями”:

Д 374 – виставлення претензій,

К 374 – погашення претензій.

Синтетичний і аналітичний облік розрахунків за претензіями ведеться в журналі – ордері № 3 , 1-й розділ ( за кредитом ) та відомості 3.2.

Типові операції по рахунку 374:

  1. Виставлена претензія постачальнику за неправильне застосування цін

Д374 «Розрахунки за претензіями» К 63 « Розрахунки з постачальниками»

  1. Виставлена претензія по штрафам за порушення умов договору

Д374«Розрахунки за претензіями»К 715”Одержані штрафи,пені, неустойки”

  1. Надійшли до каси , поточного рахунку суми виставленої претензії

Д30 « Каса », 31 « Рахунки в банках» К 374 «Розрахунки за претензіями»

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

за темою « Облік дебіторської заборгованості »

  1. Що таке дебіторська заборгованість?

  2. Які ж види дебіторської заборгованості

  3. Які особливості в обліку дебіторської заборгованості за гготову продукцію?

  4. Що таке сумнівні та безнадійні борги?

  5. Для чого створюється резерв сумнівних боргів?

  6. Хто такі підзвітні особа та які операції з ними відображаються в обліку?

  7. Які є види векселів?

  8. Що таке розрахунки за претензіями?

  9. Дайте визначення простого та переводного векселя.

  10. Які є методи створення резерву сумнівних боргів

ТЕСТИ

1. Кількість днів перебування у відрядженні визначається на підставі наступного документу:

а) звіту про використання підзвітних сум

б) виправдовувальних документів

в) касових ордерів

г) службового посвідчення

2. Комбінований документ, який виписується постачальником і надсилається покупцеві разом з розрахунковими документами, називається:

а) інкасове доручення;

б) вексель;

в) платіжне доручення;

г) платіжна вимога – доручення.

3. Погашення заборгованості за виданими векселями відображається проводкою:

а) Д 63 « Розрахунки з постачальниками » К 62 « Короткострокові векселі видані»

б) Д 31 « Рахунки в банках» К 62 «Короткострокові векселі видані»

в) Д 62 «Короткострокові векселі видані» К 60 « Короткострокові позики »

г) Д 62 «Короткострокові векселі видані»К 31 « Рахунки в банку»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]