Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтелектаульна власність.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Тема 15. Економічний механізм маркетингу в системі розвитку науково-інтелектуальної власності. Управління інтелектуальною власністю.

Маркетинг. Суть і принципи маркетингу в діяльності підприємства при створенні об’єкта інтелектуальної власності.

Інжиніринг. Конкуренція конкурентноздатність товару при використанні об’єктів інтелектуальної власності.

Маркетинг у забезпеченні промислової власності ліцензіями. Маркетинг у забезпеченні промислової власності патентною чистотою товару. Патентний захист.

Показник винахідницького рівня в товарах або технологічних процесах.

Розширення експортних можливостей підприємства, забезпечення конкурентноздатності і продовження життєвого циклу товару на ринку.

Управління інтелектуальною власністю, суть і значення даного процесу. Погляди вчених на теорію управління та особливості управління раціоналізаторством і винахідництвом. Показники і кінцеві результати планування інтелектуальної власності.

Потенціал інтелектуальної власності трудового колективу, підприємства або особистості.

Організаційна структура системи управління інтелектуальною власністю в ринковій системі господарювання.

Стимулювання інтелектуальної діяльності. Державне і громадське, матеріальне і моральне стимулювання інтелектуальної діяльності.

Державне стимулювання інтелектуальної діяльності. Державні премії України.

Розділ V. Захист прав інтелектуальної власності

Тема 16. Система захисту прав інтелектуальної власності та її призначення

Значення захисту прав інтелектуальної власності.

Основні моменти порушення прав інтелектуальної власності. Дії, що визнаються порушенням прав власників чинних охоронних документів та заявників. Дії, що визнаються як порушення авторських прав і суміжних прав. Принципи послідовності при виборі засобів захисту: попередження конкурента, звернення в третейський суд, захист прав в судовому порядку.

Категорії спорів. Спори про визнання результатів інтелектуальної діяльності. Спори, які розглядаються тільки в судовому порядку.

Тема 17. Адміністративний та судовий порядок захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності

Правова основа для оспорювання прав інтелектуальної власності в адміністративному порядку. Об’єкти інтелектуальної власності відносно яких здійснюється адміністративний порядок захисту прав. Органи, в яких здійснюється захист прав в адміністративному порядку. Засоби захисту. Адміністративна відповідальність за порушення прав.

Цивільно-правові засоби захисту прав. Випадки, в яких спор о порушенні прав підвідомча суду загальної юрисдикції.

Порядок захисту прав. Два основні питання, які розглядаються в любому судовому розгляді про порушення прав інтелектуальної власності.

Кримінальна відповідальність про порушення прав. Кримінально-правова санкція за незаконне посягання на права. Типові випадки захисту прав, що ведуть за собою кримінальну відповідальність.

Тема 18. Захист прав на об’єкти інтелектуальної власності відповідно до вимог визнаних у міжнародній практиці норм та правил

Захист прав інтелектуальної власності в рамках угоди ТRІРS. Адміністративна процедура, цивільно-правові способи захисту прав, а також кримінальні процедури та штрафи, що можуть бути використані до порушників прав. Напрями гармонізації законодавства України з питань захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності до визнаних у міжнародній практиці норм та правил.