Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Усунення фрагментації дисків і прискорення їх роботи

Проблема фрагментації дисків

Операційна система MS DOS записує файли на диск фізичними блоками, званими кластерами. Кластер займає один або декілька суміжних секторів і може мати розмір в залежності від місткості диска і версії операційної системи від 2 до 32 Кбайт для жорстких дисків і 512 байт для гнучких дисків.

Після форматування диска або в тому випадку, коли на ньому є досить вільного простору, операційна система записує файл в суміжні, примикаючі один до одного кластери. Прочитання інформації з такого файла відбувається при мінімальному переміщенні магнітних головок. По мірі запису на диск нових файлів вільний простір на ньому меншає.

При недостатньому розмірі безперервного вільного простору на диску операційна система використовує для розміщення нового файла вільні дільниці, що є, вміщуючи в них окремі ланцюжки кластерів файла фрагменти файла. При цьому фрагменти можуть розташовуватися на значній відстані один від одного, що приводить до істотного збільшення часу на переміщення магнітних головок і відповідно часу прочитання або запису файла.

Файл, який займає на диску більше за одну безперервну дільницю, називається фрагментированным.

Фрагментація диска ця поява на диску безлічі вільних дільниць, розділених зайнятими дільницями.

Для збільшення вільного простору диска проводять його чищення, тобто видалення невживаних файлів. Однак видалення файлів ще більше сприяє фрагментації, що оскільки звільнилися дільниці будуть використовуватися операційною системою для розміщення фрагментів нових файлів. При цьому може виникнути ситуація, при якій вільного простору на диску багато, але все воно складається з безлічі розкиданих по диску дрібних дільниць, недостатніх для розміщення файлів цілком.

Якщо в процесі тривалої експлуатації диска, особливо жорсткого, не приймати спеціальних заходів, то фрагментованою виявиться велика частина файлів і це може сповільнити роботу диска і відповідно програм, взаємодіючих з ним, в декілька разів. Крім того, наявність фрагментації завжди погіршує прогноз відновлення видалених файлів і каталогів.

У цей час розроблені і широко застосовуються спеціальні програми, що усувають фрагментацію дисків. До кращої з них можна віднести програму-утиліту Speed Disk з пакету сервісних програм Norton Utilities, призначення і порядок роботи з якою ми далі розглянемо. У декілька спрощеному вигляді ця програма по ліцензійній угоді увійшла до складу операційної системи MS DOS під ім'ям DEFRAG.EXE.

Програма-утиліта Speed Disk і її призначення

Програма Speed Disk виконує дефрагментацию диска, тобто реорганізує фізичне розташування всіх файлів і каталогів таким чином, щоб мінімізувати переміщення магнітних головок дисководів.

Програма Speed Disk виконує дві процедури:

  • об'єднує всі невживані дільниці диска і вміщує їх в кінець диска, утворюючи суцільний простір;

  • об'єднує фрагменти файлів, розташовуючи всі кластери кожного файла у вигляді одного суцільної дільниці.

Крім усунення фрагментації диска програма Speed Disk для прискорення доступу до файлів дозволяє змінити місцеположення файлів і каталогів на диску. Всі ці операції, які програма проводить з дисковою інформацією, називають оптимізацією диска. Структура диска до і після оптимізації представлена на мал. 11.9.

Передбачено п'ять методів оптимізації:

Full Optimization (Повна оптимізація);

Full with Directories First (Повна оптимізація з каталогами попереду);

Full with File Reorder (Повна оптимізація з переупорядочением файлів);

Unfragment Files Only (Дефрагментация тільки файлів);

Unfragment Free Space (Дефрагментация вільного простору).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]