Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Основні зовнішні пристрої пк.

КЛАВІАТУРА

Клавіатура найважливіший для користувача пристрій, за допомогою якого здійснюється введення даних, команд і керуючих впливів в ПК. На клавішах нанесені букви латинського і російського алфавітів, десятеричні цифри, математичні, графічні і спеціальні службові знаки, розділові знаки, найменування деяких команд, функцій і інш. У залежності від типу ПК призначення клавіш, їх позначення і розміщення можуть варіюватися.

Частіше за все клавіатура містить 101 клавішу, але зустрічаються ще і старі клавіатури з 84 клавішами і нові, зручні для використання в системі Windows клавіатури з 104 клавішами. Є клавіатури з вбудованими маніпуляторами типу "трекбол" (Track Ball) і інш.; з'явилося повідомлення фірми Data Hand System про розробку економічної , руки 5-клавішної клавіатури, що скорочує рухи: чотири клавіші для введення 1 букви і цифр і одна клавіша маніпулятора. Кожна клавіша має п'ять напрямів руху: ліворуч, праворуч, вперед, назад і вниз. При роботі гроно руки зручно лежить в спец. поглибленні, а клавішами управляють лише кінчики пальців.

Типова адаптована під російський алфавіт клавіатура ПК IBM PC, що містить клавішу, показана на мал.

Типова клавіатура IBM PC з російським алфавітом

Всі клавіші можна розбити на наступні групи:

• буквено-цифрові клавіші, призначені для введення текстів і чисел;

• клавіші управління курсором; ця група клавіш може бути використана також для введення числових даних, перегляду і редагування тексту на екрані;;

• спеціальні керуючі клавіші: перемикання регістрів, переривання роботи програми, виведення, що міститься на друк, перезавантаження ОС ПК і інш.;

• функціональні клавіші, що широко використовуються в сервісних програмах в якості

керуючих клавіш.

Буквено-цифрові клавіші займають центральну частину клавіатури.

Розташування букв і цифр на клавішах відповідає розташуванню їх на клавіатурі пишучої машинки. Латинські букви на клавіатурі розташовані по стандарту QWERTY, названому так по послідовності перших шести букв у верхньому ряду буквеної клавіатури.

Для російського алфавіта розміщення буквено-цифрових клавіш відповідає розташуванню клавіш на пишучих машинках з російським шрифтом стандарт ЙЦУКЕН (перші шість букв у верхньому ряду буквеної клавіатури).

Для забезпечення введення з клавіатури російських букв необхідний відповідний драйвер, який повинен бути заздалегідь завантажений в оперативну пам'ять і залишатися в ній резидентно.

Перемикання клавіатури в режим введення російських букв (символів кирилиці) і зворотний перехід на введення латинських букв здійснюються натисненням однієї або двох спеціальних клавіш: для різних драйверів по-різному, але частіше за все <Ctrl> або <Shift>.

Для буквено-цифрових клавіш існує поняття регістра, тобто режиму їх використання.

Є дві пари регістрів: верхній/нижній і латинський/російський.

На верхньому регістрі вводяться великі (заголовні) букви, а на нижньому рядкові (маленькі), а також спеціальні символи і цифри, вміщені відповідно на верхній і нижній частині клавіші.

На російському регістрі вводяться символи кирилиці, а на латинському латиниці. Регістри можуть використовуватися в різних сполученнях, наприклад верхній латинський, нижній росіянин і т.п.

Вибір режиму нижній/верхній проводиться за допомогою клавіші <Caps Lock> (Capitals Lock фіксація великих букв) і <Shift> (Shift зсув, заміна). Клавіша <Caps Lock> закріпляє режим введення великих або малих букв. У режимі великих букв світить індикатор Caps Lock у верхній правій частині клавішної панелі. Клавіша <Shift> змінює режим клавіатури на протилежний, поки вона натиснена. Клавіша <Space> вводить пропуск в рядок символів.

Клавіші управління курсором розташовані в правій частині панелі клавіатури. Для зручності роботи вони продубльовані і складаються з трьох груп:

• мала цифрова клавіатура;

• клавіші перегляду тексту на екрані і його редагування;

• клавіші управління курсором.

Клавіші малої цифрової клавіатури можуть бути використані в двох режимах:

• в режимі управління курсором;

• в режимі введення цифр, знаків математичних операцій і точки.

Вибір режиму проводиться за допомогою клавіш <Num Lock> (Number Lock фіксація цифр) і <Shift>. Клавіша <Num Lock> закріпляє режим введення цифр, а <Shift> змінює режим клавіатури на протилежний, поки вона натиснена.

У режимі введення цифр, математичних знаків і точки світить індикатор Num Lock у верхній правій частині клавішної панелі, клавіші мають наступне призначення:

Клавіша

Призначення

Клавіша

Призначення

+

Складання

/

Ділення

-

Віднімання

,

Введення точки

*

Множення

0-9

Введення відповідних цифр

Курсором називається символ (звичайно це вузький мерехтливий прямокутник або жирна межа), вказуючий позицію на екрані дисплея, в якій буде відображатися черговий виведений на екран символ.

Призначення клавіш в режимі управління курсором:

Клавіша

Призначення

Переміщення курсора ліворуч на одну позицію при короткочасному натисненні; при тривалому натисненні курсор переміситься ліворуч безперервно

Переміщення курсора вгору на одну позицію при короткочасному натисненні; при тривалому натисненні курсор переміщається вгору безперервно

Переміщення курсора праворуч на одну позицію при короткочасному натисненні; при тривалому натисненні курсор переміщається праворуч безперервно

Переміщення курсора вниз на одну позицію при короткочасному натисненні; при тривалому натисненні курсор переміщається вниз безперервно

Home

Переміщення курсора в першу позицію рядка (Home додому)

End

Переміщення курсора в останню позицію рядка (End кінець)

PgUp

Переміщення по тексту в напрямі його початку на одну сторінку (звичайно на 25 рядків), тобто повернення на одну сторінку (Page Up сторінка вгору)

PgDn

Переміщення по тексту в напрямі його кінця на одну сторінку, тобто просування уперед на одну сторінку (Page Down сторінка вниз)

Ins

Перемикання клавіатури з режиму заміни в режим вставки і зворотно; в режимі вставки кожний знову введений символ вміщується перед символом, на який вказує курсор; частина ж рядка, розташована правіше за курсор, зсувається на одну позицію праворуч (Insert вставити)

Del

Видалення на екрані вказаного курсором символа; при цьому частина рядка, розташована правіше за курсор, зсувається на одну позицію ліворуч, виключаючи розрив рядка (Delete видалити)

Спеціальні керуючі клавіші (їх називають також службовими), розташовані навколо групи алфавітно-цифрових клавіш:

Клавіша

Призначення

Esc

Скасування яких-небудь дій і/або виходу з програми, підміню і т.п. (Escape вихід, перехід)

Ctrl

Клавіша використовується спільно з іншими клавішами, змінюючи їх дії (Control управління)

Alt

Клавіша використовується спільно з іншими клавішами, змінюючи їх дії (Alter змінювати)

Enter

Клавіша введення інформації і повернення каретки, служить для завершення введення чергового рядка інформації (Enter введення)

Backspace

Повернення на одну позицію по екрану ліворуч з видаленням попереднього символу (Backspace пропуск назад)

Tab

Переміщення курсору праворуч на кількість позицій, що задається по запиту або переміщення, зазделегідь приречену програмою, що виконується (Tabulation табуляція)

Shift

Клавіша зміни регістра (Shift зсув)

PrintScreen

Роздрук на принтері інформації, виведеної на екран (Print Screen друк екрана)

Caps Lock

Фіксація великих/рядкових букв (Caps Lock фіксація великих букв)

Mum Lock

Фіксація режимів роботи малої цифрової клавіатури (Number Lock фіксація цифр)

Scroll Lock

Перемикання режиму виведення на екран дисплея; при включенні прокрутки світить відповідний індикатор у верхній правій частині панелі (Scroll Lock фіксація прокрутки)

Pause/Break

Переривання (припинення) виконання програм і процедур, наприклад виведення на екран; для продовження виконання припиненої програми треба натиснути будь-яку клавішу (Pause/Break пауза/переривання)

Функціональні клавіші <F1>-<F12> розміщені у верхній частині клавіатури. Ці клавіші призначені для різних спеціальних дій; вони програмуються і для кожного програмного продукту мають своє призначення (в принципі програмуватися можуть і деякі спеціальні клавіші).

У більшості програм прийнято, що клавіша <F1> пов'язана з викликом підказки. При вході в програму по <F1> видається загальна підказка з коротким описом варіантів функціонування програми і призначенням функціональних клавіш в ній. При роботі з програмою по <F1> видається контекстно-залежна підказка, тобто підказка по тому режиму, по тій функції, яка програмою реалізовується в даний момент.

Блок клавіатури в професійних ПК конструктивно виконаний автономно від основної плати комп'ютера і крім клавіатури містить контроллер клавіатури, що складається з буферної пам'яті і схеми управління. Він підключається до основної плати з

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]