Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 3 Порядок розгляду спор_в у КТС та викон...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать

4. Процедура розгляду трудового спору у ктс. Порядок прийняття рішення ктс.

В КТС підлягають розгляду ті розбіжності, що переростають у трудовий спір, вирішуваний юрисдикційним органом, тобто коли працівник самостійно або з участю профспілкової організації, як представника його інтересів не врегулював цих розбіжностей під час безпосередніх переговорів з роботодавцем. Тому КТС, приймаючи спір до розгляду, повинна дізнатися чи спробував працівник безпосередньо сам або за участю профспілкової організації з роботодавцем переговорити про розбіжності.

Проект тк уКраїни книга дев'ята. Індивідуальні трудові спори

Глава 2. Примирні процедури з розгляду індивідуальних трудових спорів

Стаття 431. Право працівника на звернення до комісії з трудових спорів

1. Працівник може звернутися до комісії з трудових спорів із заявою про розгляд індивідуального трудового спору, якщо відповідні розбіжності не були врегульовані в ході безпосередніх переговорів з роботодавцем протягом двох тижнів з дня звернення працівника.

КТС розглядає всі трудові спори, окрім вказаних в ст. 222 (деякі категорії працівників (судді та прокурорсько-слідчі працівники)) та ст. 232 (5 категорій спорів, що підлягають безпосередньому розглядові у районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах) КЗпП України.

Комісія, як правило, розглядає спори про переведення на іншу роботу та зміну умов трудового договору, використання належного працівникові часу відпочинку, накладення дисциплінарних стягнень, оплату праці, застосування до працівника норм і правил, установлених законодавством, колективними договорами та угодами, локальними актами підприємства тощо.

В КТС із спором може звернутися тільки працівник. Роботодавець таким правом не наділений.

Форма звернення – заява.

Термін звернення: Працівник може звернутися до КТС із заявою у тримісячний строк з дня (загальний строк позовної давності з трудових спорів), коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про виплату належної заробітної плати – без обмеження будь-яким строком. Пропуск позовного строку звернення в КТС без поважних причин тягне для працівника втрату права на захист свого права в КТС.

КТС не може відмовити в прийнятті заяви по трудовому спору з причин пропуску строку позовної давності. Тільки на своєму засіданні КТС з'ясовує причину цього пропуску. Вона може поновити позовний строк, якщо причина його пропуску була поважною, та розглянути спір. У випадку визнання причин пропуску терміну неповажними заява працівника залишиться без розгляду.

Заяви працівників в КТС реєструє в спеціальному журналі головою чи секретарем КТС або спеціально уповноважений працівник або працівник, виділений роботодавцем для організаційно-технічного обслуговування КТС1. Дата реєстрації і є початком перебігу терміну, протягом якого КТС зобов'язана розглянути індивідуальний трудовий спір. В цьому журналі вказується термін подання заяви з трудового спору, про що спір та строк прийняття рішення КТС з вказаного спору.

КТС розглядає трудовий спір у 10-денний строк із дня подання заяви.

Слід зауважити, що згідно проекту!!!!