Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналіз умов господарювання.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
57.57 Кб
Скачать
  1. Аналіз умов господарювання та рівня економічного розвитку підприємства.

    1. Оцінка природно-кліматичних умов.

ПСП ім. Довженка розташоване в північно – західній частині Сосницького району Чернігівської області, в басейні річки Десна в Поліській зоні на півночі лівобережної України. Загальна земельна площа області перевищує 3 млн.га, з яких у користуванні сільськогосподарських підприємств знаходиться 2,6 млн.га. Площа сільськогосподарських угідь становить 574,78 га, в тому числі 574,78 га ріллі.

ПСП ім. Довженка розташоване в зоні мішаних лісів. Рельєф території рівнинний. Клімат в цій місцевості помірний, м`який із помірним зволоженням. Найхолоднішим місяцем року є січень. Переважають західні та північно-західні вітри. Середньорічна сума опадів дорівнює 500-600 мм ртутного стовпчика. Вегетаційний період більшості сільськогосподарських культур обмежений переходом весною та осінню середньодобової температури повітря через +5`С і нараховує по господарству 189-199 днів. Період вегетації теплолюбних культур обмежений переходом середньодобової температури через +10`С.

На території підприємства найбільш поширеними є темно-сірі та дерново-опідзолені ґрунти. Полісся зона за грунтово-кліматичними умовами найбільш сприятлива для вирощування картоплі. Тут переважають супіщані і легко суглинисті ґрунти. Ця зона характеризується помірними температурами і достатніми запасами вологи протягом всього періоду вегетації. Таким чином, у ґрунтовому відношенні Чернігівська область є виключно складною і різноманітною. Її територія чітко розділена на дві агрокліматичні зони : Лісостеп і Полісся.

До складу населених пунктів, що розміщені на території підприємства ім. О.П. Довженка входять: с. Мале Устя, с. Ганнівка, хутір Титок і центральна садиба в с.м.т. Сосниця. В Титку розміщений комплекс по відгодівлі молодняка ВРХ, ремонтна майстерня, тракторно-рільнича бригада № 1. Відстань від центральної садиби до Титка – 2 км, а до молочнотоварної ферми і тракторно-рільничої бригади № 2, розташованих в с. Мале Устя - 6 км. В підприємстві є такі промислові виробництва, як пилорама, столярна майстерня, млин. Також є допоміжні виробництва: ремонтна майстерня, автопарк, ЖТС. Організаційно-виробнича структура підприємства ступінчаста наведена в Додатку 6.

ПСП ім. Довженка знаходиться на відстані 88 км від обласного центру міста Чернігова. Найближча залізнична станція знаходиться в місті Мена, відстань до якої 20 км. Зв’язок з обласним центром, а також основними пунктами здачі сільськогосподарської продукції здійснюється по автотрасі Чернігів-Новгород Сіверський.

З наведених даних зрозуміло, що місце розташування ПСП ім. Довженка забезпечує зручність реалізації продукції і закупівлі товарно-матеріальних цінностей. Незначна відстань від залізничних доріг, обласного центру, пунктів постачання та збуту збільшують можливість вивозу продукції, що швидко псується. Невелика віддаленість від населених пунктів, що входять до складу підприємства, забезпечує тісний і оперативний зв'язок всіх складових між собою.

Провівши аналіз природно-економічних умов господарювання можна зробити висновок про те, що ПСП ім. Довженка має діючу виробничо-галузеву структуру, яка відповідає природним і економічним умовам господарювання.

Сільське господарство є сферою, традиційно важливою для економіки області. Природні та кліматичні умови господарювання створюють абсолютні переваги для розвитку цієї галузі.