Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Droggina_S.V.Intelektualna_vlasnist.Test.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
377.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра правових дисциплін

С.В.Дрожжина

Інтелектуальна власність

Ситуаційні та тестові завдання. Навчально-методичний посібник

для студентів всіх спеціальностей денної і заочної форм навчання

Затверджено на засіданні

кафедри правових дисциплін

Протокол № 23 від 13.02.2008 р.

Схвалено навчально-методичною радою ДонНУЕТ

Протокол № 6 від 27.03.2008 р.

Донецьк 2008

ББК 67.404.3 я 73

Д 75

УДК 347.77/.78 (076)

Рецензенти:

канд.юрид.наук, доц. О.І.Романюк,

канд.екон.наук, доц. Т.І.Алачева

Дрожжина С. В.

Д 75 Інтелектуальна власність [Текст]: ситуац. та тест. завдання: навч-метод. посіб. для студ. всіх спец. ден. і заоч. форм навчання/ С.В.Дрожжина; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, каф.прав.дисциеплін. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2008. – 44 с.

Навчально-методичний посібник підготовлений з метою закріплення, контролю та самостійного оволодіння студентами необхідною сумою знань і вмінь в сфері інтелектуальної власності, а також для забезпечення інтелектуального і соціального розвитку особистості шляхом навчання основам правових та економічних аспектів інтелектуальної власності.

Матеріали, представлені в навчально-методичному посібнику допоможуть здійснити модульний, підсумковий контроль, організувати самостійну роботу студентів. Методичні рекомендації містять ситуаційні завдання, тести, список джерел, які рекомендовано використовувати при розгляді питань дисципліни, перелік питань до підсумкової атестації.

Матеріали можуть використовуватися студентами та викладачами.

ББК 67.404.3 я 73

 Дрожжина С.В., 2008

Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, 2008

ЗМІСТ

Вступ

С.5

Ідентифікація навчальної дисципліни (модуля)

Інтелектуальна власність

С.6

Тематичний план навчальної дисципліни (модулю) „Інтелектуальна власність”

С.8

Практичні завдання

С.9

Питання для самоконтролю

С.19

Тести з дисципліни „Інтелектуальна власність”

С.25

Основні джерела права інтелектуальної власності

С.34

ВСТУП

Інтелектуальна власність є одним із найцінніших активів сучасних підприємств, установ, організацій. Революція в галузі інформаційних технологій, зростаючі темпи, вплив і значення винахідництва та інновацій у сполученні зі стрімкою глобалізацією вивели інтелектуальну власність на авансцену правових дисциплін, адже із закуткового питання інтелектуальна власність перетворилася у ключовий фактор при формуванні урядової політики й стратегічного планування корпорацій. Сьогодні інтелектуальна власність є потужним інструментом економічного розвитку, який поки що не використовується з оптимальною ефективністю в усіх країнах, особливо в тих, що розвиваються.

Указ Президента України “Про заходи щодо охорони інтелектуальної власності в Україні” від 25.04.2001р. №285 перед вищою освітою поставлено завдання запровадження у вищих навчальних закладах дисципліни з основ інтелектуальної власності.

Навчальна дисципліна “Інтелектуальна власність” є варіативною складовою стандарту вищого навчального закладу. Вивчається студентами ОКР „магістр” та „спеціаліст” всіх спеціальностей, за якими ведеться підготовка фахівців в університеті. Основні завдання курсу полягають у забезпеченні інтелектуального і соціального розвитку особистості шляхом навчання основам правових та економічних аспектів інтелектуальної власності.

В результаті вивчення дисципліни “Інтелектуальна власність” студенти повинні вміти визначати: основні поняття системи охорони інтелектуальної власності; складові міжнародної системи охорони інтелектуальної власності; складові системи інтелектуальної власності в Україні; інтелектуальну власність в нормах загального законодавства України; об’єкти права інтелектуальної власності; суб’єкти права інтелектуальної власності; алгоритм правової охорони об’єктів патентного права (винаходів, корисних моделей, промислових зразків); алгоритм правової охорони засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту (торгівельних марок, географічних зазначень, фірмових найменувань); алгоритм правової охорони нетрадиційних об’єктів інтелектуальної власності (топографій інтегральних мікросхем, сортів рослин, комерційних таємниць); алгоритм правової охорони об’єктів промислової власності в іноземних державах; алгоритм правової охорони об’єктів авторського права (творів літератури та мистецтва); права та обов’язки власників охоронних документів на об’єкти права інтелектуальної власності; вартість права на об’єкти інтелектуальної власності; факт порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об’єкти промислової власності; процедуру захисту прав інтелектуальної власності у разі їх порушення.

Нажаль, навчальними планами з цієї дисципліни не передбачено такі важливі навчальні заняття, як практичні, але проведення модульного контролю, підсумкового контролю є вимогою обов’язковою. Зміст навчально-методичного посібника надає змогу проводити контроль всіх видів: поточні, модульні, підсумковий. Крім того, у посібник містить матеріали, що допоможуть організувати самостійну роботу студентів.

Ідентифікація навчальної дисципліни (модуля) Інтелектуальна власність

1. Дисципліна

Інтелектуальна власність

2. Опис

Змістовний модуль 1. Інтелектуальна власність як право на результати творчої діяльності людини. Поняття інтелектуальної власності. Еволюція інтелектуальної власності. Місце і роль інтелектуальної власності в економічному і соціальному розвитку дер­жави.

Змістовний модуль 2. Система інтелектуальної власності. Об'єкти права інтелектуальної власності. Суб'єкти права інтелектуальної власності. Система законодавства України про інте­лектуальну власність. Державна система правової охорони інте­лектуальної власності. Міжнародна система інтелектуальної власності.

Змістовний модуль 3. Охорона права на об'єкти інтелектуальної власності

Мета і принципи правової охорони. Охорона прав на об'єкти промислової вла­сності. Охорона прав на нетрадиційні об'єкти ін­телектуальної власності. Охорона об’єктів авторського права і суміжних прав. Охорона прав на об'єкти інтелектуальної власності за кордоном

Змістовний модуль 4. Економіка інтелектуальної власності. Захист прав інтелектуальної власності. Права на об'єкти інтелектуальної власності як товар. Комерціалізація права на суб’єкти інтелектуальної власності. Оцінка вартості прав на об'єкти інтелекту­альної власності. Управління правами інтелектуальної власності. Система захисту прав інтелектуальної вла­сності та її призначення. Дії, що визнаються порушенням права ін­телектуальної власності. Категорії спорів. Форми, порядки та способи захисту права інтелектуальної власності. Способи захисту права інтелектуальної власності. Захист прав інтелектуальної власності в рамках угоди ТRIРS.

3. Зв’язки з забезпечуючими дисциплінами

Студент повинен володіти знаннями з цивільного, конституційного, трудового, адміністративного та кримінального права.

4. Цілі і завдання

Ціль: оволодіння необхідною сумою знань та вмінь в сфері інтелектуальної власності.

Завдання: забезпеченні інтелектуального і соціального розвитку особистості шляхом навчання основам правових та економічних аспектів інтелектуальної власності.

5. Бібліографія

  1. Законодательство Украины об интеллектуальной собственности. – Х.: ООО «Одиссей», 2004. – 608 с.

  2. Зинов В.Г. Управление интеллектуальной собственностью: Учеб.пособие. – М.: Дело, 2003. – 512 с.

  3. Мікульонок І.О. Основи інтелектуальної власності: Навч. посіб – К.: ІВЦ “Видавництво “Політехніка”, Ліра-К, 2005. – 232 с.

  4. Основи правової охорони інтелектуальної власності в Україні: Підруч.для студ.неюрид.вузів / За заг.ред. О.А.Підопригори, О.Д.Святоцького. – К. “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 236 с.

  5. Право інтелектуальної власності: Академ. курс: Підручник для студентів вищих навч. закладів / За ред. О.А.Підопригори, О.Д. Святоцкого. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2002. – 672 с.

6. Вибіркова дисципліна

7. Викладацький склад:

Дрожжина С.В. к.філос.н., доц., Романюк О.І. к.юр.н., доц.

8. Тривалість:

36 годин, __1_ кредит ECТS

9. Форми і методи навчання:

лекції, самостійна робота.

10. Контроль знань:

поточний (тестування, вирішення ситуаційних вправ та задач),

підсумковий (залік)

11. Мова:

українська, російська