Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магн матер.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Магнітні матеріали

Феромагнітні речовини Феромагнітні хімічні сполуки

(ферити)

Магнітні властивості матеріалів обумовленні

елементарними круговими струмами

Обертання електрона навколо орбітальний рух електронів в атомах своєї осі (електронні спіни)

Явище феромагнетизма пов’язане з утворенням в середині матеріалів при tº≤ точки Кюрі таких кристалічних структур, при яких в межах макроскопічних областей електронні спіни орієнтуються один до одного і є однаково направленими. Характерним для феромагнітного стану є самодовільна (спонтанна) намагніченість (без прикладання зовнішнього магнітного поля), але направлення магнітних моментів окремих доменів є досить різним. Магнітний потік такого тіла у зовнішньому просторі дорівнює нулю.

Процес намагнічування феромагнітів під впливом зовнішнього магнітного поля зводиться:

1) до росту тих доменів, магнітні моменти яких утворюють найменший кут з напрямком і до зменшення розмірів інших доменів (процес зміщення меж доменів);

2) до повороту магнітного моментів в напрямку зовнішнього поля (процес орієнтації). Магнітне насичення досягається, коли завершиться ріст доменів і магн. Моменти усіх учасників орієнтовані в напрямку поля. Схема орієнтах спінів наведена на рис.1

Рис. 1. Схема орієнтації спінів у доменах при намагнічуванні феромагнетика.

Якщо мінімуму потенціальної енергії системи відповідає антипаралельне розташування спінів з деякою перевагою одного напрямку над іншим, то такі речовини називаються – феримагнетиками. Вони теж мають доменну структуру, точку Кюрі, характеристики такі ж, як і в феромагнетиків. Феримагнетики від феромагнетиків відрізняються:

  1. меншою індукцією насичення;

  1. мають складнішу температурну залежність індукції;

  1. підвищене значення питомого опору.

Перші дві відмінності спрощено можуть бути поясненні наявністю в структурі складного матеріалу двох підрешіток, що створюють зустрічні не скомпенсовані магнітні потоки, а третя відмінність – тим, що ці матеріали відносяться до неметалів. На рисунку 2 схематично зображені напрямки спінових магнітних моментів у феромагнетику (а) і в феромагнетику (б)

Рис.2 напрямок спінових моментів у феромагнетику (а)і феррімагнетику (б).

2

Магніто-м’які матеріали мають високу магнітну проникність, малі втрати на гістерезис. Використовуються в якості сердечників трансформаторів, у вимірювальних пристроях і у інших випадках, коли необхідно при найменших затратах енергії досягти найбільшої індукції.

До таких матеріалів відносять: залізо (низьковуглеродиста сталь), листова електротехнічна сталь, пермаллой (залізонікелеві сплави), альсифери – сплави заліза з кремнієм і алюмінієм.