Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ_ІІ_п.1-4.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

3.5. Спрацьованість та заміна масел

В зв'язку з підвищенням потужності двигунів, зміною їх конструкції, ускладненням експлуатації умови роботи масел в сучасних двигунах вимоги до масел стали більш жорсткими. Однак терміни заміни масел безупинно збільшуються завдяки поліпшенню їх якості. Передчасна заміна масел економічно не­доцільна, оскільки збільшуються їх витрати, витрати на технічне обслуговування, на запасні частини і тощо. Невиправдане збільшення термінів служби масел приводить до підвищеного зносу деталей двигуна, що знижує його надійність і збільшує рівень відмов в його роботі. Визначення оптимальної періодичності заміни масел є трудомісткою тривалою роботою, має важливе економічне і технічне значення.

Періодичне додавання масел в процесі експлуатації част­ково відновлює його первинні властивості. Через визначений час масло підлягає повній заміні. Періодичність заміни залежить від властивостей масла, типу двигуна, його технічного стану, умов експлуатації, технічного стану масляної системи, способу фільтрації, палива, класності водія та інших параметрів. Необ­хідність повної заміни обумовлена втратою основних експлу­атаційних якостей, тобто старінням масел. Основною причиною спрацювання (старіння) масел, як зазначалося раніше, є окислюваність масел і спрацьованість присадок (рис. 2.9). Крім цього, відбувається забруднення масел твердими продуктами окислю­вання, вуглеводними часточками, пилом, піском, що попадають в масло ззовні, металевими часточками, що утворяться в резуль-

таті зносу деталей двигуна, і продуктами корозії металів, незгорілим паливом, сірчистими з'єднаннями, що містяться у відпра­цьованих газах, водою, утвореною при конденсації відпрацьо­ваних газів або при попадає ззовні з повітрям, а також випари легких фракцій масел.

Рис. 2.9. Старіння моторного масла М-63/10М1 в умовах міської експлуатації легкового автомобіля: 1 – лужне число; 2 – механічні домішки

Забруднення масла відбувається в процесі його транспо­ртування, зберігання і заправлення. Кількість механічних домі­шок в маслі може складати 0,2%. При такому забрудненні під час заправлення двигуна автомобіля, кількість нерозчинних в маслі механічних домішок досягає 10 г.

Домішки, що попадають ззовні і утворюються в процесі експлуатації масел, змінюють характер тертя, засмічують мас­ляні фільтри і канали, збільшують температурний режим роботи деталей двигуна, викликають їх підвищений знос.

Забруднення масел домішками викликається підвищенням прориву газів у масляний картер, а також продуктами неповного згоряння палива (табл. 2.23). Підвищений зміст механічних домішок в маслі свідчить про поганий технічний стан системи фільтрації. В результаті використання повнопоточного тонкого

очищення моторного масла знос основних деталей двигуна знижується в 2...3 рази і значно збільшується термін служби моторного масла.

Таблиця 2.23

Вміст забруднюючих домішок в маслі, прорив газів в картер та

угар масла в бензиновому двигуні різноманітного ступеня