Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекреація.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
194.56 Кб
Скачать

13. Швеція

Клімат. У Швеції переважає помірний тип клімату. Однак в межах країни кліматичні умови все-таки розрізняються через її меридіональної витягнутості (країна простягається від 69 градусів с.ш. до 55 градусів с.ш.) і близькості Атлантики.

Туристичні місця.

1.Район і острів Юpгopдeн лежить на схід від історичного центру Стокгольма. B західної частини острова лежать найзнаменитіші туристичні визначні пам’ятки столиці - палац Розендаль (1820 р. ), парк розваг і музей просто неба Cкaнceн (заснований в 1891 р. ), а також однойменний зоопарк, парк відпочинку “Гpенa Лунд” (1883 р. ), безліч музеїв, кінотеатр Космонова з екраном площею 740 кв.м., музей дерев’яної архітектури Юpгopдccтaдeн, в якому зібрано більше 150 споруд різних епох зі всіх куточків Швеції, башта Kaкнэcтopнет (висота 155 м. ), а вся південна частина Юpгopдeнa є частиною величезного, і поки єдиного в світі, Еко-парка.

B північної його частини знаходяться Myзeй морської історії і Політехнічний музей, а також знаменитий музей Baзa, присвячений національній реліквії - королівському кораблю “Baзa”, затонулому під час свого першого рейса в 1628 р. і піднятому з дна морить в 1961 р. Тут же можна оглянути паровий криголам “Ісбрітарен” (один з перших в світі), корабель-маяк “Фірськеппет” і унікальний Музей скульптури Міллеса, розташований на рукотворних уступах в скелях Лідінго. У Національному міському парку розташований палац Уріксдаль (1640-1644 рр. ), в оранжереї і колишніх королівських стайнях якого відкритий Музей шведської скульптури. Також варто відвідати палац Розерсберг (1634-38 рр.

) з експозицією інтер’єрів XVIII-XIX в. і палац Стромсхольм (XV в. ) з експозицією шведського мистецтва XVII в., вищою школою верхової їзди і гиппологичеськім центром.

2. Район Kyнгcxoльмe, Південна частина міста, Седермальм або просто Cедep, є досить незвичайне місце - старі дерев’яні халупи внесені до списку культурної спадщини столиці, оточені строкатою сумішшю з красивих будинків XVIII-XIX вв. і сучасними будівлями, серед яких такі незвичайні споруди, як напівкругла будівля “Бoy” або незвичайний хмарочос “Cедepтopн”.

Недалеко від Вагнхарада лежить літня резиденція короля Густава V - палац Тулгарнс (1720 р. ). Також неподалеку лежить стара серед нині чинних росіян православних церков за межами Росії - Спасо-преображенськая церква (XVII в. ). В місті понад 75 музеїв і 100 художніх галерей - Національний музей, Шведська Національна портретна галерея в замку Гріпсхольм, Королівська скарбниця в підвалах королівського палацу, Музей національної історії, Музей сучасного мистецтва, Музей природної історії, Музей метеликів і птахів в Хагапарке, Музей науки і техніки, Морський музей, Шведський музей історії економіки в будівлі Королівського монетного кабінету, Королівський арсенал (старий музей країни), Галерея Тіль, Національний музей етнографії і художня галерея “Лільевальс”, знаменитий палац Дротнінгхольм .

3.Гетеборг , розташований на західному побережжі країни, є другим за величиною містом Швеції і найважливішим портом країни. Там знаходиться цікаві Біржа (XIX в.

), величезний парк Кюнгспаркен і оперний театр “Стора Театерн” (1859 р. ), площа Гетаплатсен із знаменитим фонтаном “посейдон” (1931 р. ) і Концертним залом (1935 р., вважається одним з кращих залів планети), Ратуша (1672 р. ), артилерійський арсенал Крунхюсет (1643 р., стара будівля міста, зараз тут діє історична виставка), 62-метрова Морська башта і Морський центр поряд з портом, церква Кристини (XVII в. ), Будинок Ост-індськой компанії (1750 р. ), в якому зараз розташовані Історичний і Археологічний музеї, форт Ельфсборг (XVII в. ), а також ультрасучасний хмарочос “Гетеборг Уткикен” в несподіваній червоний-білій колірній гаммі.

4. Мальме лежить на самому півдні країни, в провінції Ськане. Тут цікаві Історико-художній музей, готична церква Санкт-петрічюрка (1319 р. ), ренесансні ратуша (1546 р. ) і замок “Мальмехус” (1542 р. ), в якому в наші дні розташований Художній музей з чудовою колекцією картин російських художників. Неподалеку розташовано місто Істад, що славиться своєю церквою Діви Марії (Стортогет, XIV в. ) і монастирем Грейфрейярс (XIII в. ) з цікавим музеєм місцевої історії і культури. Стародавній Лунд, більше тисячі років що є релігійною столицею Скандинавії, відомий далеко за межами країни. Тут варто оглянути романський Кафедральний собор (1145 р.

), залишки стародавньої церкви Дроттенс Чюрчерюн, маєток Санкта-Марія Мінор (XII-XIII вв. ), ренесансний королівський палац (XVI в. ), а також музеї - історії культури, старовин і декоративного мистецтва. У Йенчепінге знаходиться декілька церков XIV-XVII вв.

14. Данія

Клімат:

М'який, без різких перепадів температур протягом усього року. Зимові дні короткі і холодні і найменш сприятливі для подорожі по Данії. Середньодобова температура повітря влітку становить від 16 до 18С.

Клімат Данії помірний морський з м'якою зимою (середня температура лютого близько 0 ° С) і прохолодним літом (середня температура липня 16 ° С). У липні середня температура 20 ° С, і часто буває 26 ° С. Повітряні маси з Атлантики приносять тепло і вологу. У рік випадає від 600 мм опадів на сході і до 800 мм на заході, але зазвичай восени і взимку, а навесні і влітку дуже небагато. Рідко випадає взимку сніг зазвичай відразу тане.

Туризм.

У Данії багато піщаних пляжів, які приваблюють здебільшого німецьких туристів. Шведських і норвезьких туристів приваблює жваве Копенгаген. Крім цього молоді скандинави приїжджають до Данії за доступним і дешевим пивом, вином та іншими спиртними напоями.

Від епохи вікінгів в Данії залишилися велика кількість пам'ятників архітектура, серед якої фортеці Треллеборг, Аггерсборг, Фюркат. Серед видатних місць Данії виділяють собори в Рібе і Виборгу, Роскіллі і Оденсе, замки Себорг і Вордінборг, церква в Калунборгу. Найвідомішим замком Данії є Фредеріксборг.

До визначних пам'яток Данії слід віднести також маленькі містечка, стародавні замки і фортеці, чарівні ліси і озера. Для туристів буде цікаво відвідати, зокрема, палац Хрістіанборг, Национальну бібліотеку, замок Розенборг, Музей кораблів вікінгів, королівський музей Арсенал, Музей трамвая, Національні парки Хесселе і Ворсі.

Транспорт.

1. Авиа- Копенгагенский аэропорт «Каструп» является крупнейшим аэропортом в Скандинавии.

2. Железнодорожный- в Дании имеется развитая железнодорожная сеть. Так же существует оживленное железнодорожное сообщение с Мальмё и другими шведскими городами. С Германией по железной дороге Дания связана посредством паромного сообщения из Путтгардена в Рёгби, и через сухопутную границу в районе Фленсбург-Падборг на юге Ютландии.

3. Авто- Дания имеет разветвленную сеть автомагистралей. Дорожные сборы осуществляются только на крупных мостах (например на Мосту Большой Бельт и мосту до Мальмё).