Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ до курсової з ЕКОЛОГІЇ1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

3.3. Вступ

У вступі повинні бути відображені:

  • актуальність теми;

  • об’єкт і предмет дослідження;

  • мета дослідження;

  • завдання дослідження;

  • характеристика використаних джерел інформації.

Зазвичай вступ пишеться у кінці роботи над темою, коли вже склалася кінцева назва, розуміння предмету. Зміст «Вступу» слід опрацьовувати ретельно, оскільки він майже повністю виголошується у виступі під час захисту курсової роботи.

В процесі підготовки «Вступу» слід враховувати такі рекомендації:

- вступ є лаконічним – 1-3 сторінки;

- актуальними визнаються теми, недостатньо розроблені теоретично і практично, такі, що мають практичне значення, спрямовані на дослідження в рамках приоритетних національних і міжнародних програм, а також спрямовані на розв’язання регіональних екологічних проблем;

- мету треба формулювати коротко і конкретно. Вона повинна витікати із актуальності і бути спрямована на кінцевий результат, який хоче отримати автор у результаті дослідження;

- завдання дослідження – це ті кроки, які ведуть до досягнення мети. Як правило, вони відображають зміст розділів курсової роботи.

3.4. Головна частина

Головна дослідницька частина повинна розкривати тему курсової роботи, показувати глибоке знання студентом досліджуваної проблеми. Текст повинен бути структурованим і поділятись на розділи, підрозділи, а за необхідності, й на більш дрібні частини – пункти і підпункти. Усі розділи повинні бути логічно зв’язаними, а викладення матеріалу – послідовним.

Не припускається, щоб назва якогось розділу повністю співпадала з назвою курсової роботи, а назва підрозділу дублювало назву розділу.

У чистовому варіанті тексту кожний розділ повинен мати свій номер і назву. Текст кожного розділу слід розбити на підрозділи. Правила нумерації частин курсової роботи наведені в розділі 5.

Приклад поділу розділу на підрозділи:

РОЗДІЛ 1. Підходи до визначення екологічної ніші.

1.1. Просторовий підхід Дж. Гріннела

1.2. Трофічний підхід Ч. Елтона

1.3. Багатовимірний підхід Дж. Хатчінсона

1.4. Екологічна ніша як «професія виду» (концепція Ю. Одума)

Кожний розділ треба починати з нової сторінки, а кожний наступний підрозділ або пункт починають на тій же сторінці, де закінчився попередній підрозділ або пункт.

Стиль роботи повинен бути науковим, без зайвої емоційності. Рекомендується використовувати безособові речення та уникати дієслів у першій особі. У тексті допускається використання тільки загальноприйнятих скорочень (наприклад: ЮНЕП, ГДК, ОВНС, інші).

У тексті повинні бути посилання на використані джерела інформації. Правила оформлення посилань наведені в розділі 5.

3.5. Висновки

У висновках коротко наводять результати проведених досліджень, надають рекомендації по їх подальшому використанню.

Висновки можуть мати теоретичний і практичний характер. Висновки і пропозиції викладаються коротко. Вони повинні логічно витікати із змісту розділів курсової роботи.

В тексті висновки і пропозиції рекомендується виділяти, наприклад нумерувати.