Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по рецептуре (укр.).doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
897.54 Кб
Скачать

Пам'ятка лікарю

-рецепт виписують латинською мовою, розбірливо, чітко, чорнилами або кульковими ручками, виправлення забороняються;

-на одному бланку: один лікарський препарат, який містить отруйну або наркотичну речовину, або два - прості і сильнодіючі засоби;

-дозволяються тільки загальноприйняті скорочення позначень;

-тверді й сипкі речовини зазначаються в грамах (0.001; 0,5; 1,0), ОД, рідкі - в мілілітрах, грамах, краплях, ОД (одиницях дії);

-спосіб застосування вказують українською або російською мовою; забороняється обмежуватися загальними вказівками "внутрішнє", "відомо" тощо;

12


-підпис лікаря має бути завірений печаткою установи

ІІІ. Designatio raateriarum - перелік матеріалів (пишуть латинською мовою) - її зміст залежить від форми рецепта: скороченої або простої чи розгорнутої або повної.

При скороченій (простій) формі пропису Designatio materiarum починають, як правило, з назви лікарської форми в родовому або знахідному відмінках однини чи множини. Потім пишуть назву основної лікарської речовини, її концентрацію і кількість, враховуючи об'єм або масу її випуску.

При розгорнутій або повній формі пропису назву кожної речовини починають з великої літери з нового рядка в родовому відмінку. Прикметник, шо характеризує речовину, пишуть з малої літери (натрію хлориду - Natrii chloridi). Якщо назва не вміщується, то решту слів переносять на інший рядок і починають писати під третьою літерою першого верхнього слова. Розрив слова не дозволяється. З великої літери в рецепті пишуть назви роду рослин або тварин, прізвища вчених, які входять в назву лікарського засобу (Pastae Teimurovi-паста Теймурова, Pulveris radicis Calami-порошок кореня лепехи, Olei jecoris Aselli-олія печінки тріски).

Масу речовини твердої, сипкої та рідкої консистенції зазначають арабськими цифрами в грамах з використанням десятинного дробу (0,005; 0,01; 0,5; 10,0; 150,0; 1500.0 тощо) без знака "г" або слова "грам".

Рідина може бути вказана арабськими цифрами (0,1ml : 5ml; 7.5ml; 10ml тощо) в мілілітрах, а якщо виписується в малій кількості, то римськими в краплях. Якщо одна крапля -gtt.l (gtt. - скорочення від gutta - крапля ), якщо дві і більше -gtts. II або gtts.X тощо (gtts. - скорочення від guttas - крапель). В разі дозування лікарської речовини в одиницях дії (ОД) після арабської цифри в рецепті вказують ED ( латинською мовою). '

Концентрацію лікарської речовини найчастіше виписують в процентах (%) або співвідношеннях з розчинником (1:1000; 1:5000 тощо).

Дуже рідко кількість речовини в рецепті зазначають в літрах (5L) або кілограмах (30kg).

Дози та концентрації лікарських речовин розміщують з правої сторони бланка рецепта після її назви. Якщо вони не вміщуються на одному рядку, то їх проставляють на рядок нижче після назви.

Якщо доза отруйної або сильнодіючої лікарської речовини перевищує максимальну, то лікар виписує її прописом із знаком оклику.

При виписуванні двох і більше речовин в однакових дозах кількість їх вказують після назви останньої. Перед цією цифрою ставлять знак аа (скорочення від ana - по, порівну).

В складних рецептах при розгорнутій формі пропису послідовно виписують речовини:

1. Remedium cardinale s. basis - речовина основна або базис - це лікарська речовина, на яку лікар розраховує як на основну при лікуванні тварини;

2. Remedium adjuvans s.adjuvans - речовина допоміжна - вона також проявляє активність при лікуванні тварин, але в меншій мірі ніж основна. Використовують її або для посилення лікувальної дії основної, або для зниження її побічного впливу:

3. Remedium corrigens - речовина коригуюча -застосовують для виправлення смаку, запаху та інших неприємних властивостей основної речовини. В рецептах для великої рогатої худоби добавляють сіль, овець - гіркоти, собак - цукор;

4. Remedium constituens - речовина формотворна -додається для придання лікарській речовині тієї чи іншої лікарської форми (болюс. мазь, розчин, мікстура, слиз,

14

емульсія тощо). Вона не повинна впливати на дію лікарської речовини і не діяти негативно на організм. Кількість її вказують в грамах, мілілітрах або q.s. (скорочення від quantum satis - скільки потрібно). Якщо доза формотворної речовини вказується точно, то перед нею, як правило, ставлять ad (до) і вказують загальну кількість лікарської форми (наприклад: якщо виписується 100 мл 10% розчину лікарської речовини, то формотворної вказують не 90,0, a ad 100,0).

Кількість всіх речовин в рецепті по вертикалі проставляють на одному рівні (сотні під сотнями, десятки під десятками, одиниці під одиницями, десяті під десятими тощо).

Лікарські препарати можуть містити тільки основну (прості) або основну і формотворну, або основну, коригуючу та формотворну речовини (складні).

IV - Subscriptio - припис про виготовлення лікарської форми. В цій частині рецепта вказується, яку лікарську форму треба одержати після змішування всіх інгредієнтів. Для цього пишуть M.f. (скорочення від Misce. fiat - змішай, одерж, зроби або Misce ut fiant - змішай, щоб утворилась) і вказують назву лікарської форми. Наприклад: M.f. pulvis -змішай, щоб утворився порошок.

Якщо в III частині рецепта кількість формотворної речовини вказується q.s. - скільки потрібно, то в IV частині пишуть: Ut f. (щоб утворився (лась)) і назву лікарської форми.

Якщо рецепт виписують на дозовану лікарську форму, то в цій частині вказують і кількість лікарського препарату. Для цього пишуть: D.t.d.N. - Da (Dentur) tales doses Nuraero -видай (нехай будуть видані) таких (такі) доз (дози) числом - і вказують кількість. Тут же зазначають особливості відпуску лікарських препаратів. Наприклад, якщо необхідно

15

приготувати 4 болюси із леткої речовини, тобто видати їх в парафіновому папері, то в цій частині рецепта пишуть Ut f bolus - щоб утворився болюс, D.l.d.N. 4 in charta paraifmata -видай таких доз числом 4 у парафіновому папері.

В разі випису рецепта на недозований лікарський препарат, але який треба відпустити в спеціальній упаковці, про це також вказують в Subscriptio. Наприклад:

Da in vitro nigro - дай в чорній склянці;

Da in viiro flavo - видай в жовтій склянці;

Da in charta cerata - видай у вощеному папері;

Da in charta paraffinata - видай у парафіновому папері.

V. Signatura - позначення. Пишуть національною мовою. Тут зазначають рекомендації про те, в якій дозі треба вживати препарат на один прийом (дозований), час. кратність та тривалість його застосування, спосіб введення в організм або нанесення на шкіру чи слизову оболонку тощо. Якщо лікарська форма дозована і немає позначення про особливі її умови (дивись частину TV), то починають його літерами D.S. (скорочення від Da - видай, Signa - познач або Detur - нехай буде видано, Dentur - нехай будуть видані, SignetІя - позначено (ні) і далі вказують спосіб вживання, наприклад:

D.S. Зовнішнє. Втирати в уражені ділянки шкіри два рази на добу.

Якщо лікарський препарат дозований або відпускається

в певній упаковці, то Signatura починається літерою S

(скорочення від Signa або Signetur ). Наприклад:

D.t. d.N. 6 - Subscriptio

S. Внутрішнє. По 1 порошку - Signatura

три рази на добу;

16

aбo

Da in vitro nigro - Subscriptio S. Внуїріпшє. По І столовій ложці - Signatura два рззи на добу.

YI. Nomen raedici - підпис лікаря - завершує рецепт. Виправлення в рецепті не допускаються. На одному бланку можна виписати тільки один рецепт на отруйну або наркотичну речовину, чи спирт етиловий. Такий рецепт повинен мати штамп лікувальної установи, підпис лікаря і керівника установи, скріплені її печаткою. При виписуванні на одному бланку двох рецептів загальним для них є напис і підпис лікаря. Розділяються вони між собою спеціальним знаком #. Якщо текст рецепта не розміщується на одній стороні бланка, то внизу з правого боку пишуть Verte! (Перегорни!) і продовжують писати на зворотній стороні.

Для швидкого приготування лікарського препарату в аптеці зліва зверху на бланку пишуть «Cito!» (Терміново!) або «Citissime!» - (Дуже терміново), «Statim!» (Відразу!) чи «Antidotum!» (Протиотрута!).

Якщо необхідно повторно отримати лікарський препарат, то зліва зверху на бланку пишуть «Repetatur!» (Повтори!) і ставлять нову дату і підпис. На отруйні речовини виписують тільки новий рецепт. Якщо не треба повторяти, то пишуть «Non repetatur!».

Строк дії рецепта на наркотичні речовини складає 5 діб. отруйні (група А), спирт етиловий, нейролептики, снотворні, стероїдні гормони, похідні 8-оксихіноліну - 10 діб, на інші -протягом двох місяців.

17

Приклади рецептів:

І. Скорочена форма пропису

І. Lnscriptio:

Штамп: Клініка Харківського зооветеринарного інституту Харківська обл., л/в Мала Данилівна,

тел. 5-73-19

Datum: "19" січня 20.00 p. Noiiicn aegroti: Собаці "Мухтар" 2 років гр.Микитченко О.Т., що мешкає за адресою: м. Харків, 13, вул. Сумська, 150, кв. 77 Nomen medici: Ветлікар Сидоренко О.М. II. Praepositio: Rp.: Linimenti Streptocidi 5% 30.0 Designatio

materiarum

IV. Subscriptio: D.t.d. N.2

V. Signatura: S. Зовнішнє. Наносити на уражену ділянку шкіри 2 раза на добу

VI. Nomen medici: Підпис лікаря і печатка установи