Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПАТАН тесты 14 05

.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
27.02.2020
Размер:
90.9 Кб
Скачать

А* Стромально-судинна вуглеводна

B Стромально-судинна жирова

C Стромально-судинна бiлкова

D Паренхiматозна бiлкова

E Паренхiматозна жирова

60. В шкiрi виявлена щiльна, рухома, чiтко вiдмежована вiд оточуючих тканин пухлина. На розрiзi вона бiлого кольору, представлена волокнистою тканиною. Мiкроскопiчно: хаотично переплетенi колагеновi волокна, клiтин мало. Що це за пухлина?

А* Фiброма

B Мiома

C Гiстiоцитома

D Дерматофiброма

E Десмоїд

61. У хворої на бронхiальну астму вiрусне iнфiкування спровокувало астматичний статус зi смертельним наслiдком. При гiстологiчному дослiдженнi легень виявлено: спазм i набрякання бронхiол, в їх стiнках виражена iнфiльтрацiя лiмфоцитами, еозинофiлами та iншими лейкоцитами, а також дегрануляцiя лаброцитiв. Який механiзм гiперчутливостi лежить в основi зазначених змiн?

А* Реагiнова реакцiя

B Запальний

C Аутоiмунний

D Iмунокомплексний

E Iмунозумовлений клiтинний цитолiз

62. Дитинi 8-ми рокiв, що надiйшла до iнфекцiйного вiддiлення з високою температурою (до 38oC), дрiбноточковим яскраво-червоним висипом, було встановлено дiагноз скарлатини. Об’єктивно: слизова оболонка зiву яскраво гiперемована, набрякла, мигдалики рiзко збiльшенi, з тьмяними вогнищами жовтувато-сiрого кольору i дiлянками чорного кольору. Яке запалення лежить в основi змiн у зiвi?

А* Гнiйно-некротичне

B Фiбринозне

C Геморагiчне

D Серозне

E Катаральне

63. При розтинi тiла померлого чоловiка 73-х рокiв, який довго хворiв на iшемiчну хворобу серця з серцевою недостатнiстю, знайдено: "мускатна"печiнка, бура iндурацiя легень, цiанотична iндурацiя нирок та селезiнки. Вкажiть, який з видiв порушення кровообiгу в хворого призвiв до таких наслiдкiв?

А* Хронiчне загальне венозне повнокров’я

B Артерiальна гiперемiя

C Гостре загальне венозне повнокров’я

D Гостре недокрiв’я

E Хронiчне недокрiв’я

64. Пiд час мiкроскопiчного дослiдження збiльшеного шийного лiмфатичного вузла визначається стертя його структури, лiмфоїднi фолiкули вiдсутнi, усi поля зору представленi клiтинами з округлими ядрами i вузьким обiдком базофiльної цитоплазми. З клiнiчних даних вiдомо, що збiльшенi i iншi групи лiмфовузлiв, а також селезiнка та печiнка. Про яке захворювання слiд думати?

А* Лiмфоїдний лейкоз

B Лiмфогранулематоз

C Лiмфосаркома

D Мiєлоїдний лейкоз

E Мiєломна хвороба

65. У хворого з верхнiм типом ожирiння тривало вiдзначалися артерiальна гiпертонiя, гiперглiкемiя, глюкозурiя. Смерть настала вiд крововиливу у головний мозок. Пiд час патоморфологiчного дослiдження виявленi базофiльна аденома гiпофiзу, гiперплазiя кори наднирникiв. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Хвороба Iценка-Кушiнга

B Цукровий дiабет

C Акромегалiя

D Гiпофiзарний нанiзм

E Адипозогенiтальна дистрофiя

66. Пiд час розтину трупа чоловiка зi злоякiсною пухлиною шлунка, що помер вiд ракової iнтоксикацiї, в задньо-нижнiх вiддiлах легень виявленi щiльнi сiро-червоного кольору неправильної форми осередки, якi виступають над поверхнею розрiзу. Мiкроскопiчно: у просвiтi, стiнках дрiбних бронхiв та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофiлiв. Про яке захворювання свiдчать змiни у легенях померлого?

А* Гостра гнiйна бронхопневмонiя

B Гострий бронхiт

C Крупозна пневмонiя

D Промiжна пневмонiя

E Гостра серозна бронхопневмонiя

67. У хворого на дизентерiю при колоноскопiї виявлено, що слизова оболонка товстої кишки гiперемована, набрякла, її поверхня вкрита сiро-зеленими плiвками. Назвiть морфологiчну форму дизентерiйного колiту:

А* Фiбринозний

B Катаральний

C Виразковий

D Гнiйний

E Некротичний

68. У померлого, що понад 20-ти рокiв працював на вугiльнiй шахтi, при розтинi тiла знайденi ущiльненi легенi сiро-чорного кольору зi значними дiлянками новоутвореної сполучної тканини та наявнiстю великої кiлькостi макрофагiв з пiгментом чорного кольору у цитоплазмi. Який з перелiчених дiагнозiв найбiльш вiрогiдний?

А* Антракоз

B Антракосилiкоз

C Силiкоантракоз

D Талькоз

E Сидероз

69. При розтинi трупа чоловiка 50-ти рокiв виявлено наступнi змiни: права легеня у всiх вiддiлах помiрно щiльна, на розрiзi тканина безповiтряна, дрiбнозерниста, сухувата. Вiсцеральна плевра з нашаруванням фiбрину сiро-коричневого кольору. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Крупозна пневмонiя

B Туберкульоз

C Бронхопневмонiя

D Iнтерстицiальна пневмонiя

E Пневмофiброз

70. На розтинi тiла жiнки 49-ти рокiв, що померла вiд хронiчної ниркової недостатностi, виявлено: нирки ущiльненi, зменшенi, строкатi, з дiлянками крововиливiв. Мiкроскопiчно: у ядрах епiтелiю канальцiв гематоксилiновi тiльця, потовщення базальних мембран капiлярiв клубочкiв, якi мають вигляд дротяних петель, подекуди в капiлярах - гiалiновi тромби та вогнища фiбриноїдного некрозу. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Системний червоний вовчак

B Ревматизм

C Артерiосклеротичний нефросклероз

D Амiлоїдоз

E Атеросклеротичний нефросклероз

71. У хворої пiд час профiлактичного обстеження на медiальнiй стiнцi лiвої пахвової западини виявлений збiльшений лiмфовузол метастатичного походження. Вкажiть найбiльш вiрогiдну локалiзацiю первинної пухлини:

А* Молочна залоза

B Пiднижньощелепна слинна залоза

C Легеня

D Шлунок

E Щитоподiбна залоза

72. При гiнекологiчному оглядi жiнки 30-ти рокiв на шийцi матки виявленi яскраво-червонi блискучi плями, якi при дотику легко кровоточать. На бiопсiї: шматочок шийки матки вкритий цилiндричним епiтелiєм iз сосочковими виростами, в товщинi тканини розростання залоз. Яка патологiя шийки матки виявлена?

А* Псевдоерозiя

B Справжня ерозiя

C Ендоцервiцит

D Залозиста гiперплазiя

E Лейкоплакiя

73. До патогiстологiчої лабораторiї доставлено червоподiбний вiдросток товщиною до 2,0 см. Серозна оболонка його тьмяна, потовщена, вкрита жовто-зеленими плiвковими нашаруваннями. Стiнка в’яла, сiро-червона. Просвiт вiдростка розширено, заповнено жовто-зеленими масами. При гiстологiчному дослiдженнi виявлено, що стiнка iнфiльтрована нейтрофiлами. Визначте захворювання апендикса:

А* Гострий флегмонозний апендицит

B Гострий гангренозний апендицит

C Гострий поверхневий апендицит

D Гострий простий апендицит

E Хронiчний апендицит

74. На секцiї в лiвiй легенi виявлено дiлянку щiльної тканини червоного кольору. Дiлянка має форму конуса, чiтко вiдмежована вiд здорової тканини, основою обернена до плеври. Тканина на розрiзi зерниста, темно-червона. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Геморагiчний iнфаркт

B Абсцес легенi

C Гангрена легенi

D Первинний туберкульозний афект

E Крупозна пневмонiя

75. У вагiтної жiнки на переднiй черевнiй стiнцi виявлено пухлиноподiбне утворення, яке виникло на мiсцi видаленої два роки тому пухлини. Утворення має щiльну консистенцiю i розмiри 2х1 см, з чiткими межами. При гiстологiчному дослiдженнi виявлено, що пухлина побудована з диференцiйованої сполучної тканини з переважанням колагенових волокон. Про яку пухлину слiд думати?

А* Десмоїд

B Лiпома

C Фiбросаркома

D Гiбернома

E Лейомiома

76. При гiстологiчному дослiдженнi бiоптата перегородки носа хворого, який страждає на утруднене носове дихання, в слизовiй оболонцi знайдено гранулематозне запалення з наявнiстю в гранульомах клiтин Микулiча i бактерiй Волковича-Фрiша. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Риносклерома

B Сифiлiс

C Туберкульоз

D Сап

E Лепра

77. У хворого 53-х рокiв, що тривало страждав на бронхоектатичну хворобу та кровохаркання, з’явилися набряки на обличчi i у дiлянцi попереку; у сечi - бiлок 33 мг/л. Смерть настала вiд легеневої кровотечi. Результати аутопсiї: нирки збiльшенi в об’ємi, ущiльненi, поверхня розрiзу має сальний вигляд. Гiстологiчно вiдзначено вiдкладення у клубочках i по ходу канальцiв гомогенних еозинофiльних мас, якi вибiрково забарвлюються конгорот i дають метахромазiю з метиловим фiолетовим. Який патологiчний процес мав мiсце в нирках у даному випадку?

А* Амiлоїдоз

B Гiалiноз

C Жирова дистрофiя

D Мукоїдне набухання

E Фiбриноїдне набухання

78. Чоловiк 38-ми рокiв загинув при спробi пiдйому вантажу. Розвинувся колаптоїдний стан. На аутопсiї виявлений розрив обширної аневризми грудного вiддiлу аорти. За життя страждав на вiсцеральний сифiлiс. Який патологiчний процес в даному випадку обумовив зменшення мiцностi стiнки аорти, її розширення i розрив?

А* Зникнення еластичних волокон

B Зникнення колагенових волокон

C Атрофiя м’язового шару

D Змiни iнтими за типом "шагреневої шкiри"

E Новоутворення судин

79. Чоловiк 44-х рокiв з iнфарктом мiокарда, помер вiд лiвошлуночкової недостатностi. На аутопсiї: набряк легень, дрiбнокраплиннi крововиливи у серозних та слизових оболонках. Мiкроскопiчно: дистрофiчнi та некробiотичнi змiни епiтелiю проксимальних канальцiв нирок, у печiнцi - центролобулярнi крововиливи та осередки некрозу. Який з видiв порушення кровообiгу найбiльш вiрогiдний?

А* Гостре загальне венозне повнокров’я

B Артерiальна гiперемiя

C Хронiчне загальне венозне повнокров’я

D Гостре недокрiв’я

E Хронiчне недокрiв’я

80. У збiльшеному шийному лiмфатичному вузлi дiвчинки 14-ти рокiв мiкроскопiчно було встановлено, що тканинна будова вузла порушена, лiмфоїднi фолiкули вiдсутнi, є дiлянки склерозу та вогнища некрозу, клiтинний склад вузла полiморфний, присутнi лiмфоцити, еозинофiли, атиповi клiтини великих розмiрiв з багаточасточковими ядрами (клiтини Березовського-Штернберга) та також одноядернi клiтини великих розмiрiв. Дiагностуйте захворювання:

А* Лiмфогранулематоз

B Гострий лiмфолейкоз

C Хронiчний лiмфолейкоз

D Лiмфома Беркiта

E Грибоподiбний мiкоз

81. В легенях пацiєнта, який протягом 9-ти рокiв працював шлiфувальником каменю, виявленi дрiбнi округлої форми щiльнi вузлики, що складаються зi сполучної тканини. На периферiї цих вузликiв розташованi макрофаги. Проявом якого захворювання є змiни в легенях?

А* Силiкоз

B Гостра пневмонiя

C Бронхоектатична хвороба

D Хронiчний бронхiт

E Бронхiальна астма

82. У чоловiка 46-ти рокiв на шкiрi визначалась темна пляма, яка вибухала та не спричиняла турбот. З часом пляма почала збiльшуватись, з’явився бiль, колiр став чорно-коричневим i почав пальпуватися вузлик. При гiстологiчному дослiдженнi видаленої тканини визначалися веретеноподiбнi i полiморфнi клiтини з численними мiтозами, цитоплазма яких вмiщувала пiгмент бурого кольору. Про яку пухлину йдеться?

А* Меланома

B Базалiома

C Гемангiома

D Невус

E -

83. У жiнки 20-ти рокiв пiд час медичного огляду при пальпацiї в молочнiй залозi виявлено щiльний iнкапсульований вузол дiаметром 1,0 см. Результат пiсляоперацiйного бiопсiйного дослiдження: розростання сполучної тканини навколо протокiв молочної залози та залозистi елементи рiзного дiаметру, що не утворюють часточок, без ознак клiтинного атипiзму. Яка вiдповiдь патологоанатома?

А* Фiброаденома

B Фiброма

C Метастаз раку

D Аденома

E Фiброзний рак

84. У хворого з кровотечею розвинулась гостра ниркова недостатнiсть, що спричинила смерть. На аутопсiї макроскопiчно: нирки збiльшенi з широким блiдо-рожевим кiрковим шаром, рiзко вiдмежованим вiд темно-червоних пiрамiд. Мiкроскопiчно: вiдсутнiсть ядер епiтелiю звивистих канальцiв, тубулорексiс, венозний застiй, ядра клiтин судинних клубочкiв та прямих канальцiв збереженi. Яка патологiя нирок розвинулась у хворого?

А* Некронефроз

B Iнфаркт

C Гломерулонефрит

D Пiєлонефрит

E Нефроз

85. При розтинi тiла померлого 49-ти рокiв, який хворiв на крупозну пневмонiю i помер вiд пневмококового сепсису, в лiвiй плевральнiй порожнинi мiстилось до 700 мл каламутної рiдини зеленувато-жовтого кольору з неприємним запахом. Листки плеври тьмянi, повнокровнi. Назвiть клiнiко-морфологiчну форму запалення в плевральнiй порожнинi:

А* Емпiєма

B Хронiчний абсцес

C Гострий абсцес

D Флегмона

E Фiбринозне запалення

86. Через двi доби пiсля пологiв у жiнки розвинулася клiнiка шоку з ДВЗ-синдромом, внаслiдок чого породiлля померла. На аутопсiї виявлений гнiйний ендомiометрит, регiональний гнiйний лiмфангiт i лiмфаденiт, гнiйний тромбофлебiт. У паренхiматозних органах - дистрофiчнi змiни i промiжне запалення. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний?

А* Сепсис

B Сифiлiс

C Туберкульоз статевих органiв

D Деструюючий мiхуровий занесок

E Мiхуровий занесок

87. У хворого з високим титром антинуклеарних антитiл смерть настала вiд наростаючої ниркової недостатностi. При патологоанатомiчному дослiдженнi виявлений мезангiопролiферативний гломерулонефрит, абактерiальний бородавчастий ендокардит; в селезiнцi - перiартерiальний цибулинний склероз, в шкiрi - продуктивно-пролiферативний васкулiт. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Системний червоний вiвчак

B Нефротичний синдром

C Ревматизм

D Дерматомiозит

E Вузликовий перiартерiїт

88. Хворий 70-ти рокiв помер вiд гострої коронарної недостатностi. За життя вiдзначалась припухлiсть, деформацiя i бiль колiнних суглобiв. При патоморфологiчному дослiдженнi деформованих суглобiв i синовiальних оболонок виявлено: гiперемiя оболонок з множинними периваскулярними запальними iнфiльтратами з лiмфоцитiв, плазмоцитiв, макрофагiв. Скупчення органiзованого фiбрину, який вкриває дiлянки синовiальної оболонки i визначається в суглобовiй рiдинi у виглядi рисових зерен. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Ревматоїдний артрит

B Вузликовий перiартерiїт

C Анкiлозуючий спондилоартрит

D Туберкульозний артрит

E Деформуючий артроз

89. На розтинi тiла померлої виявлено морфологiчнi змiни: стеноз лiвого атрiовентрикулярного отвору, недостатнiсть мiтрального клапана. Гiстологiчно в мiокардi - вогнищевий кардiосклероз, наявнiсть квiтучих гранульом Ашофф-Талалаєва. Який з перерахованих нижче дiагнозiв найбiльш iмовiрний?

А* Ревматизм

B Склеродермiя

C Дерматомiозит

D Вузликовий перiартерiїт

E Системний червоний вовчак

90. При мiкроскопiчному дослiдженнi шийного лiмфатичного вузла виявлено скупчення епiтелiоїдних клiтин, лiмфоцитiв i гiгантських клiтин Пирогова-Лангханса. В центрi - казеозний некроз. Вкажiть найбiльш iмовiрну патологiю:

А* Туберкульоз

B Риносклерома

C Саркоїдоз

D Сап

E Сифiлiс

91. Молодий чоловiк 19-ти рокiв страждав з раннього дитинства на бронхоектатичну хворобу, помер вiд ниркової недостатностi. На розтинi окрiм множинних бронхоектатичних каверн, заповнених гнiйним ексудатом, виявлено збiльшенi в розмiрах нирки щiльної консистенцiї, кiрковий шар потовщений, бiлого кольору, щiльний. Пiрамiди нирки анемiчнi, чiткi. Назвiть процес, який розвинувся в нирках:

А* Вторинний амiлоїдоз

B Гломерулонефрит

C Хронiчний пiєлонефрит

D Вроджений кiстоз нирок

E Вторинний нефросклероз

92. Дитина 3-х рокiв з множинними порушеннями розвитку кiсток лицевого вiддiлу черепа померла. Причина смертi - сепсис, який розвинувся на фонi бронхопневмонiї. В кровi вмiст iмуноглобулiнiв в межах фiзiологiчної норми. На розтинi встановлена вiдсутнiсть тимусу. Назвiть головну причину хвороби дитини:

А* Синдром недостатностi клiтинного iмунiтету

B Синдром комбiнованого iмунодефiциту

C Вторинний iмунодефiцитний синдром

D Гострий лiмфолейкоз

E Синдром хронiчної iнтоксикацiї

93. При ендоскопiчному дослiдженнi сечового мiхура проведена бiопсiя пухлини, що складається з тонких, розгалужених сосочкiв, вкритих декiлькома рядами клiтин перехiдного епiтелiю. Назвiть пухлину:

А* Папiлома

B Базалiома

C Перехiдноклiтинна карцинома

D Плоскоклiтинна карцинома

E Фiброаденома

94. Апендикс, надiсланий до патоморфологiчного вiддiлення пiсля апендектомiї, потовщений i збiльшений у розмiрах, серозна оболонка тьмяна, судини повнокровнi, з просвiту вiдростка на розрiзi видiляється рiдина жовто-зеленого кольору. При якiй формi апендициту виникають такi змiни?

А* Флегмонозний

B Простий катаральний

C Поверхневий катаральний

D Гангренозний

E Апостематозний

95. У товстiй кишцi пiд час колоноскопiї виявлено дефект слизової оболонки дiаметром 3,5 см з нерiвним горбистим дном, нерiвними краями, що пiдвищуються над дном на 1,7 см; межа цього пiдвищення нечiтка. Тканина дна i країв дефекту щiльна, бiлувата, шари стiнки кишки у цiй дiлянцi не розрiзняються. Встановiть макроскопiчну форму пухлини:

А* Виразка

B Вузол

C Iнфiльтрат

D Кiста

E Iнфiльтративно-виразкова форма

96. У хворого 40-ка рокiв при прогресуваннi стафiлококового гнiйного перiодонтиту виникло гнiйне запалення кiстково-мозкових просторiв альвеолярного вiдростка, а потiм тiла нижньої щелепи. Мiкроскопiчно кiстковi балки витонченi, вогнища некрозу, кiстковi секвестри, оточенi сполучнотканинною капсулою. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Хронiчний остеомiєлiт

B Гострий остеомiєлiт

C Пародонтома

D Хронiчний фiброзний перiостит

E Гнiйний перiостит

97. При розтинi тiла дитини, померлої вiд серцевої недостатностi, виявлено: розширення порожнин шлуночкiв серця. Мiкроскопiчно в стромi мiокарда повнокров’я, набряк, розповсюдженi iнфiльтрати з гiстiоцитiв, лiмфоцитiв, нейтрофiлiв, еозинофiлiв. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Дифузнопромiжний ексудативний мiокардит

B Осередковий промiжний ексудативний мiокардит

C Вузликовий продуктивний мiокардит

D Промiжний продуктивний мiокардит

E Альтернативний мiокардит

98. При розтинi тiла жiнки 50-ти рокiв, померлої вiд серцевої недостатностi, знайдено дифузне збiльшення щитоподiбної залози. Мiкроскопiчно: перетворення призматичного епiтелiю фолiкулiв у цилiндричний, пролiферацiя епiтелiю з утворенням сосочкiв, розрiдження колоїду та лiмфоплазмоцитарна iнфiльтрацiя строми; в серцi - гiпертрофiя лiвого шлуночка, серозний набряк та лiмфоїдна iнфiльтрацiя строми, в печiнцi - серозний набряк. Який з перелiчених дiагнозiв найбiльш iмовiрний?

А* Дифузний токсичний зоб

B Ендемiчний зоб

C Зоб Хашiмото

D Зоб Риделя

E Гострий тиреоїдит

99. У хворого iз швидко наростаючою внутрiшньомозковою гiпертензiєю дiагностована пухлина мозку. Пiд час операцiї видалена пухлина тiм’яно-скроневої частки, м’якої консистенцiї, на розрiзi строкатого вигляду. Гiстологiчно пухлина побудована з полiморфних гiперхромних клiтин з утворенням псевдорозеток та великої кiлькостi судин, дiлянками некрозiв i крововиливами. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Глiобластома

B Олiгодендроглiома

C Арахноїдендотелiома

D Астроцитома

E Менiнгiома

100. При ендоскопiї шлунка виявлена атрофiя слизової оболонки. Мiкроскопiчно в бiоптатi виявлена пухлина, побудована з ланцюжкiв атипових епiтелiальних клiтин, розташованих серед тяжiв грубоволокнистої сполучної тканини; строма значно переважає над паренхiмою. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Скирозний рак

B Солiдний рак

C Медулярний рак

D Дрiбноклiтинний рак

E Аденокарцинома

101. Пiд час розтину тiла померлої жiнки 54-х рокiв з дiагнозом "вузликовий перiартерiїт", мiкроскопiчно були виявленi такi змiн в артерiолах: мукоїдне i фiбриноїдне набухання, фiбриноїдний некроз стiнок, дифузна лiмфогiстiоцитарна iнфiльтрацiя, змiни ендотелiоцитiв. Назвiть вид запалення в артерiолах:

А* Гостре iмунне запалення

B Дифузне ексудативне запалення

C Фiбринозне запалення

D Дифтеритичне запалення

E Гостре не iмунне запалення

102. У хворого на слизовiй оболонцi ясен виразка овальної форми з припiднятими краями хрящоподiбної щiльностi. Дно виразки м’ясисто-червоного забарвлення з нашаруваннями сiрого кольору. При мiкроскопiчному дослiдженнi - пролiферацiя ендотелiю дрiбних судин, периваскулярна лiмфоплазмоцитарна iнфiльтрацiя. Про яке захворювання йдеться?

А* Сифiлiс

B Травматична виразка

C Виразка-рак

D Ерозивно-виразкова лейкоплакiя

E Виразково-некротичний гiнгiвiт

103. Тваринi, сенсибiлiзованiй туберкулiном, внутрiшньоочеревенно введений туберкулiн. Через 24 години при лапаротомiї виявлено венозну гiперемiю та набряк очеревини. У мазках-вiдбитках з очеревини велика кiлькiсть лiмфоцитiв та моноцитiв. Який патологiчний процес у тварини?

А* Алергiчне запалення

B Серозне запалення

C Гнiйне запалення

D Фiбринозне запалення

E Асептичне запалення

104. При розтинi тiла померлого виявлена гiперплазiя кiсткового мозку плоских i трубчастих кiсток (пiоїдний кiстковий мозок), спленомегалiя (6 кг), гепатомегалiя (5 кг), збiльшення всiх груп лiмфатичних вузлiв. Якому захворюванню вiдповiдають виявленi змiни?

А* Хронiчний мiєлолейкоз

B Хронiчний лiмфолейкоз

C Мiєломна хвороба

D Справжня полiцитемiя

E Лiмфогрануломатоз

105. У хворого 60-ти рокiв, що багато рокiв страждає на атеросклероз i перенiс ранiше iнфаркт мiокарда, розвинувся напад загрудинного болю. Хворий госпiталiзований через 3 днi; на фонi прогресуючої серцево-судинної недостатностi помер. Пiд час розтину тiла у дiлянцi задньої стiнки лiвого шлуночка i мiжшлуночкової перегородки виявлена дiлянка бiлого кольору близько 3 см у дiаметрi, волокниста, западаюча, з чiткою межею. Прозектор трактував цi змiни як:

А* Вогнищевий кардiосклероз

B Iшемiя мiокарда

C Iнфаркт мiокарда

D Мiокардит

E Дистрофiя мiокарда

106. У чоловiка 28-ми рокiв при гiстологiчному дослiдженнi шийного лiмфовузла виявлено: порушення малюнка внаслiдок розростання епiтелiоїдних, лiмфоїдних клiтин i макрофагiв з ядрами у виглядi пiдкови, в центрi деяких скупчень клiтин - безструктурнi дiлянки блiдо-рожевого кольору з уламками ядер. Для якого захворювання характернi такi змiни?

А* Туберкульоз

B Лiмфогрануломатоз

C Актиномiкоз

D Метастаз пухлини

E Сифiлiс

107. Пiд час гiстологiчного дослiдження легень хворого, що помер вiд серцевої недостатностi, виявленi вогнища запалення з заповненням альвеол рiдиною, забарвленою у блiдо-рожевий колiр, мiсцями з наявнiстю тонких рожевих ниток, що утворюють дрiбнопетлисту сiтку з невеликою кiлькiстю лiмфоцитiв. Який характер ексудату у легенях?

А* Серозно-фiбринозний

B Геморагiчний

C Серозний

D Гнiйний

E Фiбринозний

108. До хiрурга звернувся чоловiк 60-ти рокiв, що тривалий час хворiє на цукровий дiабет. Об’єктивно: тканини правої стопи чорного кольору, щiльнi, з чiткими краями. Який дiагноз поставив хiрург?

А* Суха гангрена

B Волога гангрена

C Газова гангрена

D Пролежень

E Трофiчна виразка

109. На гiстологiчне дослiдження надiслано видалений червоподiбний вiдросток. Розмiри його збiльшенi, серозна оболонка тьмяна, повнокровна, вкрита плiвками фiбрину, стiнки стовщенi, на розрiзi iз просвiту видiляється гнiй. При мiкроскопiчному дослiдженнi спостерiгається повнокров’я судин, набряк всiх шарiв i дифузна iнфiльтрацiя їх лейкоцитами. Назвiть форму гострого апендициту:

А* Флегмонозний

B Апостематозний

C Простий

D Поверховий

E Гангренозний

110. Хворий помер вiд прогресуючої серцевої недостатностi. На розтинi серце розширене у поперечнику, мляве, м’яз на розрiзi нерiвномiрного кровонаповнення, пiстрявий, при гiстологiчному дослiдженнi у мiокардi повнокров’я, у стромi лiмфогiстiоцитарнi iнфiльтрати, що розсувають кардiомiоцити. Виявленi морфологiчнi змiни свiдчать про:

А* Негнiйний промiжний мiокардит

B Венозне повнокрiв’я

C Жирову дистрофiї мiокарда

D Кардiосклероз

E Iнфаркт мiокарда

111. У 29-рiчної породiллi на 3-й день пiсля пологiв виник дифузний набряк правої грудної залози, болючiсть при пальпацiї, гiперемiя шкiри у вказанiй дiлянцi, пiдвищення температури тiла до 38oC. При гiстологiчному дослiдженнi тканини залози виявлено: в стромi - дифузний клiтинний iнфiльтрат, який складається з великої кiлькостi нейтрофiльних лейкоцитiв, iнтерстицiйний набряк, гiперемiя судин. Дiагностуйте захворювання:

А* Гострий флегмонозний мастит

B Гострий апостематозний мастит

C Гострий серозний мастит

D Хронiчний гнiйний мастит

E Хронiчний продуктивний мастит

112. У хворого з неврологiчними порушеннями дiагностована пухлина головного мозку. Пiд час операцiї видалена пухлина, що має вид щiльного вузла, пов’язаного з твердою мозковою оболонкою. Гiстологiчно пухлина побудована з ендотелiоподiбних клiтин, тiсно прилеглих одна до одної. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Менiнгеома

B Глiобластома

C Менiнгеальна саркома

D Астроцитома

E Нейробластома

113. На аутопсiї жiнки, що хворiла на хронiчну дизентерiю, при гiстологiчному дослiдженнi внутрiшнiх органiв у стромi та паренхiмi мiокарда, нирок, у слизовiй оболонцi шлунка, у сполучнiй тканинi легень виявленi аморфнi вiдкладання фiолетового кольору, що дають позитивну реакцiю за Коссом. Яке ускладнення розвинулось у хворої?

А* Метастатичне звапнiння

B Дистрофiчне звапнiння

C Метаболiчне звапнiння

D Амiлоїдоз

E Гiалiноз

114. Пiд час розтину тiла дитини, яка померла при ознаках асфiксiї, були виявленi в трахеї i головних бронхах сiруватого кольору плiвки, якi вiльно лежали у просвiтi дихальних шляхiв, нагадуючи їх злiпки. Вкажiть вид запалення:

А* Крупозне

B Дифтеритичне

C Катаральне

D Серозне

E Гнiйне

115. Хвора 45-ти рокiв звернулась iз скаргами на облисiння. При оглядi: шкiра голови плямистокоричневого кольору, малорухлива, тоненька, щiльна, вкрита роговими лусочками. При гiстологiчному дослiдженнi - гiперкератоз, в дермi склероз, периваскулярнi лiмфо-макрофагальнi iнфiльтрати, атрофiя потових та сальних залоз. У кровi виявленi LE-клiтини. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Системний червоний вовчак

B Вузликовий перiартерiїт

C Системна склеродермiя

D Ревматоїдний артрит

E Ревматизм

116. У хворого з клiнiчними симптомами гiпотиреозу, щитоподiбна залоза збiльшена удвiчi, при пальпацiї щiльна, з горбистою поверхнею. При гiстологiчному дослiдженнi - поряд з атрофiєю фолiкулiв залози вiдмiчається дифузна iнфiльтрацiя паренхiми лiмфоцитами, плазматичними клiтинами з утворенням фолiкулiв i посилене розростання сполучної тканини. Вкажiть найбiльш iмовiрний дiагноз:

А* Зоб Хашiмото

B Фiброзний зоб

C Ендемiчний зоб

D Спорадичний зоб

E Дифузний токсичний зоб

117. На розтинi тiла хворого 43-х рокiв, померлого вiд ревматизму, поверхня епiкарду ворсиста, покрита плiвками сiрого кольору, що легко вiддiляються. Пiсля їх вiддiлення визначається набрякла повнокровна поверхня епiкарду. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Фiбринозний перикардит

B Гнiйний перикардит

C Геморагiчний перикардит

D Пролiферативний перикардит