Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПАТАН тесты 14 05

.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
27.02.2020
Размер:
90.9 Кб
Скачать

E Катаральний перикардит

118. При гiстологiчному дослiдженнi вузла у видаленiй молочнiй залозi серед рясної строми виявленi рiзних розмiрiв i форми комплекси атипових полiморфних епiтелiальних клiтин з наявнiстю просвiтiв у центрi комплексiв. Клiтини з великими ядрами, збiльшеним числом ядерець i ядерцевих органiзаторiв, наявнiстю атипових мiтозiв. Який попереднiй дiагноз?

А* Аденокарцинома

B Фiброаденома молочної залози

C Солiдний рак

D Плоскоклiтинний незроговiлий рак

E Недиференцiйований полiморфно-клiтинний рак

119. У чоловiка 63-х рокiв, що багато рокiв страждав на атеросклероз i перенiс ранiше iнфаркт мiокарда, розвинувся напад загрудинного болю. Хворий госпiталiзований, через 3 днi, на фонi прогресуючої серцево-судинної недостатностi, помер. Пiд час розтину тiла у дiлянцi задньої стiнки лiвого шлуночка i мiжшлуночкової перегородки виявлена дiлянка бiлого кольору близько 3 см у дiаметрi, волокниста, западаюча, з чiткою межею. Прозектор трактував цi змiни як:

А* Вогнищевий кардiосклероз

B Iшемiя мiокарда

C Iнфаркт мiокарда

D Мiокардит

E Дистрофiя мiокарда

120. При аутопсiї тiла чоловiка середнiх рокiв, що тривало страждав на бронхоектатичну хворобу, виявлено, що обидва наднирника рiзко збiльшенi в об’ємi за рахунок кiркового шару. Наднирники щiльнi, блiдi, сального вигляду. Мiкроскопiчно по ходу ретикулярної строми, у стiнках судин - вiдкладання безструктурних, гомогенних, еозинофiльних мас i конгорот-позитивних мас. Який процес зумовив цi змiни?

А* Амiлоїдоз

B Мукоїдне набухання

C Фiбриноїдне набухання

D Лiпiдоз

E Гiалiноз

121. У товщi шкiри макроскопiчно знайдена i видалена щiльна пухлина, рухлива. При мiкроскопiї вона представлена хаотично розташованими пучками колагенових волокон з невеликою кiлькiстю веретеноподiбних клiтин. Яка пухлина видалена?

А* Щiльна фiброма

B Лейомiома

C Меланома

D Лiпома

E Гломус-ангiома

122. У хворого 20-ти рокiв видалена пухлина лобної частки правої пiвкулi головного мозку дiаметром 5 см, яка була нечiтко вiдмежована вiд довколишньої тканини. На розрiзi - однорiдного вигляду, гiстологiчно - складається iз зiркоподiбних клiтин, численнi вiдростки яких утворюють густi сплетiння. Яка пухлина була у хворого?

А* Астроцитома

B Олiгодендроглiома

C Ганглiоневрома

D Епендiмома

E Хорiоїдпапiлома

123. У хворих iз синдромом набутого iмунодефiциту (СНIД) рiзко знижується iмунологiчна реактивнiсть, що проявляється розвитком хронiчних запальних процесiв, iнфекцiйних захворювань, пухлинного росту. Клiтини якого типу ушкоджує ВIЛ-iнфекцiя, внаслiдок чого знижується iмунний захист?

А* Т4-хелпери

B Природнi кiлери (NK)

C Т-супресори

D Т8-ефектори

E В-лiмфоцити

124. У померлої дитини 3-х рокiв за життя мала мiсце менiнгiальна симптоматика, На розтинi в м’якiй мозковiй оболонцi макроскопiчно виявленi просоподiбнi вузлики, якi мiкроскопiчно представленi осередком казеозного некрозу з валами епiтелiоїдних, лiмфоїдних клiтин, мiж якими зустрiчаються великi клiтини з ядрами на периферiї у виглядi пiвмiсяця. Який найбiльш iмовiрний менiнгiт у дитини?

А* Туберкульозний

B Сифiлiтичний

C Бруцельозний

D Грипозний

E Менiнгококовий

125. Чоловiк 60-ти рокiв був госпiталiзований до стацiонару з дiагнозом отруєння грибами, де i помер на 12-й день з ознаками гострої печiнкової недостатностi. На секцiї - макроскопiчно: печiнка дрябла, в’яла, жовто-сiрого кольору, глинястого вигляду як на поверхнi, так i на розтинi; мiкроскопiчно: дiлянки некрозу з аутолiтичним розпадом i утворенням жиро-бiлкового детриту в центрi та вузькою смужкою гепатоцитiв у станi жирової дистрофiї на периферiї печiнкових часточок. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Токсична дистрофiя печiнки в стадiї жовтої дистрофiї

B Токсична дистрофiя печiнки в стадiї червоної дистрофiї

C Хронiчна токсична дистрофiя печiнки

D Хвороба Вiльсона-Коновалова

E Спадковий пiгментний гепатоз

126. У хворого 32-х рокiв у заочеревинному просторi виявлено пухлино-подiбне утворення розмiром 17х15 см з проростанням його в брижу, яке хiрург цiлком вилучити не змiг. Макроскопiчно: тканина утворення на розрiзi жовтувата, м’яка, з осередками некрозу i ослизнення. При мiкроскопiчному дослiдженнi виявлено: клiтини з вираженим полiморфiзмом ядер, з наявнiстю патологiчних мiтозiв, цитоплазма клiтин свiтла, дрiбновакуолiзована, при фарбуваннi суданом вакуолi дають позитивну реакцiю. Визначте пухлину:

А* Лiпосаркома

B Лiпома

C Фiбросаркома

D Фiброма

E Гiбернома

127. При пункцiйнiй бiопсiї печiнки хворого з клiнiкою печiнково-клiтинної недостатностi виявлена вакуольна, балонна дистрофiя гепатоцитiв, некроз окремих клiтин, тiльця Каунсильмена, iнфiльтрацiя портальної та часточкової строми переважно лiмфоцитами та макрофагами з незначною кiлькiстю полiморфноядерних лейкоцитiв. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Гострий вiрусний гепатит

B Хронiчний персистуючий гепатит

C Хронiчний активний гепатит

D Аутоiмунний гепатит

E Алкогольний гепатит

128. Пiд час розтину трупа шахтаря, що проробив у шахтi бiльше 10-ти рокiв, у легенi виявленi тяжi бiлуватої волокнистої тканини i вузлики 0,2-0,3 см у дiаметрi. При гiстологiчному дослiдженнi у вузликах невелика кiлькiсть коричневого пилу, концентричнi розростання сполучної тканини, бiдної на клiтини, з вираженим гiалiнозом. Про який пневмоконiоз слiд думати у даному випадку?

А* Силiкоз

B Талькоз

C Асбестоз

D Сидероз

E Берилiоз

129. У бiоптатi нирки 45-рiчного чоловiка, що має хронiчну хворобу нирок, виявлено: склероз, лiмфоплазмоцитарна iнфiльтрацiя стiнок мисок та чашок, дистрофiя та атрофiя канальцiв. Збереженi канальцi розширенi, розтягненi колоїдоподiбними масами, епiтелiй сплющений ("щитоподiбна"нирка). Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

А* Хронiчний пiєлонефрит

B Тубуло-iнтерстицiйний нефрит

C Гострий пiєлонефрит

D Гломерулонефрит

E Нефросклероз

130. При гiстологiчному дослiдженнi бiоптатiв, взятих з потовщених країв виразки шлунка, виявленi невеликi гнiздовi скупчення рiзко атипових гiперхромних невеликих епiтелiальних клiтин, якi розташованi серед дуже розвиненої строми. Визначте пухлину:

А* Скiррозний недиференцiйований рак

B Медулярний рак

C Аденокарцинома

D Недиференцiйована саркома

E Аденома

131. Хворому хiрург видалив порожнинне утворення печiнки дiаметром 2 см. Встановлено, що стiнка порожнини утворена щiльною волокнистою сполучною тканиною, вмiст являє собою каламутну, густу, жовтувато-зеленуватого кольору рiдину з неприємним запахом, яка мiкроскопiчно складається переважно з полiморфно-ядерних лейкоцитiв. Якому патологiчному процесу вiдповiдають такi морфологiчнi змiни?

А* Хронiчний абсцес

B Гострий абсцес

C Флегмона

D Емпiєма

E -

132. При травмi периферичних нервiв виникає м’язова атрофiя, кiстки стають порозними i ламкими, на шкiрi i слизових виникають виразки. Яка функцiя нервових системи уражується у даному випадку?

А* Трофiчна

B Рухова

C Чутлива

D Вегетативна

E Вища нервова дiяльнiсть

133. На розтинi тiла хворого, що помер вiд серцевої недостатностi, в iнтимi аорти i коронарних судин виявленi жовтого кольору плями i смуги, що вибухають над поверхнею iнтими сiрувато-жовтуватi бляшки, а також вогнищеве виразкування даних бляшок з наявнiстю крововиливiв, тромбозiв i вогнищ звапнування. Для якого захворювання характернi вказанi змiни судин?

А* Атеросклероз

B Гiпертонiчна хвороба

C Вузликовий перiартерiїт

D Сифiлiтичний мезаортит

E -

134. Жiнка 31-го року хворiє на ВIЛ-iнфекцiю на стадiї СНIД. На шкiрi нижнiх кiнцiвок, слизової оболонки пiднебiння з’явились рудувато-червонi плями, яскраво-червонi вузлики рiзних розмiрiв. Один з вузликiв взято на гiстологiчне дослiдження. Виявлено багато хаотично розташованих тонкостiнних судин, вистелених ендотелiєм; пучки веретеноподiбних клiтин з наявнiстю гемосидерину. Яка пухлина розвинулась у хворої?

А* Саркома Капошi

B Гемангiома

C Лiмфома Беркiта

D Лiмфангiома

E Фiбросаркома

135. У молодої жiнки в зв’язку з гострими болями в клубовiй дiлянцi, вилучена маткова труба з локальним розширенням її середньої третини, що заповнено кров’ю. При гiстологiчному дослiдженнi в отворi труби знайденi хорiальнi ворсини, великi поля еритроцитiв з домiшком лейкоцитiв. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Трубна вагiтнiсть

B Гострий гнiйний сальпiнгiт

C Крововилив в маткову трубу

D Геморагiчний сальпiнгiт

E Гнiйний сальпiнгiт

136. У чоловiка 62-х рокiв видалено нирку, у якiй при макроскопiчному дослiдженнi виявлено пухлину у виглядi вузла дiаметром до 8 см. Тканина пухлини на розрiзi строката, з множинними крововиливами, некрозами. Гiстологiчно: пухлина складається iз свiтлих клiтин, якi утворюють альвеолярнi i сосочковi структури, помiрно виражений iнвазивний рiст. У багатьох клiтинах пухлини визначаються патологiчнi мiтози, гiперхромнi ядра. Дiагностуйте виявлену пухлину нирки:

А* Свiтлоклiтинний рак

B Свiтлоклiтинна аденома

C Аденокарцинома

D Нефробластома

E Ацидофiльна аденома з малiгнiзацiєю

137. При пункцiйнiй бiопсiї в трансплантованiй нирцi виявлена дифузна iнфiльтрацiя строми лiмфоцитами, плазмоцитами, лiмфобластами, плазмобластами, а також некротичний артерiїт. Який патологiчний процес розвинувся у трансплантатi?

А* Iмунне вiдторгнення

B Гломерулонефрит

C Iшемiчне пошкодження нирки

D Тубулонекроз

E Пiєлонефрит

138. У жiнки з важкою iнтоксикацiєю, зумовленою сепсисом, який i послужив безпосередньою причиною смертi, на розтинi виявлене "тигрове серце". Мiкроскопiчно в цитоплазмi кардiомiоцитiв виявленi лiпiди. Який морфогенетичний механiзм розвитку переважно лежить в основi даної дистрофiї?

А* Декомпозицiя

B Iнфiльтрацiя

C Трансформацiя

D Спотворений синтез

E -

139. При розтинi трупа чоловiка 47-ми рокiв, померлого раптово, в iнтимi черевного вiддiлу аорти знайденi осередки жовтого кольору у виглядi плям та смуг, що не вибухають над поверхнею iнтими. При фарбуваннi суданом III спостерiгається жовтогаряче забарвлення. Для якої стадiї атеросклерозу характернi такi змiни?

А* Лiпоїдозу

B Лiпосклерозу

C Атероматозу

D Атерокальцинозу

E Стадiя утворення атероматозної виразки

140. У 30-рiчного померлого наркомана, який страждав на ВIЛ-iнфекцiю, при патоморфологiчному дослiдженнi виявлено, що обидвi легенi ущiльненi, темно-бордово-сiрi, мало повiтрянi, мiжальвеолярнi перетинки густо iнфiльтрованi лiмфоцитами, частина альвеолоцитiв трансформованi у великi клiтини з центрально розташованим круглим ядром зi свiтлим обiдцем, якi нагадують "совине око". Яка опортунiстична iнфекцiя викликала пневмонiю у даного хворого?

А* Цитомегаловiрус

B Пневмоциста карiнiї

C Атипова мiкобактерiя

D Герпес-вiрус

E Токсоплазма

141. При зовнiшньому дослiдженнi трупа чоловiка 69-ти рокiв, який помер 4 години тому, патологоанатом вiдмiтив, що м’язи померлого мають дуже щiльну консистенцiю, суглоби згинаються та розгинаються важко. Як називається ця патологоанатомiчна ознака смертi?

А* Трупне заклякання

B Трупне висихання

C Трупне охолодження

D Трупне розкладання

E Трупнi гiпостази

142. При гастробiопсiї у хворого встановлена метаплазiя поверхневого епiтелiю слизової оболонки, який замiсть цилiндричного набув вигляду кишкового. Разом з тим спостерiгається склероз на мiсцi залоз слизової оболонки та лiмфогiстiоцитарна iнфiльтрацiя. Про яке захворювання шлунка можна думати?

А* Хронiчний атрофiчний гастрит

B Корозивний гастрит

C Хронiчний гастрит з ураженням залоз без атрофiї

D Ерозивний гастрит

E Поверхневий хронiчний гастрит

143. При дослiдженнi тимуса дитини 5-ти рокiв, що померла вiд гострої деструктивної стафiлококової пневмонiї, виявлено зменшення маси залози до 3,0 г. При гiстологiчному дослiдженнi в тимусi знайдено: зменшення часточок залози, значне зменшення кiлькостi лiмфоцитiв, з колапсом строми часточок, iнверсiя шарiв, кистоподiбне збiльшення тiлець Гассаля. Який з перелiчених дiагнозiв найбiльш iмовiрний?

А* Акцидентальна iнволюцiя тимусу

B Гiпоплазiя тимусу

C Тимомегалiя

D Дисплазiя тимусу

E Агенезiя тимусу

144. Чоловiк 35-ти рокiв помер у приймальному вiддiленнi лiкарнi, куди був доставлений у шоковому станi. На розтинi тiла виявлено аневризму дуги аорти з її розривом та масивною кровотечею. Мiкроскопiчно: в медiї аорти скупчення лiмфоцитiв та плазмоцитiв, поодинокi гiгантськi клiтини Пирогова-Лангханса, фiбробласти. Спостерiгаються також дрiбнi вогнища некрозу та руйнування еластичних структур стiнки аорти. Яке захворювання зумовило такi змiни?

А* Сифiлiс

B Висипний тиф

C Атеросклероз

D Туберкульоз

E -

145. У дитини 5-ти рокiв розвинулось гостре респiраторне захворювання, яке супроводжувалось кашлем, видiленням значної кiлькостi слизу iз носа. Який тип запалення у хворої дитини?

А* Катаральне

B Фiбриноїдне

C Геморагiчне

D Гнiйне

E Гнилiсне

146. У бiоптатi щитоподiбної залози виявлено атрофiю паренхiматозних елементiв, дифузну iнфiльтрацiю тканини залози лiмфоцитами та плазматичними клiтинами з утворенням в нiй лiмфоїдних фолiкулiв. Для якого захворювання є характерними наведенi ознаки?

А* Тиреоїдит Хасiмото

B Тиреоїдит Рiделя

C Ендемiчний зоб

D Хвороба Базедова

E Аденома щитоподiбної залози

147. При розтинi тiла померлого у iнфекцiйному вiддiленнi виявлено: фiбринозно-гнiйний перитонiт; в слизовiй оболонцi клубової кишки багаточисленi виразковi дефекти овальної форми до 3-5 см, якi розташованi вздовж кишки i повторюють форму пейєрової бляшки, краї виразок рiвнi, заокругленi, дно чисте, представлене м’язовою або серозною оболонкою. В днi двох виразок знайденi отвори до 0,3 см в дiаметрi. Для якого захворювання найбiльш характернi цi змiни?

А* Черевний тиф

B Дизентерiя

C Неспецифiчний виразковий колiт

D Хвороба Крона

E Паратиф

148. Пiд час ректороманоскопiї хворого зi скаргами на дiарею виявлено, що слизова оболонка прямої i сигмоподiбної кишок рiзко гiперемована, набрякла, вкрита великою кiлькiстю слизу, а у деяких дiлянках вкрита плiвчастими накладаннями зеленуватого кольору. Про яке захворювання можна думати?

А* Дизентерiя

B Сальмонельоз

C Холера

D Черевний тиф

E Амебiаз

149. При гiстологiчному дослiдженнi органiв i тканин померлої вiд ниркової недостатностi молодої жiнки, у якої прижиттєво виявлявся високий титр антинуклеарних антитiл, виявленi поширенi фiбриноїднi змiни в стiнках судин. Вiдмiчається ядерна патологiя з вакуолiзацiєю ядер, карiорексисом, утворенням гематоксилiнових тiлець. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Системний червоний вовчак

B Атеросклероз

C Вузликовий перiартерiїт

D Гiпертонiчна хвороба

E Облiтеруючий ендартерiїт

150. На розтинi в серцi виявлено наступнi змiни: великий осередок некрозу бiлого кольору з червоною облямiвкою, який захоплює всю товщу серцевого м’яза. На зовнiшнiй оболонцi серця - ознаки фiбринозного перикардиту. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Трансмуральний iнфаркт мiокарда

B Субендокардiальний iнфаркт мiокарда

C Субепiкардiальний iнфаркт мiокарда

D Iнтрамуральний iнфаркт мiокарда

E Мiокардит

151. Чоловiк 40-ка рокiв перебував у пульмонологiчному вiддiленнi з приводу рецидивуючої правосторонньої пневмонiї. Помер вiд легенево-серцевої недостатностi. На розтинi в правiй легенi визначається дiлянка круглої форми 3х4 см. Вона являє собою порожнину з нерiвними шорсткими краями, заповнену каламутною вершкоподiбною жовто-зеленою рiдиною. Мiкроскопiчно: стiнка порожнини утворена тканиною легенi з дифузною iнфiльтрацiєю лейкоцитами. Визначте патологiчний процес у легенi:

А* Гострий абсцес

B Хронiчний абсцес

C Емпiєма

D Гангрена

E Iнфаркт

152. Пiд час розтину тiла жiнки 52-х рокiв, яка тривалий час хворiла на жовчно-кам’яну хворобу, було знайдено: макроскопiчно - печiнка помiрно збiльшена, деформована, поверхня органу горбиста, тканина щiльна, на розрiзi тканина коричнева з зеленим вiдтiнком, складається з множинних вузликiв дiаметром 8-10 мм. Мiкроскопiчно - гепатоцелюлярнi вузлики оточенi прошарками сполучної тканини, яка мiстить збiльшену кiлькiсть дрiбних жовчних протокiв з холестазом. Дiагностуйте захворювання печiнки:

А* Бiлiарний цироз печiнки

B Холелiтiаз

C Токсична дистрофiя печiнки

D Портальний цироз печiнки

E Постнекротичний цироз печiнки

153. На розтинi у дитини знайдена некротична ангiна, флегмона шиї, гнiйний отит, гнiйний менiнгiт. Цi змiни найбiльш характернi для:

А* Септичної скарлатини

B Менiнгококової iнфекцiї

C Токсичної скарлатини

D Дифтерiї зiву

E Отогенного сепсису

154. При розтинi померлого, який хворiв на туберкульоз, у верхнiй частцi правої легенi знайдено порожнину розмiрами 3х2 см, яка сполучається з бронхом. Стiнка порожнини щiльна, має три шари: внутрiшнiй - пiогенний, середнiй - шар туберкульозної грануляцiйної тканини, зовнiшнiй - сполучнотканинний. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

А* Фiброзно-кавернозний туберкульоз

B Фiброзно-осередковий туберкульоз

C Туберкульома

D Гострий осередковий туберкульоз

E Гострий кавернозний тубеокульоз

155. При гiстологiчному дослiдженнi щитоподiбної залози визначається значна iнфiльтрацiя лiмфоцитами з утворенням лiмфоїдних фолiкулiв, руйнування паренхiматозних елементiв, розростання волокон сполучної тканини. Для якого захворювання характерна така картина?

А* Зоб Хашимото

B Колоїдний зоб

C Ендемiчний зоб

D Дифузний токсичний зоб

E Паренхiматозний зоб

156. У чоловiка 58-ми рокiв, померлого при наростаючих явищах хронiчної серцевої недостатностi, дiагностовано ревматичний гранульоматозний мiокардит. Мiкроскопiчно в мiокардi спостерiгаються гранульоми, що складаються з макрофагiв з гiперхромними ядрами та свiтлою цитоплазмою, в центрi - осередок некрозу. Який характер має некроз в серединi гранульоми?

А* Фiбриноїдний

B Ценкеровський

C Казеозний

D Колiквацiйний

E Жировий

157. На розтинi тiла хлопчика 8-ми рокiв, що хворiв на дифтерiю зiва та мигдаликiв i помер на другий тиждень вiд початку захворювання, виявлено змiни в мiокардi у виглядi дрiбновогнищевих некрозiв мiокардиоцитiв, набряку строми з незначною лiмфоцитарною iнфiльтрацiєю. Дiагностуйте вид мiокардиту:

А* Альтеративний

B Септичний

C Гранулематозний

D Iнтерстицiйний

E Вогнищевий промiжний ексудативний

158. На розтинi тiла чоловiка похилого вiку, який протягом останнiх 2-х тижнiв страждав на гострий розлад кишкiвника, виявленi змiни у прямiй та сигмоподiбнiй кишках: на поверхнi слизової оболонки спостерiгається коричнево-зелена плiвка. Стiнка кишки потовщена, порожнина рiзко звужена. Мiкроскопiчно виявляється проникаючий на рiзну глибину некроз слизової оболонки, некротичнi маси пронизанi нитками фiбрину, з лейкоцитарною iнфiльтрацiєю. Який з перерахованих дiагнозiв найбiльш iмовiрний?

А* Фiбринозний колiт

B Катаральний колiт

C Виразковий колiт

D Фолiкулярний колiт

E -

159. У жiнки на шкiрi шиї спостерiгається новоутворення на нiжцi, кулястої форми, зморшкувате. У бiоптатi з нього виявлена надмiрна пролiферацiя покривного епiтелiю та строми шкiри у виглядi сосочкiв, збережена полярнiсть клiтин, їх комплекснiсть та базальна мембрана, характерний тканинний атипiзм. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Папiлома

B Рак

C Фiброма

D Невус

E Саркома

160. У хворого 75-ти рокiв, який довгий час страждав на атеросклероз церебральних судин, на аутопсiї виявленi: тромбоз правої середньої мозкової артерiї, великий осередок неправильної форми сiрого кашо-подiбного розм’якшення мозкової тканини. Який патологiчний процес розвинувся в спинному мозку?

А* Iшемiчний iнфаркт

B Геморагiчний iнфаркт

C Коагуляцiйний некроз

D Гума мозку

E -

161. При розтинi тiла жiнки, померлої вiд хронiчної ниркової недостатностi, в слизовiй оболонцi товстої кишки виявленi сiро-жовтi плiвки, що щiльно з’єднанi з пiдлеглим шаром, при вiдокремленнi яких утворюються виразки. Мiкроскопiчно: глибока дiлянка некрозу пронизана нитками фiбрину. Визначте вид запалення:

А* Дифтеритичне

B Крупозне

C Катаральне

D Гнильне

E Гнiйне

162. На розтинi померлого було виявлено наявнiсть кровi в тонкiй та товстiй кишках (1,5-2 л). В нижнiх вiдрiзках клубової кишки стiнка мала "бруднi"виразки на мiсцi групових лiмфатичних фолiкулiв. Решта пейєрових бляшок була зеленуватого кольору з демаркацiйним запаленням навколо. Було дiагностовано черевний тиф. Для якого перiоду черевного тифу найбiльш характернi описанi морфологiчнi змiни кишки й ускладнення?

А* Утворення виразок

B Загоювання виразок

C Чистих виразок

D Некроз

E Мозкоподiбного набухання

163. Хворий 47-ми рокiв впродовж останнiх 3-х рокiв хворiє на туберкульоз легень, скаржиться на задишку, важкiсть в областi правого боку грудної стiнки, температуру тiла 37, 7oC . Виявлено правобiчний ексудативний плеврит. Який тип клiтин передбачається у плевральному пунктатi?

А* Лiмфоцити

B Нейтрофiли

C Еритроцити

D Атиповi клiтини

E Еозинофiли

164. Чоловiк 38-ми рокiв раптово помер. На розтинi: у заднiй стiнцi лiвого шлуночка серця виявлено iнфаркт мiокарда. Якi найбiльш iмовiрнi змiни у будовi мiокардiоцитiв можна побачити у вогнищi iнфаркту мiкроскопiчно?

А* Карiолiзис

B Жирова дистрофiя

C Вуглеводна дистрофiя

D Звапнування

E Бiлкова дистрофiя

165. Пiсля перенесеного геморагiчного iнсульту у хворого розвинулася кiста головного мозку. Через 2 роки помер вiд пiслягрипозної пневмонiї. На секцiї трупа виявлено в мозку кiсту iз стiнками бiло-iржавого вiдтiнку, реакцiя Перлса позитивна. Який з процесiв найбiльш iмовiрний у стiнцi кiсти?

А* Мiсцевий гемосидероз

B Загальний гемосидероз

C Мiсцевий гемомеланоз

D Iнфiльтрацiя бiлiрубiну

E Первинний гемохроматоз

166. При розтинi тiла померлого чоловiка 73-х рокiв, який довго страждав на iшемiчну хворобу серця з серцевою недостатнiстю, знайдено: ”мускатна” печiнка, бура iндурацiя легень, цiанотична iндурацiя нирок та селезiнки. Який з видiв порушення кровообiгу найбiльш iмовiрний?

А* Хронiчне загальне венозне повнокрiв’я

B Артерiальна гiперемiя

C Гостре загальне венозне повнокрiв’я

D Гостре малокрiв’я

E Хронiчне малокрiв’я

167. Пiд час аутопсiї тiла хворого, котрий помер вiд тяжкого ексикозу, на ґрунтi профузної дiареї, виявленi такi змiни: слизова оболонка прямої та сигмоподiбної кишок на всьому протязi вкрита сiро-бiлими плiвчастими нашаруваннями, що мiцно з’єднанi з пiдлеглими тканинами, мiж плiвками розташованi множиннi великi й поверхневi виразки, вкритi згортками кровi. Мiкроскопiчно дiагностовано фiбринозно-виразковий колiт. Яке захворювання проявляється такими змiнами?

А* Дизентерiя

B Колi-iнфекцiя

C Стафiлококова iнфекцiя

D Iєрсiнiоз

E Сальмонельози

168. Пiд час розтину тiла жiнки 28-ми рокiв, яка померла вiд геморагiчного шоку, виявлено: гемоперитонеум, права маткова труба збiльшена у розмiрах, багряна, з наскрiзним дефектом стiнки, її дилятований просвiт виповнений темно-червоними згортками кровi. Гiстологiчно у слизовiй оболонцi труби та серед м’язових клiтин визначаються пласти великих свiтлих децидуальних клiтин, у м’язовiй оболонцi та серед згорткiв кровi у просвiтi труби - ворсинки хорiона. Дiагностуйте патологiю вагiтностi:

А* Порушена трубна вагiтнiсть

B Порушена маткова вагiтнiсть

C Деструюючий мiхурцевий занесок

D Черевна вагiтнiсть

E Iнтерлiгаментарна вагiтнiсть

169. У чоловiка 64-х рокiв, який тривалий час курив i вживав мiцнi спиртнi напої, на боковiй поверхнi язика виявили подiбний на виразку утвiр iз бiлої, помiрно щiльної тканини розмiрами 5х3 см. При гiстологiчному дослiдженнi бiоптату виявили, що утвiр побудований iз клiтини, якi формують солiднi структури i тяжi, що нагадують за будовою багатошаровий плоский епiтелiй, в якому клiтини з вираженим полiморфiзмом, з великими атиповими ядрами з патологiчними мiтозами. Дiагностуйте виявлене у чоловiка захворювання:

А* Плоскоклiтинний незроговiлий рак

B Плоскоклiтинний зроговiлий рак

C Еритроплакiя

D Рак на мiсцi

E Лейкоплакiя

170. На розтинi тiла померлого вiд ниркової недостатностi, який протягом останнiх 5-ти рокiв хворiв на бронхоектатичну хворобу, виявленi збiльшенi в розмiрах нирки щiльної консистенцiї з потовщеним кiрковим шаром бiлого кольору та сальним блиском. Про яке захворювання нирок можна думати?

А* Вторинний амiлоїдоз

B Гломерулонефрит

C Хронiчний пiєлонефрит

D Некротичний нефроз

E   -

171. У хворого в обох щелепах рентгенологiчно виявлено численнi дефекти у виглядi гладкостiнних округлих отворiв. При гiстологiчному дослiдженнi - явища остеолiзису i остеопорозу при явищах слабкого кiсткоутворення. В сечi хворого знайдено бiлок Бенс-Джонса. Назвiть захворювання:

А* Мiєломна хвороба

B Хронiчний мiєлолейкоз

C Хронiчний еритромiєлоз

D Гострий мiєлолейкоз

E Гострий недиференцiйований лейкоз

172. При гiстологiчному дослiдженнi бiоптату, отриманого iз нижньої третини стравоходу 57-рiчного чоловiка iз симптомами тривалого рефлюксу шлункового вмiсту, виявлено наступнi змiни: у слизовiй оболонцi на мiсцi багатошарового плоского епiтелiю визначається одношаровий залозистий призматичний епiтелiй, з ознаками продукцiї cлизу. Вкажiть патологiчний процес, який виник у слизовiй оболонцi:

А* Метаплазiя

B Гiперплазiя

C Гiпертрофiя

D Органiзацiя

E Регенерацiя

173. У мертвонародженої дитини шкiра потовщена, нагадує панцир черепахи, вушнi раковини недорозвиненi. Гiстологiчно в шкiрi: надмiрне зроговiння, атрофiя зернистого шару епiдермiсу, вiдсутнi запальнi змiни. Яке захворювання найбiльш вiрогiдно?

А* Iхтiоз

B Лейкоплакiя

C Ксеродермiя

D Еритроплакiя

E Дерматомiозит

27