Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародне новий док.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
408.08 Кб
Скачать

50. Правовий режим міжнародних каналів та проток.

Протока - це природний морський прохід, що з'єднує райони одного моря або моря й океани між собою. Конвенція ООН з морського права 1982 р. встановила такі види проток, які використовуються для міжнародного судноплавства:

- протоки між одною частиною відкритого моря або економічної зони, де будь-які судна користуються правом безперешкодного транзитного проходу з метою безперервного і швидкого проходу або прольоту через протоку;

- протоки між островом і континентальною частиною прибережної держави, у яких застосовується право мирного проходу для транзиту і заходу в територіальні і внутрішні води;

- протоки між одним районом відкритого моря і територіальним морем держави, у яких також застосовується право мирного проходу;

- протоки, правовий режим яких регулюється спеціальними міжнародними угодами (Чорноморські протоки, Балтійські протоки і т.д.).

За правовим режимом навігації виділяються наступні види міжнародних проток:

1) протоки, в яких встановлюється режим мирного проходу;

2) протоки, в яких встановлюється транзитний прохід.

Протоки, в яких встановлюється режим мирного проходу, поділяються на два різновиди:

а) протоки, утворені континентальною частиною держави і островом, що належить тій же державі ;

б) протоки, провідні з відкритого моря в територіальні води неприбрежних до цих проток держав.

Протоки, в яких встановлюється транзитний прохід, також діляться на два різновиди:

а) протоки, що перекриваються територіальними водами прибережних держав;

б) протоки, що мають смугу вод відкритого моря .

Відповідно до Конвенції ООН з морського права під транзитним проходом розуміється здійснення свободи судноплавства в цілях безперервного і швидкого транзиту (ст. 38).

Здійснюючи транзитний прохід, судна і військові кораблі зобов'язані утримуватися від будь-якої загрози сили або її застосування, дотримуватися загальноприйнятих правил морського судноплавства.

Держави, які межують з протокою, мають широкі права з регулювання транзитного та мирного проходу: вони можуть встановлювати морські коридори і наказувати схеми поділу руху для судноплавства, приймати закони і правила, які стосуються безпеки руху, запобігання забрудненню вод протоки та ін. Такі закони і правила не повинні носити дискримінаційний характер.

Міжнародні канали - це штучні спорудження, які з'єднують моря й океани, розташовані на шляхах інтенсивного морського судноплавства і використовуються всіма державами відповідно до міжнародного права і національних законодавств.

Принципами правового режиму міжнародних каналів визначають:

  • повагу суверенних прав власника каналу і невтручання в його внутрішні справи;

  • свободу судноплавства каналом для суден усіх держав без якої б не було дискримінації;

  • обов'язку користувачів дотримувати норм міжнародного права і національного законодавства держави-власника каналу.

Режим судноплавства більшістю каналами характеризується тим, що канали в мирний час відкриті для всіх невоєнних суден і військових кораблів усіх держав; адміністрації каналу попередньо повідомляється назва і приналежність судна; установлюються правила походження каналу. У більшості каналів обмежується проходження суден визначених розмірів і тоннажу, передбачена сплата зборів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]