Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
40.95 Кб
Скачать

Білет 1

1А. Малярія, триденна, середнього ступеня тяжкості;

. Загальноклінічні дослідження (аналіз крові клінічний, біохімічний, клінічний аналіз сечі). Паразитоскопія (у період гарячки): товстої краплі та мазка крові. Серологічне дослідження: РНІФ, РІФ, РНГА.;

- знаходження малярійних плазмодіїв у периферичній крові (мазок, товста крапля);- позитивні серологічні реакції (ІФА, РФА, РНГА та ін.)- визначення виду малярії, форми, тяжкості хвороби, ускладнень захворювання

. Rp.: Tab. Chinini hydrochloridi 0,5 N. 10

D.S. Приймати по 1 таблетці 3 р/д протягом 7 днів.

Rp.: Chingamini (Delagili) 0,25 N. 20

D.S. У день приступу 1 г на прийом, через 6-8 годин – 0,5; на 2-у і 3-ю добу – по 0,5 г на прийом після їди.

Rp.: Sol. Fansidari 2,5 ml

D.t.d. N. 3S. в/м 1 р/д по 2,5 мл протягом 3 днів.

Rp.: Tab. Lariami 0,25 N. 4

D.S. Приймати всередину по 1 г одноразово.

Rp.: Sol. Glucosae 5 % 400 ml

D.t.d. N. 5

S. Внутрішньовенно краплинно 400 мл 1раз на день.

Rp.: Sol. Furosemidi 1 % 2 ml

D.t.d. N. 10 in amp.

S. Внутрішньом’язово по 2 мл.

2.Клінічна картина Бруцельозу – Інкуб. Пер. в сер. становить 1-4 тжн., але при формування латентного носійства 2-3 міс.

Гострий розвивається швидко, у літніх осіб початок може бути поступовим (відзначають продромальний явища - загального нездужання, безсоння, розбитість, артралгій і миалгий з поступовим наростанням інтоксикації впродовж декількох днів). Гарячковий період кілька днів, іноді затягуючись до 3 тижнів або місяця.

Хворі відзначають розлади сну, апетиту, головні болі, емоційну лабільність. На піку температурної кривої відзначається гіперемія і набряклість обличчя та шиї на тлі загального побледнения. Виявляється помірна полілімфоаденопатія –шийний і пахвові. При гострій формі фіброзіти і целюліти –по ходу сухожиль і м'язів розміром з горошину.

Підгостра форма – висипання, дерматит, судинними реакціями і т.п.). Розвиваються реактивні поліартрити, бурсити та тендовагініти. Для чоловіків - ураження яєчок і їх придатків, у жінок - порушення менструацій, ендометрити, при вагітності - передчасного переривання.

Хронічний протікає хвилеподібно, з проявом симптоматики поліорганних поразок. Лихоманка та інтоксикація виражені помірно, температура субфебрильних значень. Проміжки між загостреннями 1-2 місяці. Симптоматика залежить від переважно ураження той чи інший функціональної системи і вираженості алергічного компоненту.

Резидуальний бруцельоз – відстрочені наслідки інфекції – пов'язаний з формуванням патологічної реактивності, можливі– субфебрильна температура тіла, психологічні девіації, патології суглобів, сполучнотканинних утворень.

3. Лікування хвороби Брилла-  Хворі з підозрою на висипний тиф підлягають госпіталізації і лікуванню в інфекційному стаціонарі. Призначають антибіотики (тетрациклін, метациклін, доксициклін, вібраміцин, менш ефективні левоміцетин, еритроміцин), дезінтоксикаційні, при збудженні – заспокійливі засоби (аміназин, фенобарбітал, натрію оксибутират, седуксен), при розладах кровообігу – кордіамін, кофеїн-бензоат натрію, сульфокамфокаїн, серцеві глікозиди, при явищах менінгізму – дегідратацію (лазикс, маніт), вітаміни. При тяжкому і дуже тяжкому перебігу застосовують глюкокортикостероїди, антикоагулянти гепаринової чи дикумаринової дії. Хворого виписують із стаціонару за умови повного клінічного одужання, але не раніше як на 12-й день нормальної температури.

Білет 2

Соседние файлы в предмете Инфекционные болезни