Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТЕсты / IKh5-Tema_37_ukr.qst

.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
102.4 Кб
Скачать

?

Хвора Л. 34 р. звернулася до лікаря зі скаргами на сильний головний біль,підвищення температури тіла 39 С, м'язові і суглобові болі, поганий апетит, запаморочення, на 4 добу хвора відмічає появу рясної висипки по всьому тілу,що зливається. При огляді:збільшені лімфовузли,м'які чутливі при пальпації,наявні тахікардія, зниження АТ. Ваш діагноз?

- Герпетична інфекція

- Інфекційний мононуклеоз

- Краснуха

+ Гострий набутий токсоплазмоз

- Оперізуючий лишай

?

Хвора Л. 34 р. звернулася до лікаря зі скаргами на сильний головний біль,підвищення температури тіла 39 С, м'язові і суглобові болі, поганий апетит, запаморочення, на 4 добу хвора відмічає появу рясної висипки по всьому тілу,що зливається. При огляді: збільшені лімфовузли,м'які чутливі при пальпації,наявні тахікардія, зниження АТ.

Які методи лабораторної діагностики використовуються з метою підтвердження діагноза хвороби?

- Реакція нейтралізації (біологічна проба)

- Вірусологічні

- Бактеріоскопічний

+ Виявлення специфічних антитіл у реакціях ІФА, РІА, ELISA

- Внутрішньошкірна проба

?

Хвора Л. 34 р. звернулася до лікаря зі скаргами на сильний головний біль,підвищення температури тіла 39 С, м'язові і суглобові болі, поганий апетит, запаморочення, на 4 добу хвора відмічає появу рясної висипки по всьому тілу,що зливається. При огляді: збільшені лімфовузли,м'які чутливі при пальпації,наявні тахікардія, зниження АТ.

Які ускладнення можуть виникнути при гострому набутому токсоплазмозі у даної хворої?

- Енцефаліт

- Менінгоенцефаліт

- Увеїт

+ Все перераховане

- Іридоцикліт

?

До лікаря-інфекціоніста звернулась вагітна жінка 25 років, що має вдома кота , які рекомендації щодо профілактики токсоплазмозу має дати лікар , якщо у неї серонегативні результати?

- Не заводити вдома нових котів

- Не вживати у їжу недоварене або недожарене м’ясо, печінку, сирі яйця

- Не пробувати сирий м’ясний фарш

+ Все перераховане вірно

- Не вживати немиті овочі, фрукти, ягоди, зелень

?

До інфекційного стаціонару була направлена вагітна жінка 23 років у терміні гестаціїї 30 тижнів з діагнозом гострий токсоплазмоз. Яка вирогідність інфікування плоду?

- 100 %

- 50 %

- 10 %

+ 65 %

- Не має правильної відповіді

?

У лікарню машиною швидкої допомоги була доставлена хвора Н., 28 років зі скаргами на загальну слабкість , дратівливість, зниження пам’яті, перебої в роботі серця, нервозність, порушення сну , розлади зору, тривале підвищення температури 38 С. Хвора вказує на те, що боїться висоти. В анамнезі вторинне безпліддя. При огляді генералізована лімфаденопатія. Вкажіть попередній діагноз?

- Гострий набутий токсоплазмоз, змішана форма

- Інфекційний мононуклеоз

- Вторинно-латентна форма токсоплазмозу

+ Хронічний набутий токсоплазмоз, астенічний, фобічний синдроми

- Немає правильної відповіді

?

До інфекційного стаціонару направлена вагітна жінка 30 років, з підозрою на токсоплазмову інфекцію. В яких рідинах можливо виявлення ДНК Tox.g.методом ПЛР-аналізу?

- Спинномозкова рідина

- Біопсія мязів

+ Кров, сеча

- Тільки клінічно

?

Хвора М. 24 р. звернулася до лікаря зі скаргами на сильний головний біль,підвищення температури тіла 39 С, м'язові і суглобові болі, поганий апетит, запаморочення, на 4 добу хвора відмічає появу рясної висипки по всьому тілу,що зливається. При огляді: збільшені лімфовузли,м'які чутливі при пальпації, наявні тахікардія, зниження АТ. Яке лікування треба призначити хворій?

- Противірусні препарати

- Антибіотики, сорбенти

- Тільки сульфаніламіди

+ Препарати групи пириметаміну, та сульфаніламіди

- Імуностимулятори, антибіотики

?

До інфекційного стаціонару була доставлена хвора А., 26 років зі скаргами на загальну слабкість , дратівливість, зниження пам’яті, перебої в роботі серця, нервозність, порушення сну , розлади зору, тривале підвищення температури 38 С. Хвора вказує на те, що боїться висоти. В анамнезі вторинне безпліддя. При огляді генералізована лімфаденопатія. Був виставлений попередній діагноз:хронічний набутий токсоплазмоз . Яка тактика лікування?

- В перший день хіноцид по 0, 5г. 3 рази на добу, 2-4 добу метронідазол по 0, 25 г 4 рази на добу

- В перші 3 доби лікування метронідазолом по 0, 25 г. 4 рази на добу, потім хіноцид по 0, 5 г раз на добу 7 днів

- Метронідазол по 0, 5 г 2 рази на добу впродовж 3 днів

+ В перший день лікування хінгамін по 0,5 г. 2 рази/добу, з 2-7 день по 0, 5 г. 1 раз, з 5 дня додають хіноцид 0, 03 г на добу протягом 10 діб

- Примахін по 0, 027 г одноразово

?

Хворий 35 років, гомосексуаліст, на протязі 8 років ВІЛ-інфікований. Скаржиться на дифузний інтенсивний головний біль, підвищення температури тіла до 38 С, напади, що супроводжуються тоніко-клнічним судомами в кінцівках, прикусом язика. Об’єктивно свідомість ясна, двобічні патологічні стопні знаки, помірний лівобічний геміпарез, позитивні менінгеальні знаки. Що розвинулось у хворого?

- Хронічна ВІЛ-енцефалопатія

- Гострий ВІЛ-менінгоенцефаліт

- Гострий асептичний ВІЛ-менінгіт

+ Опортуністична інфекція (токсоплазмозний менінгоенцефаліт)

- ВІЛ-мієлопатія

?

На консультацію до лікаря-інфекціоніста звернулась вагітна жінка А. 22 років, в терміні гестації 7 тижнів, скарг немає, вдалось з’ясувати , що тиждень тому придбала кошеня. Яку специфічну діагностику необхідно провести жінці?

- Рентгенографію ОГК

- Біохімічний аналіз крові

- Узд органів малого тазу

+ Визначення антитіл класу IgG, IgM

- Аналіз калу на я/г

?

У хворої А.27 р., яка була госпіталізована до інфекційного відділення зі скаргами на загальну слабкість , дратівливість, зниження пам’яті, перебої в роботі серця, нервозність, порушення сну, розлади зору, тривале підвищення температури 38 С. Хвора вказує на те, що боїться висоти. В анамнезі вторинне безпліддя. При огляді генералізована лімфаденопатія. Які є шляхи передачі токсоплазмозу, крім:

- Пероральний

- Перкутанний

- Трансплацентарний

+ Трансмісивний

- Гемотрансфузійний

?

Хвора Я. 29 р. Вагітність 6 тижнів. Поступила до інфекційного стаціонару зі скаргами на різкий головний біль,підвищення температури тіла 39 С, м'зові і суглобові болі, поганий апетит, запаморочення. При огляді: збільшені всі групи лімфовузлів, м'які чутливі при пальпації, не спаяні з навколишніми тканинами, наявні тахікардія, зниження АТ. Чим може загрожувати даний стан?

- Викидень

- Мертвонародження

- Народження дитини з тяжким ураженням ЦНС, очей

+ Все перераховане

- Смертю дитини в перші дні життя

?

До інфекційної лікарні доставлена хвора Н.43 р. зі скаргами на різкий головний біль, запаморочення , блювання, галюцинації, працює кухарем, на передодні дегустувала сирий м’ясний фарш. Об’єктивно: збільшені всі групи лімфовузлів, м'які чутливі при пальпації, не спаяні з навколишніми тканинами, наявні тахікардія, зниження АТ, позитивні менінгеальні знаки. Ваш вирогідний діагноз?

- Бульбарна форма поліомієліту

- Кліщовий енцефаліт

- Ботулізм, офтальмоплегічний синдром

+ Гострий набутий токсоплазмоз, енцефалітна форма

- Хронічний набутий токсоплазмоз

?

До інфекційної лікарні доставлена хвора Н.43 р. зі скаргами на різкий головний біль, запаморочення , блювання, галюцинації, працює кухарем, на передодні дегустувала сирий м’ясний фарш. Об’єктивно: збільшені всі групи лімфовузлів, м'які чутливі при пальпації, не спаяні з навколишніми тканинами, наявні тахікардія, зниження АТ, позитивні менінгеальні знаки. Для діагностики токсоплазмозу використовують слідуючі методи, за вийнятком:

- Клініко-епідеміологічні дані

- Серологічні реакції - РЗК, РНІФ, РПГА

- Алергічна проба

+ Бактеріологічне дослідження крові

- Рентгенологічне дослідження мозку, м'язів

?

До інфекціоніста звернулася хвора 18 років із скаргами на підвищення температури тіла до 37 С, млявість, висип на шкірі, незначний нежить. При огляді – на незміненій шкірі обличчя, спини, розгинальних поверхнях кінцівок виявлено дрібноплямистий висип, блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли. Який найбільш ймовірний діагноз?

- Кір

- Скарлатина

- ГРВІ

+ Краснуха

- Вітряна віспа

?

Хвора Т. 20 років поступила із скаргами на підвищення температури тіла до 37,4 С, млявість, висип на шкірі, нежить. Об’єктивно: на незміненій шкірі обличчя, спини, розгинальних поверхнях кінцівок виявлено дрібноплямистий висип, блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли.

Які методи діагностики специфічні для верифікації діагнозу краснухи?

- Бактеріологічний метод

- Шкірно-аллергічна проба

+ Серологічні методи РГГА, РЗК, РН, вірусологічний метод, ПЛР

- Цитоскопія

?

Хворий 22 років відмітив легке позноблювання, пирхоту в горлі, незначні виділення з носа. На другий день протягом кількох годин зауважив появу висипки. При огляді: на обличчі, тулубі, розгинальних поверхнях верхніх і нижніх кінцівок блідо-рожева макуло-папульозна висипка, на незміненій шкірі, не зливається. Збільшені шийні і потиличні лімфовузли. Про яке захворювання можна думати?

- Кір

- Скарлатина

- Псевдотуберкульоз

+ Краснуха

- Паротитна інфекція

?

До інфекційного стаціонару поступив хворий Д. 20 р зі скаргами на легке позноблювання, пирхоту в горлі, незначні виділення з носа. На другий день з’явилась висипка. При огляді: на обличчі, тулубі, розгинальних поверхнях верхніх і нижніх кінцівок, на незміненій шкірі, не зливається. Збільшені шийні і потиличні лімфовузли. Які елементи висипки характерні для краснухи?

- Пустульозна

- Висипка не характерна

- Уртикарна

+ Макуло-папульозна

- Ерозії

?

До інфекційного стаціонару поступив хворий Д. 20 р зі скаргами на підвищення температури, пирхоту в горлі,нежить. На другий день з’явилась висипка. При огляді: на обличчі, тулубі, розгинальних поверхнях верхніх і нижніх кінцівок, на незміненій шкірі, макуло-папульознависипка , не зливається. Збільшені шийні і потиличні лімфовузли.

З якими захворюваннями слід проводити диференційну діагностику, крім:

- Інфекційний мононуклеоз

- Кір

- Скарлатина

+ Черефний тиф

- Токсико –алергічний дерматоз

?

До інфекційної лікарні була доставлена хвора Р, 22 р зі скаргами на підвищення температури, пирхоту в горлі,виділення з носу. На другий день виявлено дрібноплямистий висип, блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли.

Про яке захворювання можна думати?

- Кір

- Скарлатина

- Інфекційний мононуклеоз

+ Краснуха

- Псевдотуберкульоз

?

До інфекційного стаціонару поступила хворий К., 23 р зі скаргами на підвищення температури, пирхоту в горлі,виділення з носу. На другий день виявлено дрібноплямистий висип на обличчі, тулубі, розгинальних поверхнях верхніх і нижніх кінцівок блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли. Чи ізолюється хворий на краснуху?

- Хворий не потребує ізоляції

- Хворий ізолюється на 10 днів з початку захворювання

- Хворий ізолюється на 2 дні від появи висипань

+ Хворий ізолюється на 7 днів після появи висипань

- Хворий ізолюється на весь інкубаційний період

?

До інфекціоніста звернулася хвора 19 років із скаргами на підвищення температури

тіла до 37 С, млявість, висип на шкірі, незначний нежить. При огляді – на

незміненій шкірі обличчя, спини, розгинальних поверхнях кінцівок виявлено

дрібноплямистий висип, блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не

зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли. Ймовірний діагноз?

- Кір

- Скарлатина

- Псевдотуберкульоз

+ Краснуха

- Паротитна інфекція

?

Хворому поставлений діагноз “краснуха”. Який матеріал направляється в лабораторію на дослідження?

- Кров і кал

- Кал і сеча

- Блювотиння

+ Кров, носоротоглоткові змиви, сеча

- Сеча і жовч

?

Жінка 25 років, вагітність 7 тижнів, поступила із скаргами на підвищення температури тіла до 37 С, млявість, висип на шкірі, нежить. Обєктивно: на незміненій шкірі обличчя, спини, розгинальних поверхнях кінцівок виявлено дрібноплямистий висип, блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли. Тактика лікаря?

- Лікування в гінекологічному відділенні

- Симптоматична терапія

- Молочно-рослинна дієта

+ Рекомендовано штучне переривання вагітності

- Противовірусна терапія

?

Хворий, 22 років, захворів гостро. На фоні гарячки 38,2 С з‘явились біль голови, неодноразова блювота, нюхові та смакові галюцинації. Швидко приєднались менінгеальний симптомокомплекс, пірамідні парези. Розвинувся генералізований епілептичний напад та коматозний стан. В лікворі – змішаний лїмфоцитоз, ксантохромія, поодинокі еритроцити. Діагноз?

- Субдуральна емпієма

- Абсцес мозку

- Пухлина мозку

+ Герпетичний енцефаліт

- Енцефалопатія

?

У хворого В, 50 р. герпетичний менінгіт. Який препарат для специфічної терапії вірусних нейроінфекцій ви б призначили?

- Цефотаксим

- Цефтріаксон

- Гентаміцин

+ Ацикловір

- Фторцитозин

?

До інфекціоніста звернулася хвора Ж. 20 років із скаргами на підвищення температури

тіла до 38,5 С,сильний головний біль, блювання,судоми. При огляді – на незміненій шкірі обличчя, спини, розгинальних поверхнях кінцівок виявлено дрібноплямистий висип, блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли. Яка етіотропна терапія повинна призначатись хворій?

- Антибактеріальні препарати

- Противірусні

- Сульфаніламіди

+ Препарати рекомбінантного інтерферону

- Фторхінолони

?

До лікаря інфекціоніста звернувся хворий Н. 30 років зі скаргами на нездужання , головний біль, температуру 37,2 С на верхній губі відмічає появу дрібних пухирців , за 2 дні до цього відчував свербіж ,поколювання, печію в цій ділянці. При огляді: сгруповані пухирці 1-3 мм в діаметрі, на гіперемованому фоні,з серозним вмістом. Вирогідний діагноз?

- Урогенітальний герпес

- Герпес Зостер

- Інфекційний мононуклеоз

+ Простий герпес

- ЦМВ

?

До лікаря інфекціоніста звернувся хворий Н. 30 років зі скаргами на нездужання , головний біль, температуру 37,2 С на верхній губі відмічає появу дрібних пухирців , за 2 дні до цього відчував свербіж ,поколювання, печію в цій ділянці. При огляді: сгруповані пухирці 1-3 мм в діаметрі, на гіперемованому фоні,з серозним вмістом. Яке лікування доцільно призначити хворому?

- Антибіотики внутрішньо протягом 5 днів

- Місцево примочки з фіз. розчином

- Макроліди в/в

+ Місцево мазь Ацикловір

- Полівітаміни

?

До лікаря інфекціоніста звернувся хворий Н. 30 років зі скаргами на нездужання , головний біль, температуру 37,2 С на верхній губі відмічає появу дрібних пухирців , за 2 дні до цього відчував свербіж ,поколювання, печію в цій ділянці. При огляді: сгруповані пухирці 1-3 мм в діаметрі, на гіперемованому фоні,з серозним вмістом. Які елементи шкірної висипки при звичайному герпесі:

- Папула

- Розеола

- Пустула

+ Везикула, еритема

- Уртикарна висипка

?

До інфекційного стаціонару був доставлений хворий Т. 34 роки, зі скаргами підвищення температури 39 С, відчуття печії та поколювання на слизовій рота, рясної слинотечі, поганого запаха з рота. При огляді: наявність згрупованих дрібних пухирців на слизовій щік, піднебінні, яснах, генералізована лімфаденопатія. Вкажіть ймовірний діагноз?

- Простий герпес

- Скарлатина

- Інфекційний мононуклеоз

+ Герпетичний стоматит

- Герпангіна

?

Жінка 34 роки скаржиться на загальне нездужання,підвищення температури тіла до 37,5 С, болісні відчуття внизу живота, зуд та відчуття покалювання в ділянці зовнішніх статевих органів, порушення сечопускання. При огляді: везикульозні висипання в ділянці малих соромітних губ. Який ймовірний діагноз у жінки?

- Простий герпес

- Вульвовагініт

- Уретрит

+ Генітальний герпес

- Цистит

?

Жінка 34 роки скаржиться на загальне нездужання,підвищення температури тіла до 37, 5 С, болісні відчуття внизу живота, зуд та відчуття покалювання в ділянці зовнішніх статевих органів, порушення сечопускання. При огляді: везикульозні висипання в ділянці малих соромітних губ. Яке лікування генітального герпесу?

- Місцево примочки фіз. розчину, антибіотикотерапія 7 днів

- Не потребує лікування

- Дезінтоксикаційна терапія, сульфаніламіди

+ Місцево 5 % мазь или крем ацикловір, таблетки ацикловір по 200 мг 5 раз в день впродовж 5 днів

- Місцево мазь Герпевір та Фторхінолони ІІІ покоління впродовж 3 днів

?

У новонародженого на 3 день розвинувся септичний стан, що супроводжувався підвищенням температури до 40 С, з явищами вираженої інтоксикації: блідість, блювання, задишка, занепокоєння, судоми. Виник дисемінований висип (пухирці з геморагічним вмістом) на шкірі, слизових оболонках ротової порожнини, глотки, кон”юнктиви. Мати дитини страждає на генітальний герпес. В легенях жорстке дихання та дрібнопухирцеві хрипи. Відмічається збільшення печінки. Який найбільш вірогідний діагноз?

- Цитомегаловірусна інфекція

- Вітряна віспа

- Вроджена краснуха

+ Герпетична інфекція, генералізована форма

- Токсоплазмоз

?

До лікаря звернувся хворий, у якого два дні тому з”явився приступоподібний біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, лихоманка і головний біль. Сьогодні вранці помітив висипання на шкірі грудей. При огляді хворого зліва по ходу 4-5 міжреберій на ерітематозно-набряклому тлі множинні згруповані пухирці з набряклими покришками,

- Рожевий лишай

- Простий герпес

- Стафілококкове імпетиго

+ Оперізуючий герпес

- Контактний дерматит

?

У хворої Т., 67 років, гостро підвищилася температура до 38,7 C, виник головний біль. Незабаром відзначила біль пекучого характеру в області поясниці. Об'єктивним оглядом виявлено: у поперековій області зліва шкіра гиперемійована, набрякла, болісна при пальпації. Гіперемія у формі доріжки розповсюджується на ліву сідницю. На ураженій ділянці дрібні везікульозні висипання. Попередній діагноз?

- Стафілококкове імпетіго

- Рожевий лишай

- Простий герпес

+ Оперізуючий лишай

- Флегмона м’яких тканин

?

Хворий 39 років доставлений після епілептичного генералізованого судомного нападу. Скаржиться на головний біль. При обстеженні виявлено: температура тіла 38 С, дезорієнтованість, неадекватна поведінка, атактичні розлади, на МРТ двобічне ураження медіо-базальних відділів лобних і вискових часток головного мозку. Який ймовірний діагноз?

- Епідемічний енцефаліт

- Токсоплазмоз головного мозку

- Хвороба Лайма

+ Герпетичний енцефаліт

- Грипозний енцефаліт

?

До лікаря звернувся хворий, у якого 2 дні тому з'явився приступоподібний біль у лівій половині грудної клітини, загальна слабкість, лихоманка та головний біль. Під час огляду хворого зліва в напрямку руху 4-5 міжребір'я на ерітематозно-набрякшому фоні спостерігаються множинні згруповані пухирці з напруженими покришками, наповнені прозорим вмістом, 2-4 мм у розмірі. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?

- Herpes simplex

- Herpes urogenitalis

- Varizella Zoster

+ Herpes Zoster

- Інфекційний мононуклеоз

?

Хвора А. 39 років потрапила до стаціонару із скаргами на сильний головний біль у потилиці, блювання, підвищення температури тіла до 39 С. Захворіла гостро 1,5 тижні тому, напередодні відмічався епілептичний напад. При огляді стан важкий, світло- боязкість, хвора непокійна, herpes labialis. У лікворі лімфоцирний цитоз з нормальним вмістом глюкози, значним підвищенням білка, еритроцити, IgM-антітела до вірусу простого герпесу. Який препарат необхідно призначити в першу чергу?

- Бета-інтерферон

- Маннітол

- Дексаметазон

+ Ацикловір

- Анальгін

?

Хвора О. 48 років скаржиться на неприємні відчуття та оніміння у лівій половині обличчя, там же висип та у зовнішньому слуховому проході зліва. Відомо, що хворіє тиждень. При огляді везикулярний висип у зовнішньому слуховому проході та барабанній перетинці, лівобічний парез мімічний м’язів обличчя. Який препарат протипоказаний у цей час?

- Ацикловір

- Маннітол

- Анальгін

+ Преднізолон

- Вітамін В6

?

У новонародженої дитини на 8 день життя стан погіршився: температура 39,2 С, одноразове блювання, генералізовані судоми, порушення свідомості, спастичний парез лівих кінцівок. У матері за місяць до пологів діагностовано генітальний герпес, з приводу якого вона не лікувалась. Яке захворювання найбільш вірогідне у дитини?

- Краснуха

- Гострий вроджений токсоплазмоз

- Вітряна віспа

+ Герпетичний енцефаліт

- Інфекційний менінгіт

?

Хвора Р. 24 р. звернулася до лікаря зі скаргами на біль у горлі, загальну

слабкість. Об’єктивно: t-37,6 С. PS-94 уд/хв., слизова ротоглотки

гіперемійована, мигдалики збільшені в розмірах, рихлі, з нагноєними фолікулами.

Пальпуються збільшені задньошийні та підщелепні лімфатичні вузли., селезінка

виступає з-під краю реберної дуги до 1 см. Про яке захворювання слід думати?

- Фолікулярна ангіна

- Черевний тиф

- Кір

+ Інфекційний мононуклеоз

- Гостре респіраторне захворювання

?

Хвора 26 років, звернулася до лікаря зі скаргами на загальну слабкість,

підвищення температури, біль у горлі. Об'єктивно: слизова оболонка ротогорла

яскраво червона, на мигдаликах – білі нальоти, знімаються легко, виявлені

збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні,

малоболісні, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка - на 1 см. Ймовірний діагноз?

- Дифтерія

- Скарлатина

- Ангінозно-бубонна форма туляремії

+ Інфекційний мононуклеоз.

- Лістеріоз

?

До інфекційного відділення доставлена хвора 27 років скаржиться на біль в горлі, слабкість, підвищення температури тіла 39,7 С. Захворіла три дні тому. Об'єктивно: загальний стан середньої важкості, шкірні покриви вологі, слизова оболонка глотки гіперемована. Піднебінні мигдалики вкриті білими налетами. Відзначається збільшення підщелепних, верхньо-шийних та пахвових лімфатичних вузлів. Яка хвороба зумовлює таку клінічну картину?

- Лакунарна ангіна

- Дифтерія зіву

- Фарингомікоз

+ Інфекційний мононуклеоз

- Лімфогранульоматоз

?

У хворого, 18 років: ангіна, t 38,2 С, генералізована лімфаденопатія (першими збільшились шийні лімфатичні вузли, що розташовані уздовж m. Sternocleidomastoideus), невелика жовтяниця, гепатоспленомегалія. Попередній діагноз?

- Бактеріальна ангіна

- Дифтерія

- Туберкульоз лімфатичних вузлів

+ Інфекційний мононуклеоз

- Лакунарна ангіна

?

Чоловік, 23 років. Віл-інфікований, звернувся зі скаргами на біль і висип за ходом міжреберних проміжків справа. При огляді виявлено схуднення, кашель, сухі і вологі хрипи в легенях, збільшення шийних і підпахвинних лімфатичних вузлів, везикульозний висип за ходом міжреберних нервів справа, Т - 38 С. На рентгенографії органів грудної клітки є затемнення у верхній долі правої легені. Яке захворювання слід запідозрити ?

- Туберкульоз

- Гематобластома

- Інфекційний мононуклеоз

+ Оперізуючий герпес

- Сепсис

?

В інфекційний стаціонар поступила хвора 26 років зі скаргами на біль в горлі, слабкість, підвищення температури тіла 39 С. Захворіла 2 дні тому. При огляді: загальний стан середньої тяжкості, шкіра волога, слизова оболонка глотки гіперемійована. Піднебінні мигдалики вкриті білими нашаруваннями, збільшені підщелепні, верхньо-шийні та пахвові лімфатичні вузли. Які додаткові обстеження необхідно провести хворому на інфекційний мононуклеоз?

- ІФА на ВІЛ-інфекцію, бакобстеження на шигельоз

- ІФА на ВІЛ-інфекцію, бакобстеження на сальмонельоз

- Бакобстеження на дифтерію і черевний тиф

+ ІФА на ВІЛ-інфекцію, бакобстеження на дифтерію

- Реакція Бюрне і Райта-Хеддлсона

?

Хворий 20 років скаржиться на болісність при жуванні, підвищення температури до 37,1 С, збільшення привушної слинної залози справа. У віці 12 років переніс паротитну інфекцію. Об'єктивно: в області правої привушної слинної залози – пухлиноподібне утворення, болісне при пальпації, шкіра над ним не змінена. Зів помірно гіперемований, мигдалики вільні від нальотів. Ваш попередній діагноз?

- Лімфаденіт

- Паротит

- Інфекційний мононуклеоз

+ Цитомегаловірусний сіалоаденіт

- Сіалолітіаз

?

Стан дитини відразу після народження тяжкий. Дитина млява, знижений тургор тканин, підвищена температура тіла, нестійкий стілець. Відмічається жовтяниця, гепатоспленомегалія та геморагічна пурпура. Який найбільш вірогідний діагноз?

- Вірусний гепатит В

- Герпетичеа інфекція

- Природжений токсоплазмоз

+ Цитомегаловірусна інфекція

- Краснуха

?

Хвора З. 44 років скаржиться на неприємні відчуття та оніміння у лівій половині обличчя, там же висип та у зовнішньому слуховому проході зліва. Відомо, що хворіє тиждень. При огляді везикулярний висип у зовнішньому слуховому проході та барабанній перетинці, лівобічний парез мімічний м’язів обличчя. Ймовірний діагноз?

- Herpes simplex

- Herpes urogenitalis

- Varizella Zoster

+ Herpes Zoster

- Інфекційний мононуклеоз

?

У хворого 22 років на 3-й день захворювання, на фоні підвищення температури

до 39 С, з’явився поліморфний плямисто-папульозно-везикульозний висип на

шкірі тулуба, кінцівок, обиччі, волосистій частині голови. Об’єктивно: АТ-110/70

мм.рт.ст, ЧСС-98 в 1 хвилину. Пальпуються збільшені підщелепні, шийні лімфатичні вузли до 0,5-1,0 см. Поставте найбільш ймовірний діагноз.

- Кір

- Скарлатина

- Оперізувальний лишай

+ Вітряна віспа

- Бульозний дерматоз

?

Хворий 28 років, ін’єкційний наркоман. Скаржиться на підвищення температури тіла до 38 С, загальну слабкість , дратівливість, зниження пам’яті, перебої в роботі серця, нервозність, порушення сну, розлади зору, генералізована пітливість, тривалий понос, кашель. Втрата маси тіла перевищує 10 %. Блідий, зниженого харчування. Збільшені всі групи периферійних лімфовузлів. Збільшені печінка та селезінка. вислуховуються сухі та. Вкажіть яка опортуністична інфекція супроводжує СНІД?

- Аспіраційна пневмонія

- Дизентерія

- Лімфогранулематоз

+ Токсоплазмоз

- Дифтерія

?

Хворий М. 65р., у якого 2 дні тому з'явився сильний біль у лівій половині грудної клітини, слабкість, лихоманка, головний біль. При огляді: зліва в напрямку руху 4-5 міжребров'я на ерітематозно-набрякшому фоні спостерігаються множинні згруповані пухирці з напруженими покришками, наповнені прозорим вмістом. Чи небезпечні хворий оперізуючим герпесом?

- Так, для маленьких дітей

- Так, для осіб похилого віку, ослаблених

- Так, для осіб, що перехворіли вітрянкою

+ Так, для осіб, які не хворіли вітрянкою

- Ні

?

Хвора А. 37 років потрапила до стаціонару із скаргами на сильний головний біль у, блювання, підвищення температури тіла до 39 С. Захворіла гостро 1,5 тижні тому, При огляді стан важкий, світло-боязкість, хвора непокійна, herpes labialis. У лікворі лімфоцирний цитоз з нормальним вмістом глюкози, значним підвищенням білка, еритроцити, IgM-антітела до вірусу простого герпесу. Діагностика герпетичної інфекції базується на слідуючих дослідженнях, крім:

Соседние файлы в папке ТЕсты