Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 3_85.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
653.31 Кб
Скачать

Пасти – Pastae

(Називний відмінок однини – Pasta,

родовий відмінок однини – Pastae)

Паста – це недозована лікарська форма, яка являє собою густу мазь, до складу якої входить не менше 25% і не більше 65% порошкоподібних речовин. Порівняно з мазями вони мають більш густу консистенцію (не плавляться при температурі тіла), а при нанесенні на шкіру можуть довше залишатися на місці прикладання. Особливістю паст є те, що вони проявляють адсорбційні, підсушувальні і протизапальні властивості. Частіше за все пасти накладають на гнійні, мокнучі поверхні, наприклад при екземі.

До складу паст, як і мазей, входять лікарські засоби (це, як правило, антисептичні, в`яжучі і пекучі засоби), мазеві основи та індиферентні порошки (загусники). У рецепті останні пишуть перед мазевими основами після перелічення всіх лікарських речовин і вказівки на їх кількість. Найчастіше для цього використовують тальк (Talcum), крохмаль (Amylum), цинку окис (Zinci oxydum), білу глину (Bolus alba). Загусники додають тоді, коли кількість порошкоподібних речовин у пасті менше 25%. Для приготування паст використовують ті самі основи, що й для мазей. Практичне застосування дозволяє виділити дерматологічні, зубні лікувальні та зубні пасти.

Поділяють пасти на магістральні та офіцинальні. Перші виписують розгорнутим способом, а другі – скороченим. При оформленні рецепта на магістральну пасту необхідно проводити розрахунок діючої концентрації, густини і загальної кількості пасти. Оформляють рецепт так само, як і для мазей, лише слово “unguentum” заміняють словом “pasta” із зазначенням, якщо це необхідно, індиферентної речовини.

Виписати 50,0 пасти на вазеліні, до складу якої входить 5% анестезину (Anaesthesinum), для нанесення на уражені ділянки шкіри.

Rp.: Anaesthesini 2,5

Talci 10,0

Vaselini ad 50,0

M. f. pasta

D.S. Наносити на уражені ділянки шкіри.

У даному рецепті кількість порошкоподібних речовин становить 25% (5% – анестезин і 20% – тальк).

Виписати 40,0 пасти, до складу якої входять 3% кислоти саліцилової (Acidum salicylicum), 2% кислоти борної (Acidum boricum) і 10% цинку окису (Zinci oxydum). Наносити на уражені ділянки шкіри вранці і ввечері.

Rp.: Acidi salicylici 1,2

Acidi borici 0,8

Zinci oxydi 4,0

Talci 12,0

Vaselini ad 40,0

M. f. pasta

D.S. Наносити на уражені ділянки шкіри вранці і ввечері.

При виписуванні офіцинальних паст у рецепті зазначають лише загальну кількість пасти без перелічення всіх інгредієнтів, що входять до її складу.

Виписати 100,0 офіцинальної цинко-саліцилової пасти (Pasta Zinci-salicylata) для нанесення на уражені ділянки шкіри 2 рази на день.

Rp.: Pastae Zinci-salicylatae 100,0

D.S. Наносити на уражені ділянки шкіри 2 рази на день.

Цей рецепт можна виписати і як пасту Ласара (Pasta Lassari).

Rp.: Pastae Lassari 100,0

D.S. Наносити на уражені ділянки шкіри 2 рази на день.

Склад пасти такий:

  • саліцилової кислоти – 2,0;

  • цинку окису – 25,0;

  • крохмалю – 25,0;

  • вазеліну – 48,0.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология