Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
268.8 Кб
Скачать

9. Масштабування об'єктів

Команда SCALE здійснює масштабування об'єктів. Вона викликається з падаючого меню Modify > Scale або клацанням миші по піктограмі Scale на панелі інструментів Modify.

Запити команди Scale:

Select objects: — вибрати об'єкти

Select objects : — натискувати клавішу Enter після закінчення вибору об'єктів

Specify base point: — вказати базову точку

Specify scale factor or [Reference] :—указать коефіцієнт масштабування

  При масштабуванні об'єктів масштабні коефіцієнти по осях X і У однакові. Таким чином, можна робити об'єкт більше або менше, але не можна змінювати співвідношення його розмірів по цих осях. Масштабування виконується шляхом вказівки базової точки і нової довжини об'єкту, з якої виводиться масштабний коефіцієнт для поточних одиниць, або шляхом явного введення коефіцієнта. Крім того, коефіцієнт може визначатися шляхом вказівки поточної довжини і нової довжини об'єкту.

При масштабуванні з вказівкою масштабного коефіцієнта проводиться зміна розмірів вибраного об'єкту у всіх вимірюваннях. Якщо масштабний коефіцієнт більше одиниці, то об'єкт збільшується, а якщо менше одиниці — зменшується.

Ключ Reference застосовується для визначення коефіцієнта масштабування з використанням розмірів існуючих об'єктів як посилання. При цьому видаються наступні запити:

Select objects: — вибрати об'єкти

Select objects: — натискувати клавішу Enter після закінчення вибору об'єктів

Specify base point:—указать базову точку

Specify scale factor or [Reference]: R — перехід в режим вказівки масштабного коефіцієнта з посиланням

Specify reference length <1>: —указать довжину опорного відрізка

Specify new length: — вказати нову довжину

Один з найефективніших варіантів використовування ключа Reference — зміна масштабу всього малюнка. Якщо виявилося, що вибрані одиниці малюнка не відповідають заданим вимогам, то для вибору всіх об'єктів на кресленні (наприклад, за допомогою рамки) можна скористатися командою SCALE, а потім, застосовуючи ключ Reference, вказати два кінці об'єкту, необхідна довжина яких відома, і ввести дану довжину. При цьому масштаб всіх об'єктів на малюнку зміниться відповідним чином.

Приклад 7.9. Масштабування об'єктів

Збільшити зображення деталі в 2,5 рази (мал. 7.13).

Запустіть команду SCALE, викликавши її з падаючого меню Modify > Scale або клацанням миші по піктограмі Scale на панелі інструментів Modify. Відповідайте на запити:

_SCALE

Select objects: W — перехід в режим вибору об'єктів рамкою

Specify first corner:—указать точку 1

Specify opposite corner:—указать точку 2

Select objects : — натискувати клавішу Enter для завершення вибору об'єктів

Specify base point:—указать точку 3

Specify scale factor or [Reference]: 2 .5 — коефіцієнт масштабування

Мал. 11. Масштабування об'єктів

10. Розтягання об'єктів

Команда STRETCH здійснює розтягання об'єктів, зберігаючи при цьому зв'язок з рештою частин малюнка. Викликається вона з падаючого меню Modify > Stretch або клацанням миші по піктограмі Stretch на панелі інструментів Modify.

Запити команди STRETCH:

Select objects to stretch crossing-window or crossing-polygon. . . — виберіть розтягувані об'єкти січною рамкою або січним багатокутником

Select objects : — вибрати об'єкти

Select objects: — натискувати клавішу Enter після закінчення вибору об'єктів

Specify base point or displacement:—указать базову точку

Specify second point displacement or <use first point as displacement: — вказати нове положення базової точки

Формування набору об'єктів для цієї команди повинне проводитися з ключем січної рамки Crossing або Cpolygon. Будь-які об'єкти, повністю укладені в рамку або багатокутник, переміщаються командою STRETCH точно так, як і командою MOVE. Відрізки, дуги і сегменти полилиний, що перетинають рамку, розтягуються тільки шляхом переміщення кінцевих крапок, що знаходяться усередині неї: кінцеві точки за рамкою залишаються незмінними.

В дугах центральна крапка і її початковий і кінцевий кути регулюються таким чином, що стрілка дуги (відстань від центральної точки хорди до дуги) підтримується постійною. Команда STRETCH не впливає на ширину полилиний, на інформацію про сполучення і кути торкання.

Вершини смуг і фігур, що знаходяться всередині рамки, також переміщаються, тоді як вершини за межами рамки залишаються на місці. Інші примітиви переміщаються або залишаються на місці залежно від того, чи знаходиться визначальна їх крапка усередині рамки.

Визначальними крапками є центр круга, точка вставки форми або блоку (якщо точка вставки блоку переміщається командою STRETCH, то переміщаються і всі його атрибути), крайня ліва точка базової лінії для тексту і для визначення атрибута — незалежно від типу вирівнювання, використаного при викреслюванні елемента.

Якщо команда STRETCH викликається при діючому попередньому наборі, то для розгляду визначальних крапок, що підпадають під дію команди, використовуються тільки примітиви, вибрані за допомогою звичайної або січної рамки.

Приклад 7.10. Розтягання об'єктів

Розтягнути об'єкт із зсувом управо (мал. 7.14).

Запустіть команду STRETCH, викликавши її з падаючого меню Modify > Stretch або клацанням миші по піктограмі Stretch на панелі інструментів Modify. Відповідайте на запити:

_STRETCH

Select objects to stretch crossing-window or crossing-polygon. . .

Select objects: З — перехід в режим вибору об'єктів січною рамкою

Specify first corner: — вказати точку 1

Specify opposite corner: — вказати точку 2

Select objects: — натискувати клавішу Enter для завершення вибору об'єктів

Specify base point or displacement: — вказати точку 3

Specify second point displacement or <use first point as displacement: — вказати точку 4

Мал. 12. Розтягання об'єктів

Соседние файлы в предмете Компьютерная Графика