Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Призначення типу лінії слою

Вживання різних типів ліній — ще один спосіб візуального представлення інформації. Різні типи ліній відображають їх різне призначення. Тип лінії описується послідовністю штрихів, крапок і пропусків, що повторюється. Лінії складних типів, крім того, можуть включати різні символи. Користувач має нагоду створювати власні типи ліній.

Конкретні послідовності штрихів і крапок, відносні довжини штрихів і пропусків, а також характеристики текстових елементів і форм, що включаються, визначаються ім'ям типу лінії, а також його описом.

Призначення типу лінії слою здійснюється в диспетчері властивостей слоїв Layer Properties Manager. Для цього необхідно клацнути мишею по піктограмі Linetype відповідного слою.

В діалоговому вікні Select Linetype, показаному на мал. 4, вибирається відповідний тип лінії. Якщо в пропонованому списку немає потрібного варіанту, слід підвантажити його, клацнувши мишею по кнопці Load... і вказавши в діалоговому вікні Load or Reload Linetypes, що відкрилося, відповідний зразок лінії (мал. 5). Потім, повернувшися в діалогове вікно Select Linetype, встановити покажчик миші на необхідний тип лінії.

Мал. 4. Діалогове вікно установки типу лінії

Мал. 5. Діалогове вікно загрузки різних типів ліній

Ключове слово ByLayer означає, що примітив створюватиметься відповідно до типу лінії, визначеного для поточного слою. Ключове слово ByBlock означає, що примітиви зображатимуться суцільними (continuous) лініями. Якщо ці об'єкти з'єднані в блок, їм привласнюється тип лінії, встановлений для слою, якому належить точка вставки блоку.

Довжина штрихів і пропусків, що становлять штрихпунктирну лінію, вимірюється в умовних одиницях. Початкова установка масштабу типу лінії для кожного малюнка — одна одиниця. AutoCAD дозволяє змінювати масштаб зображення лінії.

Перейменування якого-небудь типу лінії призводить до зміни його опису, що використовується в поточному малюнку. Назва цього типу лінії в бібліотечному LIN-файлі залишається колишньою.

Не можна змінити імена типів ліній ByLayer, ByBlock і Continuous, а також типів ліній, залежних від зовнішніх посилань.

Типи ліній можна сортувати на ім'я і по опису. При цьому типи ліній ByLayer і ByBlock завжди знаходяться на початку списку. Назви типів ліній можуть бути відсортовані в алфавітному порядку, як прямому, так і зворотному.

Типи ліній можна призначати будь-яким об'єктам AutoCAD, окрім текстових об'єктів, крапок, видових екранів, нескінченних прямих, проміння, тривимірних полилиний і блоків. Якщо довжина об'єкту менше довжини елементарного фрагмента типу лінії, такий об'єкт отрисовывается суцільною лінією.

Призначення ваги (товщина) лінії слою

Вага ліній визначає товщину зображення об'єктів і використовується при виведенні об'єктів як на екран, так і на друк. Вага (товщина) ліній ігнорується для шрифтів True Type, растрових зображень, крапок і заливок (для плоских фігур). Призначення слоям і об'єктам різних терезів дозволяє підвищити наочність малюнка. Вагу ліній можна вибирати з певного ряду значень, серед яких є спеціальна вага під назвою Default. За умовчанням вага лінії Default відповідає товщині 0.25 мм (0,01 дюйм).

Вага лінії встановлюється в диспетчері властивостей слоїв Layer Properties Manager. Для цього необхідно клацнути мишею по піктограмі Lineweight відповідного слою, а потім в діалоговому вікні Lineweight, вибрати із списку відповідне значення (мал. 6).

Мал. 6. Діалогове вікно установки ваги лінії

Вага ліній дозволяє одержувати тонкі і товсті лінії, що потрібне при оформленні креслень (при побудові розрізів, перетинів, нанесенні розмірів), карт і т.д. Наприклад, призначивши слоям різну вагу ліній, можна полегшити ідентифікацію будівель, що знаходяться в експлуатації, що будуються або підлягаючих зносу. Вага ліній може застосовуватися для графічного виділення різних об'єктів і інформації аналогічно тому, як це робиться при кресленні за допомогою олівця і лінійки. Проте ваги ліній краще не використовувати в тих випадках, коли у об'єктів повинні бути довільні або нестандартні значення товщини зображення. Наприклад, якщо товщина ліній об'єкту повинна складати рівно 5 мм, то для його побудови слід використовувати двовимірну полилинию шириною 5 мм

При виводі на друк товщина зображення об'єкту визначається призначеною йому вагою лінії. Вага ліній може вибиратися з фіксованого ряду значень, серед яких є спеціальна вага ByLayer, ByBlock і Default. Значення терезів ліній можуть виражатися в міліметрах або дюймах (за умовчанням використовуються міліметри). Новим слоям за умовчанням призначається вага лінії Default. В просторі моделі нульове значення ваги лінії відповідає лінії товщиною в один пиксел, а при виводі на друк — якнайменшій величині, забезпечуваній друкуючим пристроєм, що використовується. Всі об'єкти, вага лінії яких не перевищує 0,25 мм (0,01 дюйм), промальовується в просторі моделі лінією товщиною в один пиксел. Значення терезів лінії, що вводяться в командному рядку, округляються до найближчої стандартної величини.

Інформація про вагу лінії зберігається при експорті малюнка в інші формати і при копіюванні об'єктів в буфер обміну. Вибрати одиниці представлення ваги ліній і задати значення для ваги Default можна в діалоговому вікні Lineweight Settings, показаному на мал. 3.7. Для виклику цього вікна необхідно або клацнути правою кнопкою миші по кнопці LWT в рядку стану і вибрати пункт Settings... з контекстного меню, або натискувати кнопку Lineweight Settings... на вкладці User Preferences діалогового вікна Options, або використовувати команду LWEIGHT.

Мал. 7. Діалогове вікно установки параметрів терезів ліній

Системна змінна LWUNITS встановлює одиниці представлення терезів ліній (міліметри або дюйми), що використовуються при створенні нових об'єктів і слойів. Змінна LWDEFAULT встановлює значення ваги лінії Default.

В просторі моделі, коли включений режим відображення ваги ліній, в точках з'єднання кінців окремих відрізків використовується з'єднання з скосом без закінчень ліній. При цьому кут скосу підбирається автоматично. Закінчення ліній визначають спосіб зображення кінців відрізків і можуть, наприклад, представляти той, що закруглює або скіс. При висновку на друк за допомогою стилів друку можна задавати різні типи з'єднань і закінчення ліній для різних терезів ліній.

В просторі моделі в режимі відображення ваги ліній товщина зображення будь-якого об'єкту не залежить від коефіцієнта екранного збільшення. Наприклад, якщо вазі лінії відповідає товщина чотири пиксела, то об'єкти з такою вагою завжди отрисовываются лінією завтовшки чотири пиксела навіть при зменшенні екранного зображення до максимально можливого значення.

Можна задавати масштаб відображення терезів ліній і змінювати таким чином число пикселов, відповідних терезам ліній в просторі моделі. Зміна масштабу відображення не впливає на товщину ліній при висновку на друк. Слід зазначити, що якщо вага ліній, що використовується, представлена більш ніж одним пикселом, то час регенерації малюнка зростає. Якщо встановлюваний за умовчанням масштаб відображення не змінювався, то вага ліній, менші або рівні 0,25 мм (0,01 дюйм), відображається товщиною в один пиксел і тому не знижують швидкість роботи AutoCAD. При зміні масштабу відображення терезів ліній число терезів, відповідних товщині в один пиксел, також змінюється. Для підвищення швидкості роботи AutoCAD в просторі моделі можна зменшити масштаб екранного відображення терезів ліній або взагалі відключити вагу ліній.

Фільтрація слоїв

Іноді вимагається, щоб в списку наявних слоїв діалогового вікна Layer Properties Manager перераховувалися тільки певні слої. Для вказівки слоїв, що виводяться в список, використовується функція фільтрації. Фільтрація слоїв може проводитися по наступних критеріях:

  •   по іменах, кольорах і типах ліній, терезах ліній і стилях друку, призначених слоям;

  •   по станах слоїв «включений/відключений»;

  •   по станах слоїв «замороженений/розмороженений»;

  •   по станах слоїв «блокований/розблокований»;

  •   по станах слоїв «друкувати/не друкувати»;

  •   по наявності/відсутності слойї в поточному малюнку;

  •   по наявності/відсутності залежності слойї від зовнішніх посилань.

Використовування властивостей слоїв

Є можливість привласнювати властивості як слоям, так і безпосередньо об'єктам малюнка. При побудові нового об'єкту йому автоматично призначаються колір, тип і вага лінії, а також стиль друку ByLayer. Якщо властивість об'єкту має спеціальне значення ByLayer, фактичне значення цієї властивості визначається параметром того слою, на якому знаходиться об'єкт. Наприклад, при побудові на слої, якому призначені зелений колір, тип лінії Continuous, вага лінії 0.25 мм і стиль друку Default, новий об'єкт відображається з використанням саме цих значень.

Вживання спеціального значення ByLayer, доступного для таких властивостей об'єкту, як колір, тип лінії, вага лінії і стиль друку, спрощує управління і маніпуляцію об'єктами малюнка: Крім того, послойова організація креслення спрощує візуальну ідентифікацію різних його елементів (болтів, прокладок, номерів деталей і т. д.) по властивостях слоїв, на яких вони розташовуються.

Якщо необхідно, будь-якому об'єкту можна привласнити колір, тип лінії, вагу лінії або стиль друку, відмінний від відповідної властивості слою, на якому розташовується об'єкт. Властивість об'єкту може мати яке-небудь певне значення (наприклад, «червоний» для кольору) або одне із спеціальних значень ByLayer або ByBlock. Нове значення властивості об'єкту використовується замість відповідної властивості слою до тих пір, поки цій властивості не буде повернено значення ByLayer.

При виборі значення ByBlock властивості нових об'єктів використовують стандартні значення до тих пір, поки об'єкти не будуть з'єднані в блок. Після створення, блоку з таких об'єктів значення їх властивостей визначаються властивостями слойу, в який вставляється блок.

Соседние файлы в предмете Компьютерная Графика