Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зимові види спорту, їх лікувально-профілактичне значення та застосування .docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
36.52 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоровя України

Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Кафедра гігієни та екології

Завідувач кафедри

член-кор. АМН України

професор Бардов В.Г.

Навчально-дослідна робота

на тему:

«Зимові види спорту, їх лікувально-профілактичне значення та застосування»

Виконав:

студент

Викладач:

Київ

План

  1. Принципи формування здорового способу життя.

  2. Наслідки порушень адаптаційних систем організму.

  3. Призначення методів і засобів формування здорового способу життя.

  4. Гіподинамія – хвороба сучасного суспільства. Спорт – ліки від неї.

  5. Позитивний вплив ходьби на лижах на стан здоровя дітей і дорослих, як одного з найпоширеніших зимових видів спорту.

  6. Зимове плавання і його роль в загартовуванні людського організму.

  7. І якщо ви все-таки зважилися…

  8. Висновок.

  1. Принципи формування здорового способу життя.

Принципи формування способу життя залежать від рівня розвитку цивілізації і можливостей їх індивідуальної реалізації у формі фізіологічно обґрунтованих біологічних, духовних і соц­іальних потреб людини.

Спосіб життя людини - це інтегральне, багатофакторне поняття, яке об'єднує різноманітні фактори, умови і форми життєдіяльності людини, завдяки яким забезпечується фор­мування певного рівня її здоров'я, виконання фізичних, духов­них і соціальних функцій. Здоровий спосіб життя - такий рац­іональний варіант формування життєдіяльності людини, зав­дяки якому вона здатна оптимально реалізувати свої біологічні і соціальні функції, максимально використати генетичні резерви здоров'я і тривалості життя, фізичної і розумової працез­датності. Тобто здоровий спосіб життя кожної людини спрямо­ваний на зміцнення і збереження не лише індивідуального, але й суспільного здоров'я як сукупності здоров'я численних інди­відуумів - основної запоруки біологічного існування людства на Землі. В цьому вбачається винятково важлива соціальна роль і біологічна функція здорового способу життя.

Здоровий спосіб життя має провідне значення у форму­ванні і відтворенні здоров'я людини, забезпеченні високої якості її життя і активного довголіття. Для ведення здорового способу життя людині необхідні мотиваційні стимули, які засновані на усвідомленні кожним потреби охорони і зміцнення власного здоров'я.

  1. Наслідки порушень адаптаційних систем організму.

В процесі еволюційного відбору природа виробила у люди­ни інстинкт самозбереження і самовідновлення здоров'я. Зав­дяки складним адаптаційно-захисним механізмам, людський організм здатний боротися зі шкідливими зовнішніми (екзоген­ними) і внутрішніми (ендогенними) впливами. Дія цих механізмів дуже складна і проявляється на гуморальному, нервово-реф­лекторному, клітинному рівнях. Наприклад, при інтенсивному впливі на організм активного нервового подразнення - стрес, травма, страх тощо, у відповідь наднирникові залози викида­ють у кров велику кількість глюкокортикоїдних гормонів, а нервова система реагує посиленням активності свого симпа­тичного відділу, який продукує адреналін. Завдяки цій адап­таційній реакції організм протидіє стресовому впливу. В умо­вах дії на організм патогенних мікробів і вірусів у крові та кліти­нах активуються імунні захисні системи, спрямовані на знешкодження хвороботворних чинників і продуктів їх життє­діяльності.

Але ці та інші генетичні адаптаційні системи людського організму далеко не завжди і не у всіх людей здатні ефективно виконувати свої функції, що призводить до руйнування здоро­в'я і виникнення захворювань, їх функціональна недостатність часто викликає схильність окремих людей до простудних, інфек­ційних захворювань, злоякісних новоутворень. Натомість, над­мірна активність систем адаптації, зокрема, імунітету, може проявлятись спотвореними реакціями організму на хвороботворні чинники у формі алергії, ангіоневротичного набряку, брон­хіальної астми та численних інших захворювань.