Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕГЛАМЕНТ проведення практично-орієнтованого комплексного державного іспиту з хірургічних хвороб з дитячою хірургією .doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
92.16 Кб
Скачать

Моз україни

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

Кафедра хірургії №2

ЗАТВЕРДЖУЮ” проректор з навчальної роботи

професор О. П. ЯВОРОВСЬКИЙ

„ 2010 р.

РЕГЛАМЕНТ

проведення практично-орієнтованого комплексного державного іспиту з хірургічних хвороб з дитячою хірургією

для студентів 6 курсу І медичного факультету в 2009 - 2010 н. р.

Київ - 2010 р.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Практично-орієнтований державний випускний іспит є другим етапом державної атестації випускників І медичного факультету, яка здійснюється відповідно до „Положення про організацію та порядок проведення державної атестації студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації за напрямом підготовки "Медицина"”, затвердженого Наказом МОЗ України № 53 від 17 лютого 2005 р.

Цей етап атестації проводиться після отримання результатів ліцензійного інтегрованого іспиту "Крок 2" з Центру ліцензування. До складання практично-орієнтованого державного іспиту допускаються студенти, які повністю виконали всі вимоги навчального плану і освітньо-професійної програми із спеціальності, незалежно від результату здачі ліцензійного інтегрованого іспиту "Крок 2".

Метою практично-орієнтованого державного іспиту є оцінювання якості вирішення випускником типових задач діяльності і демонстрації відповідних умінь та навичок в умовах, що наближені до реальних. Іспит проводиться безпосередньо "біля ліжка хворого" та у спеціально обладнаних навчальних класах і оцінює вміння кожного випускника збирати скарги та анамнез, проводити об'єктивне обстеження хворих, складати план обстеження, оцінювати результати лабораторних та інструментальних досліджень, установлювати та обґрунтовувати попередній клінічний діагноз,

Зміст практично-орієнтованого державного іспиту формується згідно галузевого стандарту вищої освіти "Освітньо-професійна програма підготовки спеціаліста "та галузевого стандарту вищої освіти "Освітньо-кваліфікаційна характеристика спеціаліста" для відповідної спеціальності.

Державний іспит з хірургічних хвороб з дитячою хірургією проводиться за розкладом Учбової частини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця.

За місяць до початку практично-орієнтованого державного іспиту наказом ректора формується державна екзаменаційна комісія та секретаріат.

  1. СТРУКТУРА ПРАКТИЧНО-ОРІЄНТОВАНОГО ДЕРЖАВНОГО

ІСПИТУ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЗНАНЬ І ВМІНЬ ВИПУСКНИКІВ

Практично-орієнтований державний іспит складається з двох частин:

а) складання іспиту "біля ліжка хворого" та вирішення ситуаційної задачі з невідкладної хірургії;

б) тестування на наявність вмінь і практичних навичок з використанням муляжів, фантомів, навчально-наочних матеріалів згідно освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) випускника та вирішення ситуаційних задач.

Підсумки практично-орієнтованого державного іспиту відображаються за кожний етап окремо:

- „відмінно" - обстеження хворого проведено бездоганно, повністю обґрунтований попередній діагноз, плани обстеження і лікування складені правильно; ситуаційна задача вирішена правильно;

- „добре" - обстеження хворого проведено в основному повністю, але допущені 1-2 помилки, попередній діагноз, плани обстеження та лікування не повністю враховують об'єм отриманої інформації; ситуаційна задача вирішена з 1 -2 помилками;

- „задовільно" - обстеження хворого проведено поверхнево, допущено 3-5 помилок, попередній діагноз, плани обстеження та лікування сформульовані в загальних рисах; ситуаційна задача вирішена з 3-4 помилками;

- „незадовільно" - обстеження хворого проведено хаотично, допущено більше 5 помилок, попередній діагноз поставлений невірно, плани обстеження та лікування не дають можливості встановити діагноз та вплинути на перебіг захворювання; ситуаційна задача не вирішена.

Результат практично-орієнтованого державного іспиту визначається в оцінках 5-"відмінно", 4- "добре", 3- "задовільно", 2- "незадовільно".

Оцінки виставляються на основі балів, зафіксованих у індивідуальних Протоколах проведення та оцінювання екзамену.

Критерії визначення оцінки:

5 - 4,5 балів - "відмінно ";

4,49 - 3,5 балів - "добре ";

3,49 - 2,51 балів - "задовільно";

2,5 бали і менш - "незадовільно".

Бали визначаються наступним чином:

Виконання типових задач діяльності та умінь, що перевіряються, оцінюється балами "1", "0,5" та "0" (виконано, виконано не повністю, не виконано). Критерії встановлення балу "0" при виконанні типових задач діяльності та умінь, що перевіряються, визначаються МОЗ України. Бали вносяться до індивідуальних Протоколів проведення та оцінювання іспиту.

Бали за першу (другу) частини іспиту визначаються як середнє арифметичне всіх балів, що зафіксовані у індивідуальних Протоколах проведення та оцінювання відповідної частини іспиту.

Результуючий бал за практично-орієнтований державний іспит визначається як середнє арифметичне балів першої і другої частин іспиту, помножене на коефіцієнт 5.

Під час обговорення ДЕК кінцевої оцінки враховується також підсумкова успішність з даної дисципліни.