Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция_8_КИС.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
87.55 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»

Кафедра «Економічної кібернетики та маркетингового менеджменту»

Л е к ц і ї

З КУРСУ

«КОРПОРАТИВНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ»

для студентів економічних спеціальностей

Л е к ц и я № 8

Тема «УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ У КІС»

Харків 2013

Лекція № 8 « Управління персоналом у КІС» для студентів економічних спеціальностей.

Харків НТУ «ХПІ», 2013 – 11 с.

Кафедра економічної кібернетики та маркетингового менеджменту

8. Управління персоналом у кіс

8.1. Стилі управління персоналом

Діяльність підприємства неможлива без управління персо­налом. Розрізняють формальний, або авторитарний і кооперативний стилі управління [46].

У рамках формального стилю управління здійснюється ав­торитарними особистостями. База влади при формальному уп­равління може бути різноманітна - влада експертів, влада, зас­нована на винагороді і покаранні, або, наприклад, обумовлена ієрархією.

При авторитарному стилі управління здійснюється, насам­перед, за допомогою вказівок і орієнтоване на задачі. Це як правило, «історичний» стиль управління. Він орієнтований на виконання по­ставленої задачі. Співробітники - засіб для досягнення мети.

Кооперативний стиль характеризується правом підлеглих на участь у підготовці рішення або за допомогою ради, партиципа­тивно (наприклад, через право «вето») або демократично (прий­няття рішень більшістю голосів).

Кооперативний стиль управління виправдовує себе на серед­ньому рівні управління.

На нижчому і вищому рівнях управління більш ефективним є авторитарний стиль. Заплановані масштабні зміни на підприємстві (наприклад, комп'ютеризація) при перевазі кооперативного стилю управління припускають роз'яснювальну роботу зі співробітника­ми, а при авторитарному легше здійснюються.

Незважаючи на проведені численні дослідження, дотепер не вдалося виробити чіткі рекомендації для вибору того чи іншого сти­лю управління. Здебільшого вибір залежить від конкретної ситуації на підприємстві.

8.2. Принципи і системи менеджменту

Принципи і системи менеджменту відбивають організаційні заходи, що дозволяють створити передумови для впровад­ження стилю управління, орієнтованого на виконання задач або такого, що враховує особистість співробітника [46].

Нижче наведені найважливіші принципи менеджменту.

1. Management by Exception - керівництво за допомогою ко­ректувань.

Цей принцип припускає, що:

• керівник занадто активно бере участь у безпосередньому рішенні задач, тому в нього практично не залишається часу на власне керівництво підлеглими співробітниками. Таке перевантаження - результат відсутності готовності делегувати свої повноваження;

• підлеглі працюють ефективніше, якщо їм надано більше са­мостійності у сфері їх компетенції.

Цей принцип вимагає значного делегування задач на підпоряд­ковані рівні, але при цьому необхідно точно визначити межі їх ком­петенції. З одного боку, керівник не має права в рамках останніх вирішувати за своїх підлеглих; з іншого боку — підлеглі повинні самостійно діяти в межах заданих зверху рамок, що може пере­шкоджати їх мотивації і вияву їх здібностей. Начальник має право втручатися в процес виконання його підлеглими своїх функцій лише у випадку надзвичайних ситуацій. Складною проблемою є розме­жування останніх зі сферою компетенції, встановленої для підлег­лих. Критеріями такого розмежування можуть бути: перевищення визначеного обсягу інвестицій або величини заданої собівартості. У будь-якому випадку це розмежування повинне час від часу уточ­нюватися. Інша проблема — втручання керівника, породжене необ­хідністю виправити помилкові дії підлеглих, успіхи ж їх залиша­ються непоміченими.

2. Management by objectives - керівництво за допомогою по­становки задач.

Цей принцип припускає, що:

• цілі підприємства повинні регулярно уточнюватися або фор­мулюватися заново, інакше виникає небезпека бюрократичного па­ралічу;

• формування й уточнення цілей повинно здійснюватися спільно керівниками та їх підлеглими. Це підвищує мотивацію і почуття відповідальності виконавців, а також реальність самих цілей;

• цілі повинні мати кількісну визначеність в інтересах більш ефективного контролю їх досягнення;

• цілі різних підрозділів підприємства мають бути погоджені між собою. Вища мета розчленовується на часткові цілі, між якими не може бути конкуренції.

Зверху повинна ставитися спільна задача, а шляхи її розв'язан­ня вибирає сам співробітник під власну відповідальність. Ціль може залишитися недотягнутою з об'єктивних або суб'єктивних причин. У першому випадку її треба скоректувати, у другому — здійснити заходи по відношенню до виконавців.

Необхідність оперативного керування великим колективом ви­магає розробки автоматизованої системи з можливостями СППР, яка б дозволяла, крім інших задач, сигналізувати керівникові не тільки про прорахунки, але й про вдалі дії підлеглих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]